Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya (2) (восстановлен).doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
688.64 Кб
Скачать

44. Українська держава гетьмана п. Скоропадського.

У 1918 р. 29 квітня П.Скоропадський на Всеукраїнському хліборобск з’їзді був проголош гетьм Укр замість президента М.Грушев,обраного ЦР. П.Скороп у політ діяльн спирався на консерват сили, великих землевласників (Союз земельних власників),військових й окупаційні айстро-німецькі війська.Політ держ розбудови почал зі зміни назви держави: УНР було переймен в Укр Держ. Міністрів було звільнено, ЦР розпущ. Держа лад повинен був затвердити новий парламент-сейм. Гетьманові належ законодавч й викон влада. Він призначав Генерального суддю. Було організов гетьман варту(поліцію). Побудувати державну владу на основі рівноправної участі всіх суспільних верств у політичному житті не вдалося. За часів Скоропад відновлювалась приват власність на землю. Передбач роздача землі великих землевласників малоземельним хліборобам,але за викуп. Функції профспілок обмежувалися,страйки заборонялися.,за деякий час вдалося віднов свободу торгівлі й підприємництва. Фінансова реформа була спрямов на введення грн й розміщ укркапіталів у нім банках.Метою військ реформ було створ націонал армії кількістю300 тис.осіб і реформування військов частин.Православ віра проголош державною.Найбільш вдалою була політ гетьманськ уряду у сф культури., прийнято закон про обов’язкове вивчен укр.мови, географ Укр та історії. Зовн політ була спрям на підтримк диплом відносзНім.австр-Угор., Швейц., Туреч., Поль.,Фінл.,В.Брит.,Франц..Однак ирішити бессарабське та кримське питання Скоропад невдалося,Підляшшята олмщина залиш у скл Польщі.В умовах держ політ кризи 14 лист18р. гетьман проголос федерацію з не більшовицьк Рос,Існування Укр Держ Скоропад призв до встановлен військ диктатури у вигляді монархії (гетьманату).Внутр політ мала вузьку соціал базу.

45. Внутрішня і зовнішня політика Директорії унр.

УНР – найвищ орган держ. влади відродженої УНР, діяв з 14 лист 18 до 10 лис 1920. Дир УНР прийшла на зміну гетьманату, який було повал 14 гр1918.

Внутр. політ.: На початку існуван у активн роль відігр В.Винниченко. після зайняття Києва14.12.1918Дир оприлюд ряд відоцтв, спрямов проти поміщ і буржуазії. Була прийн постанова про негайне звільн всіх признач при гетьманаті чиновн. Уряд мав намір позбавити промис й аграрн буржуаз виборч прав. Через радикалізм Дир залиш без підтримки спеціалістів, промисл, чиновндерж. апарату. Аграр реформ: задекла-о вилучення землі у поміщ без викупу. оголошено про недоторк земель промислових підприємств та цукр заводів; конфіскац не підляг землі іноземпідданих; у заможних селян залишилися ділянки площею до 15 десятин землі.Більшість селян розцінили ці заходи як пропоміщ, що розширило простір для більшовицьк агітації. 26.12.1918 Зовн. політ.: Були розширені міжнар. зв’язки УНР. Укр.. визнали Угорщ, Чехословач, Голландія, Ватикан, Італія. Не вдалося налагодити стос з країн, від яких залежала УНР: Рад. Росією, Польщею, державами Антанти.

31.12.1918 Директорія запропон Раді Народн Коміс HCAHH мирні переговори. Рад. влада відкинула звинувачення у веденні неоголошеної війни. Директорія не погод на об’єднан Дир з укр.рад. урядом і відмов прийн їхні вимоги, що означало самоліквідацію УНР.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]