Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya (2) (восстановлен).doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
688.64 Кб
Скачать

41. Заснування Української Центральної Ради. І - ий і іі - ий Універсали Центральної Ради.

У к лют 17 р. в Петрогр в резуль збройн повстан робітн і солда царизм було повал але борот за вла не закінч. Паралел існув 2 політ структ, які представ інтерес різн соціал верств: Тимчас уряд, сформ з ліберал-буржуазн депут IV Держ думи, і Рада робіт і солдатськ депу-ів. Поряд з органами Тимчасового уряду та робітничими і солдатськими Радами виник орган, який згурт укр націонал-демокр сили, — Ц. Рада. Це громадське об'єдн споч було створ 7 бер 1917 р. у Києві Голова Ради обрали історика і гром діяч М. Грушевсь. 10(23)черв 1917-I -Ун.—Автон укр. у скл Рос; Ц.Р.-навищ держ орг. влади в укр.; Проголош необхідн скликан Укр Установч збор. Створ укр. скарбн шляхом оподаткув.; Закон про землю, право на яку має укр. народ.; Надан прав націонал менш-ам укр. 3(16) лип.17р. II Ун—визнан Тимч Уря-ом Гун Секретар найвищ орг. управлінь в Укр., та затвердж його скл.. Ц. Р зобов*яз—ввести до св. Скл представ нац. Меншин, рос кадетів, меншов, есерів—відмов від самочин введ автоном. Форм-ня укр. армії відб-лось під контролем рос. команд.

42. Ііі Універсал Української Центральної Ради. Війна більшовиків проти Центральної Ради.

7 лист 17р.—Проголош Укр Народн. Респ у скл 9 укр губерній. Влада тепер належ лише УЦР на генерал Секр-ату.—Скасув приват вл на змлю., передача землі народу без викупу. –8-год робоч день. Проголош демократ свобод,--признач виборів до Укр установч зборів на 27 гр 17 р.

Боротьба більшовиків Обласн конференцРСДРП(б) Донец і Криворіз бас-ів проголос Ц Раду ворогом трудящих і була за склик Всеукр з'їзду Рад. І Всеукр з'їзд Рад (11–12 грудня) проголос Укр республікою Рад. Обраний з'їздом Централь виконавч комітет (ЦВК) утворив радян уряд – Народн секретаріат. У IV Універсалі (9 сі 18 р.) ц Рада проголос УНР незалежною. Утворила новий уряд — Раду народних міністрів на чолі з В. О. Голубовичем. Однак вона не спромоглася зупинити наступ Черв Армії на Київ. Під впл більшовицьк агітації війська УНР або відмовлялися воювати з червоногвардійцями, або переходили на їхній бік. спроба Ц Ради перетнути шлях більшов силам на Київ за допомогою студентів і гімназистів призвела до загибелі останніх. 28 січня більшовицькі війська увійшли до Києва. Після вигнан з Києва уряд Центральної Ради підпис 26 сі 1918 р. у Бресті уг з держ нім блоку. Згідно з цією угодою УНР зобов'язувалася постачати продовольство, а Нім і Авст-Угорщ - надати Ц Раді диплом і воєн допомогу у боротьбі проти більшов сил. Центр Рада і її уряд віддали Укр під владу окупантів і втратили автори серед широких верств укр народу

43. Іу Універсал. Брестський мир і Україна.

У своєму IV Універс (9 січ 18 р.) Ц Рада проголос УНР незалеж. Утвор новий уряд — Раду народн міністрів на чолі Голубовичем. Встанов мирних віднос з рос, По, Австр, Румун, Туречч. Передбач створ міліції, провед земель реформи. Брестський мир--січня 1918 р. до Бреста прибула укр делегац на чолі з О.Севрюком. вона відстояла інтереси УНР, підтверджені Четвертим Універсалом. У з8 на 9 лютого18 р. укр дипломати підпис мирн договір з центр держ Згідн з Брест миром усі 4 держ центр блоку визнали незалежн і самост Укр; Зах межі УНР було встановл по довоєн корд Рос та Авст-Угорщ. Інші пункти регулювали обмін військовополоненими, повернення інтернованих цивільних осіб; Сторони відмовл від сплати контрибуц.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]