Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
469.5 Кб
Скачать

53. Сім’я та розмаїття спроб її концептуального осягнення (соціобіологія, структурний функціоналізм, теорія соц обміну та економічний підхід).

Прихильники теорії соціобіології зазначають, що сім’я – це співпраця 2 осіб задля забезпечення продовження роду.

Це пояснюється тим, що засобів, необхідних для виживання і репродукції, не вистачає на всіх, особи, що зуміють краще ними скористатися, передадуть свої гени наступним поколінням.

Батьківство дає приклади співпраці 2 істот заради взаємної вигоди. Батьки не є родичами, тому в них не буде еволюційної причини для співпраці, якщо будь-хто з них забажає перекласти виховання дітей на іншого. У багатьох видів тварин для догляду за дітьми потрібні обидва батьки – якщо один уходить, шанси потомства на виживання можуть звестись до нуля. Але обидва батьки знаходяться в однаковому родстві з потомством, тому вони в рівній мірі ризикують своїми інтересами пристосованості. Ця ситуація лежить в основі еволюційного розвитку сім’ї з двох батьків, які характерні для багатьох видів птахів, для деяких приматів, для Л.

Згідно з теорією структурного функціоналізму, сім’я виконує декілька життєво важливих функцій. Вона виступає головною опорою с-ва.

1)соціалізація;

Ідеальний випадок – сім’я, в якій батьки допомагають своїм дітям стати повноцінними і корисними членами с-ва. Соціалізація продовжується протягом всього життя Л.

2) регулювання сексуальної активності;

Всі культури регулюють сексуальну активність, щоб підтримати систему наслідування і право власності. Одною з універсальних культурних норм є табу на інцест (культурна норма, яка забороняє сексуальні зв’язки і шлюби з близькими родичами).

3) соціальне розташування сил;

Для продовження роду навряд чи потрібні сім’ї, але вони допомагають підтримувати соціальну організацію. При народженні діти отримують соціальну ідентичність батьків, расову, етнічну, релігійну і класову приналежність.

4) матеріальна і емоційна безпека;

Більшість вважають сім’ю «захистом» в жорсткому світі – місцем, в якому можна знайти захист від фізичної небезпеки, емоційну підтримку і фінансову допомогу.

Аналіз з позиції соц обміну описує залицяння і шлюб як деякі форми ведення переговорів. Залицяння допомагає чоловіку і жінці оцінити переваги і недоліки один одного в якості наречених, уточнити що кожний з них може запропонувати в обмін. Люди, вступаючи в шлюб, намагаються здійснити найбільш вигідну угоду зі всіх можливих.

Фізична привабливість є важливим елементом торга. В патріархальних с-вах, в яких шлюбний набір чоловіка складалися з багатства і влади, від жінки чекають вроди. Цим пояснюється традиційна турбота жінки своєю зовнішністю. Але з ростом числа працюючих жінок зменшується їхня економічна залежність від чоловіків, а це означає, що позиції 2 статей, що торкаються відносин обміну в шлюбі, зближуються.

З економічної точки зору Л виходить на шлюбний ринок, очікуючи, що її дохід в шлюбі буде більше, ніж при житті одинаком. Ефективний шлюбний ринок присвоює всім учасникам доходи, або «ціни», які слугують стимулами для вступу в полігамні чи моногамні шлюби, які їх влаштовують. Ціни використовуються також при виборі «якості» майбутнього партнера: деякі учасники обирають собі партнерів «гіршої якості», оскільки вважають, що партнери «кращої якості» надто дорогі.

Ефективний шлюбний ринок звичайно призводить до позитивної сортировки учасників, за якої високоякісні чоловіки створюють пари з високоякісними жінками, а низькоякісні чоловіки – з низькоякісними.