Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экзамен(шпоры)1111.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
828.93 Кб
Скачать

1. Поняття «приватне підприємство».

Приватними є підприємства, що належать окремим громадянам на правах приватної власності та з правом найму робочої сили. До цього виду відносять також ті індивідуальні та сімейні підприємства, але тільки на особистій праці (праці членів сім’ї).

2. Поняття «акціонерне товариство».

Акціонерне товариство вважається таке, що має статутний фонд, поділений на визначену кількість акцій однакової номінальної вартості і несе відповідно забов’язання лише майном підприємства, а акціонери несуть ризик збитків лише в межах вартості належних їм акцій.

3. Поняття «ТОВ» (товариство з обмеженою відповідальністю).

Товариством з обмеженою відповідальністю вважається таке, що має статутний фонд, поділений на частини, розмір котрих визначається засновницькими документами; учасники цього товариства несуть відповідальність у межах їхнього внеску.

4. Поняття «ТДВ».

Товариство з додатковою відповідальністю вважається таке господарське товариство, статутний фонд якого поділяється на частини і несе відповідальність за забов’язанням майном, а в разі його недостатності участники товариства несуть додаткову солідарну відповідальність в кратному вкладу кожного учасника.

5. Поняття «повне товариство»

Повне товариство (товариство з повною відповідальністю) — товариство, всі учасники якого займаються спільною підприємницькою діяльністю і несуть солідарну відповідальність за зобов’язання підприємства всім своїм майном.

6. Поняття «командитне товариство».

Командитним є товариство, яке, поряд із членами з повною відповідальністю, включає одного чи більше учасників, відповідальність котрих обмежується особистим внеском у майно такого товариства.

7. Поняття «корпорація».

Корпорації — договірні об’єднання суб’єктів господарювання на засаді інтеграції їхніх науково-технічних, виробничих та комерційних інтересів, з делегуванням окремих повноважень централізованого регулювання діяльності кожного з учасників.

8. Поняття «консорціум».

Консорціуми — тимчасові статутні об’єднання промислового й банківського капіталу для досягнення загальної мети (наприклад здійснення спільного великого господарського проекту). Учасниками консорціуму можуть бути державні і приватні фірми, а також окремі держави (наприклад Міжнародний консорціум супутникового зв’язку).

9. Поняття «концерн».

Концерни — форма статутних об’єднань підприємств (фірм), що характеризується єдністю власності й контролю; об’єднання відбувається найчастіше за принципом диверсифікації, коли один концерн інтегрує підприємства (фірми) різних галузей економіки (промисловість, транспорт, торгівля, наукові організації, банки, страхова справа). Після створення концерну суб’єкти господарювання втрачають свою самостійність, підпорядковуючись потужним фінансовим структурам. За сучасних умов значно розширюється мережа міжнародних концернів.

10. Поняття «конгломерат».

Конгломерат – це об’єднання підприємств під єдиним фінансовим ядром, що працюють в різноманітних галузях. На відміну від концерна не має виробничої єдності.

11. Поняття «картель», «синдикат».

Картелі — договірне об’єднання підприємств (фірм) переважно однієї галузі для здійснення спільної комерційної діяльності — регулювання збуту виготовленої продукції.

Синдикати — організаційна форма існування різновиду картельної угоди, що передбачає реалізацію продукції учасників через створюваний спільний збутовий орган або збутову мережу одного з учасників об’єднання. Так само може здійснюватись закупівля сировини для всіх учасників синдикату. Така форма об’єднання підприємств є характерною для галузей з масовим виробництвом однорідної продукції.

12. Поняття «пфг» (промислово-фінансова група).

Промислово-фінансова група в Україні – це об’єднання, яке створюється за рішенням КабМіну на певний термін з метою реалізації державних програм з розвитку пріоритетних галузей. ПФГ не є юр.особою і не підлягає державній реєстрації.

13. Поняття «холдингова компанія».

Холдинги (холдингові компанії) — специфічна організаційна форма об’єднання капіталів: інтегроване товариство, що безпосередньо не займається виробничою діяльністю, а використовує свої кошти для придбання контрольних пакетів акцій інших підприємств, які є учасниками концерну або іншого добровільного об’єднання. Завдяки цьому холдингова компанія здійснює контроль за діяльністю таких підприємств. Об’єднувані у холдингу суб’єкти мають юридичну й господарську самостійність. Проте право вирішення основних питань їхньої діяльності належить холдинговій компанії.

14. Поняття «франчайзинг».

Франчайзинг є важливою формою підприємницької діяльності, який у широкому розумінні цього терміна означає надання права на виробництво та (або) збут продукції (здійснення послуг), а також практичної допомоги у справі організації бізнесу.

15. Поняття «брокер».

Брокер — посередник за укладання угоди, головним завданням якого є звести продавця з покупцем і допомогти в досягненні потрібної домовленості.

16. Поняття «дилер».

Дилер виступає як суб’єкт торгово-комерційної діяльності, котрий виконуює спеціалізовану функцю — перепродаж товарів від свого імені та за власний рахунок.

17. Поняття «опціон».

Опціон — договірне зобов’язання купити або продати товар (фінансові права) за наперед визначеною ціною в межах узгодженого періоду. Опціони здійснюються стосовно конкретних товарів, цінних паперів, ф’ючерсних контрактів.

18. Поняття «оферта».

Як відомо, укладенню договорів (контрактів, угод) завжди передують переговори, під час яких в усній або письмовій формі висловлюються наміри (пропозиції) щодо встановлення договірних взаємин для наступної співпраці. Такий намір (пропозицію) у письмовій формі називають офертою.

19. Поняття «міжнародне спільне підприємство».

Міжнародним спільним підприємством (МСП) вважається організаційно-правова форма поєднання зусиль різнонаціональних партнерів у сферах інвестування, управління, виробництва продукції чи надання послуг, торгівлі, використання доходів, розподілу підприємницьких ризиків тощо.

20. Поняття «продуктивність праці».

Продуктивність праці – це показник ефективності, плодотворності трудових витрат, рівень визначається кількістю продукції, обсягом робіт, або послуг, що виробляє один працівник за 1 одиницю робочого часу, або кількістю робочого часу, що витрачається на одиницю виробленої продукції.

21. Поняття «фондовіддача».

Фондовіддача – ценайважливіший показник з використанням ОФ. Він показує скільки виробленої продукції розрахунком на одну гривню вкладену в ОФ.

22. Поняття «фондоємність».Фондрємність – це обернений показник фондовіддачі і показує скільки ОФ необхідно для вироблення однієї гривні продукції.

23.24. Поняття «фондоозброєність».Фондоозброєність – показує яка вартість ОФ припадає на одного працівника.

25. Поняття «рентабельність».Рентабельніть – показує скільки грн прибутку отримано підприємством в розрахунку на 1 грн вкладену в основні фонди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]