Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-105 емм Теория(не качал.позаимствовал)(милост....doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
1.94 Mб
Скачать

100.Розкрити зміст основних етапів процесу управління ризиком. Навести приклади.

Крок 1. Інформаційно-аналітичний – дає можливість оцінити виникнення всієї сукупності ризиків незалежно від того, чи зможе апарат управління впливати на них у разі їх реалізації.

Крок 2. Ідентифікація, за якою встановлюються можливі парамети всіх можливих ризиків із урахуванням управлінської діяльності і напрямів діяльності фірми.

Крок 3. Комплексний аналіз ризику (якісний і кількісний) із розрахунком ступеня можливого впливу ризику на функціонування об*єкта управління. Вирішується питання про доцільність займатися певним напрямом діяльності за наявної інформації про вже ідентифіковані ризики. На цьому кроці ще можливо уникнути ризику, але з*являється ризик невикористаних можливостей.

Крок 4. Зниження ступеня ризику – планування дія.

Ведеться пошук шляхів своєчасного та якісного захисту від недопустимого ризику і розробка конкретного механізму їх реалізації.

Крок 5. Контроль можливої чи наяної ситуації.

Виконавши все викладене, необхідно контролювати обставини, щоб на певній стадії адекватно відреагувати на зміни.

Крок 6. Реалізація програми дій у разі виникнення ризику. Відбувається реалізація плану дій.

Крок 7. Аналіз, висновки та пропозиції на перспективу. Негативні та позитивні наслідки управлінських рішень формують досвід, який необхідно використовувати в подальшій діяльності.

101.Наведіть приклади ситуацій, коли доцільно використовувати зовнішні способи зниження ступеня ризику. Дайте відповідні пояснення.

Отже способи зниження ступеня ризику можна поділити на зовнішні та внутрішні.

Зовнішні способи зниження ступеня ризику свідчать про те, що менеджер передає відповідальність за економічний ризик (повністю чи частково) комусь іншому, прагне розподілити ризик серед головних суб*єктів, залучених до справи, чи, взагалі передати його страховій компаній.

Розподіл ризику полягає в тому, щоб перекласти певну частку відповідальності за ризик на ту сторону проекту, яка здатна його контролювати краще за інших.

Зовнішнє страхування – інвестор готовий відмовитися від частини доходів аби уникнути надто великого ступеня ризику. Страхування ризиків – передача певних ризиків страховій компанії. До страхування також відносять деривативи (опціони, ф*юферси, свопи ітд)

Ф*юферси дають змогу передавати ризик несприятливої зміни ціни у майбутньому іншій стороні торговельної угоди. Наприклад ціна фіксується заздалегідь і не змінюється на протязі якогось часу, незважаючи на реальні ціни на ринку.

102.В яких випадках доцільно й можливо застосовувати страхування як спосіб зниження ризику? Наведіть приклади.

Страхування відносять до зовнішніх методів зниження ступеня ризику.

Страхування припускає передачу відповідальності за відшкодування передбачуваного збитку сторонній організації (страхової компанії) і є найпоширенішою формою передачі ризику.

Кожне підприємство проводить необхідні розрахунки і визначає що є більш доцільним страхування чи самострахування (або інші методи зниження ризику). Таблиця рішень використовується для обрання способу управління ризиком на основі можливих збитків та ймовірністю реалізації певного типу ризику. Так наприклад, незначні ризики рекомендується приймати або створити певний резерв, а от катастрофічні – або уникати, або страхувати. Страхування найбільш підходить для помірних, середніх та великих рівнів збитків. Так наприклад кожен спортсмен страхує своє здоров*я, співак – голос ітд.