Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
09_BANKIVSKI_OPERACII_KURS_ost.doc
Скачиваний:
169
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
300.54 Кб
Скачать

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

“ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ”

МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

А. В. Линенко, О. В. Болдуєва, В. В. Ярмош

БАНКІВСЬКІ ОПЕРАЦІЇ

Методичні вказівки до виконання курсової роботи

для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»

напряму підготовки «Фінанси і кредит»

Затверджено

вченою радою ЗНУ

Протокол № _______від_______

Запоріжжя

2013

УДК: 336. 717. (076)

ББК: У9(4Укр)262.3я73 Л 591

Линенко А.В. Банківські операції: методичні вказівки до виконання курсової роботи для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» напряму підготовки «Фінанси і кредит» / А. В. Линенко, О. В. Болдуєва, В. В. Ярмош / . – Запоріжжя: ЗНУ, 2013. – 46 c.

Методичні рекомендації містять інформацію щодо оформлення та написання курсової роботи, приклади складання змісту, порядок збору й обробки даних, вивчення літературних джерел і складання бібліографічного опису та перелік тем курсових робіт з дисципліни «Банківські операції».

Призначені для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» напряму підготовки «Фінанси і кредит» (денної та заочної форм навчання).

Рецензент А. В. Череп

Відповідальний за випуск А. В. Череп

ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………………………...

3

2.

Вибір теми курсової роботи……………………………………………

5

3.

Контроль за виконанням курсової роботи…………………………….

5

4.

Опрацювання теми та складання плану роботи………………………

5

5.

Вивчення літературних джерел і складання бібліографічного опису

19

6.

Порядок збору й обробки даних про роботу комерційних банків….

20

7.

Виконання курсової роботи……………………………………………

20

8.

Оформлення курсової роботи………………………………………….

22

9.

Рецензування та підготовка до захисту курсової роботи…….……...

24

10.

Захист курсової роботи………………………………………………...

24

Список рекомендованої літератури………………………………………….

26

Додатки………………………………………………………………………...

28

ВСТУП

Студенти економічного факультету в процесі навчання готуються до майбутньої роботи в якості фахівця, що досконало володіє методологією пізнання та методами дослідження соціально-економічних явищ і процесів, уміє відбирати потрібні для роботи матеріали, творчо мислити, аналізувати та формулювати відповідні висновки.

Важлива роль в отриманні необхідних знань й оволодінні певними навичками належить курсовій роботі з дисципліни «Банківські операції» – дисципліни, що входить до циклу професійної та практичної підготовки за напрямом підготовки «Фінанси і кредит».

Мета вивчення дисципліни «Банківські операції» полягає в формуванні у студентів системи знань у сфері здійснення комерційними банками пасивних і активних операцій та надання банківських послуг, а також отриманні практичних навиків щодо виконання банківських операцій, пов’язаних із кредитуванням, розрахунками, фінансуванням інвестицій та наданням клієнтам інших послуг.

Завдання дисципліни «Банківські операції»: довести до студентів зміст функцій комерційних банків, методів проведення банківських операцій та надання банківських послуг; навчити студентів, користуючись отриманими знаннями, самостійно вирішувати питання організації роботи з основних напрямів банківської діяльності, виконувати конкретні банківські операції, аналізувати стан кредитоспроможності позичальника, рівень фінансової стійкості банку тощо.

Основні знання, які одержують студенти: опанування загальних питань організації діяльності та функціонування комерційних банків; структури активних і пасивних банківських операцій; порядку формування ресурсів комерційних банків; механізму здійснення банківських операцій, пов’язаних із кредитуванням, розрахунками, фінансуванням інвестицій та наданням різноманітних послуг, а також економічних основ забезпечення фінансової стійкості банку.

Основні вміння: оцінювання діяльності банків за різними напрямами; забезпечення раціонального використання ресурсів банку; врахування факторів впливу на ефективність обслуговування клієнтів комерційними банками; пошук резервів зміцнення фінансової стійкості банку.

Основні навики: проведення фінансових розрахунків; визначення ефективності діяльності комерційного банку в цілому з огляду на виконання вимог з додержання економічних нормативів, визначених Національним банком України тощо.

Мета курсової роботи з дисципліни «Банківські операції» полягає в тому, щоб закріпити знання, набуті студентами в процесі теоретичного і практичного вивчення курсу.

Завдання курсової роботи з дисципліни «Банківські операції» полягають в отриманні студентами фахових навичок застосування методик фінансового та стратегічного аналізу в комерційних банках, які дають змогу виявити фактори впливу на економічні результати та визначити резерви їх збільшення.

Методичні рекомендації до виконання курсової роботи з дисципліни «Банківські операції» для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» напряму підготовки «Фінанси і кредит» містять вимоги до курсової роботи як з точки зору змісту, так і щодо оформлення, порядку захисту й оцінювання. Використання цих методичних рекомендацій допоможе студентам успішно виконати курсову роботу за обраною темою.

1. Вибір теми курсової роботи

Курсова робота виконується українською мовою на одну з тем, зазначених у додатку А. Студенти самостійно обирають тему курсової роботи. При цьому в межах групи теми не повинні повторюватись.

Слід зауважити, що вибір теми – це відповідальна справа і до неї потрібно ставитися серйозно. Тут виключається випадковість. Обрана тема має викликати інтерес у студента, він повинен добре засвоїти відповідний матеріал при вивченні курсу «Банківські операції», щоб у процесі виконання курсової роботи повною мірою виявити свої знання та здібності.

Студенти можуть виконувати курсову роботу не лише за темами, що наведені в додатку А, тобто можна самостійно сформулювати тему в межах курсу «Банківські операції». В такому разі тему погоджують із науковим керівником і вносять до списку тем з наступним затвердженням кафедрою.

2. Контроль за виконанням курсової роботи

При виконанні курсової роботи контроль здійснюється за двома напрямами: кафедрою – за роботою викладача, викладачем – за роботою студентів. Кафедра розподіляє студентів за викладачами відповідно до обраних тем, оприлюднює графік консультацій і веде облік руху курсових робіт (фіксуються дати подання курсової роботи на кафедру, передачі на рецензування керівнику, повернення роботи з рецензією та захисту).

Викладачем проводяться установча та індивідуальні консультації щодо підготовки плану курсової роботи, складання бібліографічного опису, вивчення літератури та статистичного матеріалу, написання першого, другого та третього розділів, оформлення роботи.

3. Опрацювання теми та складання плану роботи

Обравши тему курсової роботи, студент визначає коло питань, які становлять її зміст. При цьому слід уважно ознайомитись з відповідним розділом навчальної програми дисципліни «Банківські операції», навчально-методичними матеріалами, монографіями та періодичними виданнями за темою.

Після цього студент складає план курсової роботи, що має відбивати ключові питання теми, бути чітким і логічним. План курсової роботи не варто перевантажувати другорядними питаннями, оскільки це призводить до поверхового викладення матеріалу на шкоду розкриттю основних питань.

До плану включають, окрім вступу та висновків, основну частину, що містить три розділи, кожен з яких, у свою чергу, складається з двох-трьох підрозділів.

Нижче наведено орієнтовні плани курсових робіт з окремих тем.

Тема 1. Аналіз ефективності лізингових операцій банку

Вступ

1 Економічна основа здійснення лізингових операцій

1.1 Сутність лізингу та його роль в економічних процесах

1.2 Характеристика факторів, які визначають переваги лізингових операцій

2 Комплексний аналіз здійснення лізингових операцій банку

2.1 Організаційно-економічна характеристика банку

2.2 Аналіз організації лізингових операцій банку

2.3 Аналіз ефективності здійснення лізингових операцій

3 Шляхи вдосконалення лізингу на сучасному етапі розвитку банківської системи України

3.1 Зарубіжний досвід використання лізингу

3.2 Перспективи розвитку лізингу в Україні та шляхи підвищення ефективності лізингових операцій

Висновки

Список використаних джерел

Додатки

Тема 2. Аналіз ефективності операцій банку

З ДОВГОСТРОКОВОГО КРЕДИТУВАННЯ

Вступ

1 Теоретичні аспекти довгострокового кредитування банку

1.1 Суть, форми та види банківського кредитування

1.2 Організація довгострокового кредитування

1.3 Методика оцінки ефективності операцій банку з довгострокового кредитування

2 Дослідження ефективності операцій з довгострокового кредитування банку

2.1 Організаційно-економічна характеристика банку

2.2 Аналіз кредитного портфеля банку

2.3 Оцінка ефективності операцій банку з довгострокового кредитування

3 Напрями підвищення ефективності операцій з довгострокового кредитування

3.1 Управління кредитним ризиком окремої позики

3.2 Оцінка якості кредитного портфеля та формування резервів на відшкодування втрат за кредитними операціями банку

3.3 Вдосконалення управління проблемними кредитами

Висновки

Список використаних джерел

Додатки