Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
06.Робота з науковим текстом. doc.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
190.46 Кб
Скачать

Тема 6. Уміння працювати з науковим текстом.

Основні поняття теми: монографія, навчальний посібник, науковий текст; розділ, значеннєві частини; виписки, схеми, таблиці, графіки

План лекції:

  1. Самостійна робота з науковою книгою в системі професійної підготовки спеціаліста

  2. Розуміння наукового тексту

2.1. Труднощі процесу розуміння наукового тексту

2.2. Методи роботи з книгою

2.3. Прийоми осмислення тексту

3. Фіксація наукової інформації

3.1. Підкреслювання та помітки на полях

3.2. Виписки

3.3. Складання плану

3.4. Схеми, таблиці, графіки

3.5. Тези

4. Конспектування

4.1. Скорочення тексту

4.2. Оформлення конспектів

4.3. Переваги і недоліки конспектування

5. Темп читання

6. Фактори успішної роботи з текстом

7. Причини зниження розумової працездатності

Література: 12; 16; 21

1. Самостійна робота з науковою книгою в системі професійної підготовки спеціаліста

Як відомо, ніщо людині не дається просто так, все вимагає праці та вміння. Те саме стосується і знань, які здебільшого зберігаються в кни­гах. Але книга не віддає своїх багатств кожному і без зусиль. Як залізо виплавляють з руди, як золотий пісок вимивають з породи, так само здобувають і знання з книжок. Для того, щоб навчитися читати, недо­статньо оволодіти лише технікою читання, розібратись, як літери скла­дати в слова, а слова в речення. Навчитися читати — це навчитися здо­бувати з книги всю корисну інформацію, яку вона здатна дати. Причо­му, для різних людей становитиме інтерес різна інформація. Все зале­жатиме від мети, яка стоятиме перед читачем.

Вміння самостійно працювати з книгою необхідне вже в школі, але чим далі від школи, тим більше зро­стає необхідність такого вміння, адже набувати знань самостійно доведеть­ся все життя. В останні роки стрімко зростає потік наукової інформації, на­укові знання швидко набувають дедалі більшого значення в сферах економіки, господарства, технічних про­цесів, керування і взаємодії з людьми, політики, побуту та ін. Темпи розвитку науки і техніки настільки великі (обсяг наукової інформації подвоюється кожні 7-10 років), що ніяке збільшення обсягу навчальних програм і строків навчання (як загального, так і спеціального) не в змозі наздогнати їх і забезпечити необхідний освітній ефект.

Крім того, ці темпи призводять до того, що знання надзвичайно швидко стають «мо­рально застарілими, морально зношеними». В результаті той обсяг загальнонаукових і спеціальних знань, якими ми оволодіваємо в школі і в студентські роки, з часом стає недостатнім. Тому виникає необхідність освоювати нові знання самостійно, постійно займаючись самоосвітою. Нарівні з отриманням професійної підготовки треба виробити у себе навички самостійно поповнювати свої знання, вміло і швидко орієнтуватися в потоці наукової та політичної інформації. Саме тому вміння працювати з навчальною книгою є одним із найважливіших вмінь, яки­ми необхідно володіти будь-якій людині, яка прагне набути певних знань, підвищити рівень та якість своєї освіти.

Перед тим, як приступити до розгляду прийомів та способів роботи з книгою, дайте оцінку своїм навичкам читання за допомогою запропо­нованого тесту.