Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
06.Робота з науковим текстом. doc.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
190.46 Кб
Скачать

7. Причини зниження розумової працездатності

Ефективність будь-якої інтелектуальної праці, в тому числі й роботи з книгою, залежить не тільки від вміння працювати, а й насамперед від розумової працездатності. Бо який сенс, скажімо, від нашого вміння гарно складати план до тексту, якщо через півгодини роботи над ним починає боліти голова або злипаються очі? Як же виникає передчасне стомлення? Які чинники впливають на нашу працездатність?

Основною умовою збереження високої працездатності є дотриман­ня певного ритму роботи (тобто чергування праці та відпочинку), посту­пового втягнення в цю роботу. Адже робота «наскоком», ривками або часті зміни однієї форми роботи на іншу шкідливо позначаються на про­дуктивності розумової праці, швидко призводять до стомлення, оскіль­ки вимагають перебудови наших думок та дій. Крім того, будь-яке відво­лікання уваги розладнює логічно побудовану думку, після чого іноді приходиться витрачати в кілька разів більше часу та розумової енергії, щоб повернутися до цієї втраченої думки.

Пропонуємо вашій увазі невеликий тест, за допомогою якого ви змо­жете визначити рівень вибірковості та стійкості уваги.

За допомогою цього тесту (так званої «Методики Мюнстерберга») здійснюють професійний відбір кадрів на спеціальності, які вимагають достатньої вибірковості та концентрації уваги, високого рівня її стій­кості. Ці самі якості необхідні для успішної роботи як на лекції, так і при самостійній роботі з друкованим текстом.

«Методики Мюнстерберга»)

Серед букв, які розміщені одна за одною без інтервалів між ними, не­обхідно вибрати й підкреслити 10 слів. Показниками успішності можуть бути кількість правильно знайдених слів та швидкість виконання зав­дання.

МОЩУКНЕБОЛЕБМДЕРЕВОМТЛОДЩБЯІВМОРЕТПОЕ ГВРЯЧШЕВГІКОТРАВАСПІНОГРАЗУЦКВІТКАВСД АЛШОНГУТЗІРКАМЯДЛИПЕГФОЗЕРОБКАВБЕРЕЗА УКПОЧДЛЯТМІБЧЛЕКОЗАБЯВОРАДЛУПОЛЕРКЕГФ

Ця методика дозволяє не тільки визначати рівень вибірковості та стійкості уваги, а й розвивати їх. Таке завдання може скласти будь-яка людина за допомогою звичайної друкарської машинки або комп'ютера. Ключ до цього тесту ви знайдете наприкінці розділу.

Проте, варто врахувати, що одноманітність роботи, навіть якщо вона досить легка, також швидко призводить до стомлення. Спробуйте, ска­жімо, примусити малу дитину весь час ходити, стрибати або бігати. Вона дуже швидко стомиться. Але, чергуючи ходіння з бігом та стрибанням, дитина може не стомлюючися рухатися цілісінький день. Так само і з розумовою працею. Якщо весь час читати одну й ту саму книгу або різні книги з однієї тематики, то відносно швидко може настати «психологіч­на» втома. Тому й роботу з книгами треба урізноманітнювати. А цього можна досягти шляхом переходу від однієї книги до іншої, найменше схожої з нею за змістом, від важкої книги — до легкої, від наукової — до художньої.

Стомлення виникає швидше й тоді, коли ми працюємо за умов різно­манітних перешкод, особливо шуму. Отже для того, щоб підвищити нашу працездатність, треба ці перешкоди усунути. Дехто стверджує, що під час роботи він не помічає ніякого шуму, йому не заважають ні музи­ка в сусідній кімнаті, ні крики футбольних уболівальників за вікном. Але якщо шум не помічає наша свідомість, то це ще не означає, що він на нас не впливає. Адже добре відомо, що навіть сон за умов підвищеного шуму не може бути повноцінним.

Передчасне стомлення залежить і від того, наскільки певна робота є важкою для людини, від того розумового напруження та вольового зу­силля, яких вона вимагає від особи. У зв'язку з цим доцільно дотриму­ватись певної системи й послідовності в роботі, правильно і рівномір­но розподіляти її у часі, робити невеликі перерви в роботі над книгою. Тому не менш важливим фактором підтримання високої розумової пра­цездатності є вміння правильно відпочивати.

Для відновлення сил насамперед необхідний нормальний нічний сон, перерви вдень після кожних однієї-двох годин роботи, відпочинком може бути й заміна розумової роботи фізичною. Так, не варто після двогодин­ної роботи над підручником починати читати захоплюючу художню книжку, краще прибрати в кімнаті, вимити посуд або прогулятися в ма­газин за хлібом. Для відпочинку іноді досить просто полежати або по­сидіти, розслабившись й не думаючи про справи. А іноді варто переклю­читися на іншу порівняно легку і захоплюючу справу.

Робота з книгою — це не просто здобування певних знань, не про­сто їх засвоєння, але й творчість. Знання прийомів, методів та способів цієї роботи допоможе правильно організувати її, керувати нею для до­сягнення найбільшої ефективності самоосвіти. Використовуючи їх у своїй роботі, ми створюємо умови, при яких читання може набути еле­ментів справжньої творчої діяльності.

Ключ до «Методики Мюнстерберга»: НЕБО, ДЕРЕВО, МОРЕ, ТРАВА, КВІТКА, ЗІРКА, ОЗЕРО, БЕРЕЗА, КОЗА, ПОЛЕ.

9