Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
06.Робота з науковим текстом. doc.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
190.46 Кб
Скачать

5. Темп читання

При роботі з книгою велике значення має і темп, тобто швидкість чи­тання. При збільшенні темпу читання не тільки зменшується час, який ми витрачаємо на проробку однієї книги, але й збільшується кількість інформації, яку ми можемо отримати з друкованих джерел за одиницю часу. Ми не будемо зупинятись на спеціальних прийомах швидкісного читання, які не завжди бувають ефективними при читанні з опрацюван­ням. Але треба відзначити, що дуже багато дорослих людей читають досить повільно.

Спостерігаючи за читачами в чи­тальній залі бібліотеки чи за тими, наприклад, хто читанням газети ско­рочує час очікування електрички,

можна легко помітити, що у багатьох ворушаться губи. Це перша озна­ка того, що людина читає повільно. І пов'язано це з тим, що ця людина так і не позбулася школярської звички беззвучно проговорювати всі слова під час читання, особливо тоді, коли читає не для розваги. Трохи менше, але теж уповільнює читання проговорювання слів подумки. Якщо ви помітили в собі ці звички, то на першому етапі їх викорінення слід спробувати просто притримувати губи рукою. Після цього треба навчитися читати, не проговорюючи слово подумки, не по літерах та складах, а схоплюючи його поглядом повністю. А це зробити не так вже і важко, адже по перших літерах слова майже завжди можна його впізнати. Так, побачивши на початку слова «ЕМОЦ», а в кінці «ИЙ» можна з впевненістю сказати, що це буде слово «ЕМОЦІЙНИЙ». Таким чином, замість дев'яти літер ми прочитали тільки шість, а слово впізнали правильно. До речі, завдяки такому впізнанню це слово так само можна за­писувати і в конспекті («емоц-ий»), що дасть змогу скоротити як слово, і весь запис загалом.

6.Фактори успішної роботи з текстом

До умов успішної роботи над книгою належать і такі психологічні чинники, як установка, натхнення, наполегливість в праці та вольове зусилля, самостійність, розумова працездатність, стомлюваність тощо.

Установка є необхідною умовою будь-якої діяльності, в тому числі й роботи над книгою. Вона може сприяти підвищенню ефективності дій, активізує пам'ять, мислення, робить сприйняття тексту більш точним, спрямовує нашу увагу в потрібному руслі. Проте якщо установка не спрямована на певну діяльність, то вона може діяти зовсім навпаки — створювати труднощі в роботі, погіршувати або спотворювати результати нашої діяльності. Так, установка на виділення в тексті певних фактів і думок, або установка на глибоке розуміння і запам'ятовування тек­сту допомагає виконати поставлене завдання. З іншого боку, установка на «легке» читання негативно впливає на засвоєння змісту книги, уста­новка на «зазубрювання» заважає осмисленню, розумінню матеріалу. Намір якнайдетальніше записати текст ускладнює виділення в ньому головного.

Загальновідомо, що натхнення також є важливою умовою успіху в роботі, особливо творчій. Однак, при цьому часто забувають, що нат­хнення, як правило, приходить лише в результаті наполегливої, ретель­ної праці.

Проте навіть за наявності установки та натхнення нерідко доводиться примушувати себе відволікатися від телевізора й почати працювати. Тому наполегливість, вольові зусилля також значною мірою впливають на ефективність навчальної праці.

Варто відзначити також і те, що по-справжньому ми засвоюємо зміст книги лише тоді, коли виявляємо до неї певний самостійний підхід: обдумуємо й переживаємо те, що взнаємо з книги, співставляємо теорію з практикою, формуємо власні переконання. Лише в цьому випадку знан­ня, які ми отримуємо з книг, ми можемо зробити своїми і застосовувати їх творчо.