Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-105 емм Теория(не качал.позаимствовал)(милост....doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
1.94 Mб
Скачать

90.Сутність кількісного аналізу ризику. Навести відповідні приклади.

Для кількісного аналізу ризику використовують ряд методів. Серед них інваріантними стосовно широкого спектра ек. Проблем є такі:

  • метод аналогій. Для аналізу ризику, яким може бути обтяжений, скажімо, новий проект, доцільно виявити дані про наслідки впливу несприятливих чинників ризику якихось близьких за сутністю до раніше виконуваних проектів. У цій сфері діяльності найбільшу ініціативу виявляють страхові компанії. Так, на Заході вони регулярно публікують коментарі щодо тенденцій у найбільш суттєвих сферах ризику, наприклад стосовно природничо-кліматичних збурень і пов’язаних з цим значних за обсягом збитків. На підставі таких даних можна зробити певні висновки загального характеру. Під час використання аналогів застосовують бази даних та знань щодо чинників ризику. Ці бази будуються на матеріалах літературних джерел, пошукових робіт, моніторингу, опитувань фахівців тощо.

  • аналіз чутливості. Є одним з найпростiших i широковiдомих методiв урахування чинникiв невизначеностi, характерних для оцiнювання проектiв у бiзнесi. Як правило, вiн передує аналiзу ризикiв, бо за його допомогою з’ясовують, якi з чинникiв (параметрiв, що оцiнюються) стосовно проекту можна вiднести до найбiльш «ризикованих», тобто таких, що спричиняють найбiльшу частку ризикiв. Аналiз чутливостi здiйснюється в два кроки.Перший крок — формування моделi (нерiдко за допомогою програмно-технiчного комплексу). Така модель визначає математичнi спiввiдношення мiж змiнними (параметрами), якi стосуються прогнозування (планування) майбутнього. Другий крок — це, власне, аналіз чутливості. Він дає змогу ідентифікувати найважливіші (можливі чиниики ризику) змінні в моделі, пов’язані з оцінкою об’єкта (проекту). Його сутність полягає у «вимірюванні чутливості» основних показникiв, ефективностi проекту залежно вiд випадкової змiни чинникiв (тiєї чи iншої змiнної величини параметру);

  • аналіз методами імітаційного моделювання. Процес цього аналізу розбивають на сім кроків:1.формування моделі об’єкта,що розлядається; 2.визначення ключових аргументів, застосовуючи аналіз чутливості; 3. Визначення можливих інтервалів відхилень прогнозованих значень параметрів від очікуваних; 4. Визначення розподілу ймовірності випадкових значень аргументів; 5. Виявлення залежності, яка на практиці може існувати між ключовими аргументами; 6. Здійснення генерації випадкових сценаріїв відповідно до сист. Прийнятих гіпотез щодо чинників ризику та згідно з обраною на 1-му кроці моделлю; 7. Одержання розподілу частот для підсумкового показника;

  • аналіз ризику можливих збитків. Для здійснення цього аналізу вводиться поняття областей ризику. Виділяють такі зони ризику: 1. Безризикова зона — це область, у якій випадкові збитки не очікуються. Їй відповідають нульові збитки чи перевищення прибутку над сподіваним значенням.2. Зона допустимого ризику — це область, у межах якої зберігається економічна доцільність підприємницької діяльності, тобто випадкові збитки можуть мати місце, але вони менші сподіваного прибутку від підприємницької діяльності.3. Зона критичного ризику — це область, де є наявною можливість збитків, які перевищують величину очікуваних прибутків аж до величини повної обчисленої виручки від підприємницької діяльності. 4. Зона катастрофічного ризику — це область можливих збитків, які за своєю величиною перевершують критичний рівень і можуть досягати величини майнового стану підприємця. Катастрофічний ризик може призвести до краху, банкрутства компанії (фірми), її закриття і розпродажу її майна.