Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-105 емм Теория(не качал.позаимствовал)(милост....doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
1.94 Mб
Скачать

85.Дайте означення економічного ризику. Поясніть його сутність.

Економічний ризик - об'єктивно-суб'єктивна категорія, що пов'язана з подоланням невизначеності і конфліктності у ситуації неминучого вибору і відображає міру, ступінь досягнення сподіваного результата, невдачі чи відхилення від цілей з урахуванням впливу контрольованих та неконтрольованих чинників за наявності прямих і зворотніх зв'язків.

Об'єкт ризику – економ. с-ма, ефективність та умови функціонування якої наперед не відомі.

Суб'єкт ризику – особа(індивід чи колектив), яка зацікавлена в результатах керування об'єктом ризику і має компетенцію приймати рішення щодо об'єкту ризику.

Джерело ризику – чинники, явища чи процеси , які спричиняють невизначеність р-тів, мконфліктність.

Виправданий ризик – необх. атрибут стратегії менеджерів. Знати про існування ризику, проаналізувати його на якісному рівні необхідно, але недостатньо. Важливо виявити його ступінь. Ступінь допустимого ризику визнач. з урахуванням таких параметрів як обсяги осн. фондів, власного капіталу та в-цтва, а також рівень рентабельності, ліквідність. Ступінь ризику може оцінюватися сподіваними збитками, що спричинені цим рішенням, та ймовірністю, з якою ці збитки можливі. Якщо малоймовірно, що наслідки будуть несприятливі, то ризик малий. Малий він і втому випадку, коли ймовірність збитків велика, а самі по собі збитки малі. Якщо вартість помилки велика, то їх ймовірність слід зробити дуже малою. У ряді випадків приймається, що ризик дорівнює добуткові сподіваних збитків на ймовірність того, що ці збитки відбудуться.

Корінні зміни, які відбуваються у нашій економіці в останні роки, формування ринкової системи господарювання, використання економічних методів управління змусили визнати ймовірнісний характер стохастичності господарського процесу. Економічний ризик став об'єктивною реальністю господарського життя, і тому саме ця категорія заслуговує особливо ретельного розгляду.

Таким чином, ситуацію ризику характеризують такі аспекти:

  • миттєвість виникнення;

  • наявність невизначеності;

  • ймовірність різного роду втрат.

Причини виникнення ризику можна поділити на три групи:

1). більшість процесів пов’язані з економікою є принципово індетермінованим;

2). економічно-оптимальна неповнота інформації;

3). “організаційна” невизначеність або асиметрія інформації.

Причини, що зумовлюють ризик можна згрупувати також за сферою прояву:

1). внутрішні:

  • недоліки у системі управління;

  • недоліки організації процесу виробництва;

2). зовнішні:

  • поведінка контрагентів;

  • похибки у визначені попиту;

  • природньо-кліматичні умови;

  • зміни ринкової кон’юнктури;

  • зміни економічних факторів;

  • політичні.

86.Наведіть приклади економічних рішень, обтяжених ризиком. Ідентифікуйте ризики, здійсніть їх якісний аналіз.

Економічний ризик - об'єктивно-суб'єктивна категорія, що пов'язана з подоланням невизначеності і конфліктності у ситуації неминучого вибору і відображає міру, ступінь досягнення сподіваного результата, невдачі чи відхилення від цілей з урахуванням впливу контрольованих та неконтрольованих чинників за наявності прямих і зворотніх зв'язків.

Мета якісного аналізу ризику – визначити чинники ризику,області ризику, після чого ідентифікувати всі можливі ризики.Виділимо 2 основні аспекти якісного аналізу ризику:

Перший аспект пов’язаний з необхідністю порівнювати очікувані позитивні (сприятливі) результати з можливими економічними, соціальними (як сьогоденними, так і майбутніми) несприятливими наслідками. У зв’язку з цим необхідно ідентифікувати причини виникнення ризику, виявити його чинники, види невизначеності та конфліктності, які зумовлюють ризик. Необхідно також здійснити класифікацію ризику.

Другий аспект якісного аналізу ризику пов’язаний з виявленням впливу рішень, які приймаються в умовах невизначеності та конфліктності, на інтереси суб’єктів господарювання. Без урахування інтересів (заінтересованості) неможливі якісні перетворення в соціально-еконо­мічному житті як на макрорівні, так і на мезо- та мікрорівнях. Насамперед необхідно виявити, для кого і якою мірою цей ризик корисний? Чиїм інтересам він відповідає? Йдеться про те, що коли немає заінтересованості в результатах економічних рішень, то немає й ризику.

Отже, ситуація результату може бути охарактеризована, зокрема, такими рисами: наявність невизначеності та (чи) конфліктності; наявність альтернатив (стратегій) та необхідність вибору однієї з них (уникнення того, щоб здійснити вибір, є різновидом вибору); можливість оцінити наявні альтернативи — прийняти рішення.

Основними принципами ризик-менеджменту є принцип масштабності й принцип мінімізації.

Суть першого полягає в тому, що господарюючий суб’єкт повинен прагнути до найбільш повного охоплення можливих сфер виникнення ризиків. Основним методом, що дозволяє ідентифікувати ці сфери ризику є причинно-наслідковий метод.

Метод дає змогу розглядати господарське рішення одночасно в декількох вимірах, відшукуючи “слабкі місця” з закладеним потенціалом негативних наслідків.