Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
document.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
390.14 Кб
Скачать

15. Державний устрій Англії в період станово-представницької монархії (хііі – хіv cт.). Виникнення структура, компетенція англійського парламенту (хііі –xvіі ст. ).

Положення Великої Хартії вольностей набули особливого значення саме завдяки створенню парламенту. Перша спроба організувати самостійну раду за становим принципом - це Рада баронів, яка збиралася до 1258р. Наступною стадією організації станової активності став парламент, скликаний Сімоном де Монфором у період станової смути. Збори були названі парламентом. Після придушення опозиційного до короля парламенту,англ.монархи прийшли до висновку про корисність таких зборів знаті. Перше скликання1293 Едуардом І ,який хотів підвищити доходи шляхом додаткового оподаткування. Так була заснована палата громад, а вже наступний парламент складався із палати лордів та палати громад. До повноважень парламенту входила дача згоди на призначення королем своїх радників і на регулярність скликання парламентських зборів. Проте згодом королі побачили у парламенті установу ,зручну для проведення вигідних їм законів ,введення додаткових податків і приборкання бунтівної знаті.

Спочатку парламент не виконував законотворчу функцію ,а тільки подавав королю петиції про прийняття бажаних законів. На початку XV ст.палата громад почала не лише клопотатися про прийняття законів, але й давати згоду на їх видання . У подальшому клопотання парламенту проявлялося у вигляді подачі до короля готових законопроектів ,які король міг або затвердити , або відхилити. Отже, парламент набув право законодавчої ініціативи. Але король не був задоволений зростаючою роллю станово-представництва і прагнув до відновлення попереднього становища. Проте парламент вже набув достатнього розвитку для протистояння монархам . Конфлікти між ними постійно загострювалися . Починаючи із ХІІІ ст.парламент починає встановлювати розміри податків.

16. Виникнення та особливості англійського абсолютизму. Зміни в соціально-економічній системі та суспільному устрої. Державний устрій Англії в період абсолютизму ( XV – XVII) .

У 15-16 ст. в Англії відбувались соціально-економічні зміни, війна Білої та Червоної троянд (представники знатних родів Ланкастерів та Йорків), протягом якої було знищено майже все старе дворянство. 30 років уособної війни настільки виснажили Англію, що населення з готовністю підтримувало династію, яка нарешті встановила в країні громадянський мир. Надзвичайно розвивається промисловість, торгівля, захоплення заморських колоній. Змінюється становище селянства, відбувається їх обезземелення. Після падіння старої знаті опиратися абсолютизму продовжувала церква, тому боротьбу проти неї розпочав Генріх VIII. Незважаючи на ці особливості, абсолютизм існував та королівська влада міцніла, компетенції зростали.

Абсолютна монархій в Англії почала встановлюватись з кінця XVст.,тобто в період розкладу і занепаду феодалізму і виникненню капіталістичних відносин.1-им самодержавцем Англії був Генріх VII. Король був главою адміністрації, призначав і звільняв вищих урядовців, командний склад армії та флоту, був верховним головнокомандувачем зброй. силами, главою англік. церкви. До центр.органів у-ння належала передусім Кородівська рада. Генріх VIII провів її реорганізацію, і з цього часу вона дістала назву Таємної ради. При раді існували різні комісії та комітети.Однією з найважливіших була Зоряна палата ,що мала суд. повноваження. Місцеве у-ння нічого не коштувало державі,оскільки всі посади були неоплачуваними.Його посадові особи здійснювали нагляд за дорогами і мостами, опікувалися бідними. Діяв і парламент,що скликався нерегулярно і з значними перервами. Палата лордів скл. у значній частині з лордів, котрим титул присвоїв король і котрі походили з нового дворянства.. У палаті общин значну к-сть депутатів від міст призначали або власники міст, або королями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]