Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
document.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
390.14 Кб
Скачать

24. Перехід від республіки до монархії в Римі: диктатура Сулли, тріумвірати.

  1. Війна між оптиматами і популярами. Списки оголошених поза законом людей, вбивство сенаторів і вершників. Сулла був призначений на невизначений час. Сенат перетворено на найвищий орган, к-сть 600 чол. Збільшено к-сть судових комісій, магістратур, встановлено віковий ценз. Народні збори змусили схвалювати закони Сулли, конфісковано землі на користь війська. Повстання Спартака.

  2. Серед народу зростала популярність Цезаря, Помпей і Красс. Цезар був обраний на посаду по життєвого диктатора.

  3. 2 тріумвірат: Октавіан, Марк Антоній, Марк Лепід

25.Принципат у Римській державі: зміни в суспільному ладі та державному устрої.

  1. Принципат магістратура втратила своє значення.посадовців принцес призначав сам, утв Прибічна Рада(юристи). Вона поступово витіснила сенат, посада префекта Рима, префекта преторію, організовано імперську канцелярію. Сенаторський стан зберігся, проте щедро роздавали посади новим людям, вершники. Провів чимало західів що засвідчували відмінність між вільними і рабами. Політика консолідації

26. Домінат в Римській державі. Зміни в суспільному ладі та державному устрої.

Відплив коштів, запустіння земель, зросли податки і побори, крах фінансової системи, децентралізація легіони виходили з під влади і проголошували імператором свого ставленика, постала необхідність міцної влади, імператор-владика, особа божественна, перед ним падали на коліна, він носив пишний одяг. Зберігались сенат та магістратура.

Обрав собі співправителя Максиміана, Держава була поділена на Зх та Сх. Кожен правитель мав всю повноту влади і вони були рівноправними. Оновлено і розширено раду при імператорі, яка стала головним центром управління, створено нові посади: управитель палацу, маєтків,скарбниці, начальник канцелярії, поділ на 12 діоцезів- провінції,поділ військ на прикордонні та мобільні, збільшив к-сть війська, нова система оподаткування, ніхто не звільнявся від податків, монетна реформа, установив максимальні ціни, переслідування християнства, Констянтин і Ліциній вільне сповідування християнства, утвори 4 префектури(префекти преторія)-діоцези(вікарії)-провінції(ректори)-округи(препозити), на чолі Риму стояв претор міста. Цивільну владу відокремили від військової, сформувалась таємна поліція, заборона колонам переходити від одного власника до іншого.

27. Поділ Римської імперії на Західну та Східну. Падіння Західної імперії та її історичне значення.

  1. Напали племена вестготів, розпад на зх. І сх.. війська вестготів пограбували Рим, звільнилась Іспанія, напали гуни, Ромул Август пороти нього повстали варвари.

28. Джерела римського права в період республіки, їхня загальна характеристика. Діяльність преторів і юристів як джерело права.

Звичаєве право не фіксувалося у письмовій формі, жерці були його зберігачами, закони затверджувались Народними Зборами, ініціаторами були магістрати, у центрі міста встановлювали дошки з текстом прийнятих законів, сенатус-консульти-рішення сенату,право народів-врегульвувало відносини між римлянами і іноземцями.

Едикти магістратів – претор робив вийняток із закону користуючись своєю владою коли справи повторювались, претори записували їх вступаючи на посади, діяльність юристів-першими юристами були понтифіки, праці стародавніх юристів мали практичний характер юристи розробили вчення про різні типи цивільно-правових відносин, виникли юридичні школи, якими керували юристи, юристьи надавали консультації, виробляли формули юридичних дій, керували процесуальними діями у судах, висновки юристів у спірних питаннях набували для суддів обов’язкового значення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]