Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
document.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
390.14 Кб
Скачать

20. Державний устрій республіканського Риму: народні збори (види, компетенція, роль).

Територія Риму зростає.

народні збори-коміції:

1) куріатні коміці - затвердження усиновлень, обряд надання магістрам владних ф-цій.

2) центуріатні комісії - збори війська за межами міста(193 центурії - обрання магістрів, війна і мир, надання громадянства, прийняття законів розгляд справ про смертну кару.

Реформа:кожному розряду дали 70 центурій, 18-вершників, 2-музикантів 2-хремісників, 1-пролетарії, всього373)

3) трибутні коміції – збори всього населення триб.

2 види: загальні і плебейські.

Голосування проходило за трибами. До них перейшла майже вся законодавча діяльність, скликалися в міру потреби, пізніше таємне голосування, потім роль зборів занепала.

21. Сенат у Римській державі (порядок утворення, компетенція та роль ).

Сенат - спочатку 300 осіб.

Спочатку сенаторів призначали консули і цензори на 5 років. Обирали з сенаторського стану призначали засідання і головували на них вищі магістри.

Сторонніх осіб на засідання не допускали.

Компетенція: законодавча, адміністративна, фінансова(5-річний бюджет держави,1-річний військовий), зовнішня політика, військова,вводив культи нових богів, керував храмами, надзвичайні повноваження(призначав консулів диктаторами, надавав магістрам необмежену владу)

22. Інститут магістратури у Стародавньому Римі : загальна характеристика, види магістратури (виникнення, основні риси, види та роль).

Магістратура виникла внаслідок реформ Сервія Тулія.

Поділялася на ординарні і екстраординарні.

Загальні риси: виборність (Народними зборами вимоги-10 років військової служби,кандидати на вищу посаду повинні були спочатку перебувати на нижчих,на нову посаду можна було обиратися через 2 роки) , колегіальність (на кожну посаду обирали по декілька осіб,але розв’язували питання одноосібно), недовготривалість (на рік), відповідальність перед народом (притягалися до відповідальності перед судом Народних Зборів), безоплатність.

Ординарні : Консули ( 2, на центуріатних зборах, мали вищу владу, адміністративна, верховне командування військом, супроводжували ліктори), претории (2 заступники консулів, охорона порядку в місті, супроводжувало 6 лікторів), цензори (2 цензори на 5 років, розподіл громадян за розрядами, складання списку сенаторів, громадський порядок, фінансові справи), трибуни (захищати права плебеїв, були недоторкані, вето), едили (магістри середнього рангу, 2, ще 2 курульні едили обиралися на трибутних зборах(порядок у місті, влаштування мосових ігор), квестори (скарбниця, невизначена компетенція). Екстраординарна: диктатор (призначали консули за пропозицією сенату на 6 міс. 24 ліктори),начальник кінноти.

23.Причини кризи і падіння республіки в Римі: зміни в економіці, повстання рабів. Реформи братів Гракхів в Стародавньому Римі.

  1. Поєднувались 3 форми правління: монархія, конентрує великі земельні володіння, ціни на товари і рабів були низькими, розорення селянства, зміцнювалося становище нобілів.сильнішають протиріччя між рабовласниками і рабами, сицилійське повстання

  1. Тиберій Гракх-аграрна реформа глава сім’ї міг мати не більше 500 югерів для себе і по 250 для синів, але не більше1000 на сім’ю.Надлишки землі відбирали і віддавали селянам у користування з вимогою сплати внесків , Марк Октавій наклав вето, його звільнили з посади.

Гай Гракх- суд над тими хто розправився з його братом,військова служба з 17 років, хлібний закон, «Про провінція Азію»(податок 10-тина з прибутку), судовий закон(могли засідати вершники). Покінчив життя самогубством.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]