Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
document.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
390.14 Кб
Скачать

12. Конституція сша 1787 р: прийняття, структура, основні положення та оцінка.

Конститу́ція США — Верховний закон Сполучених Штатів Америки. Дійсна сьогодні Конституція США була прийнята 17 вересня 1787 року під часКонституційної Конвенції в Філадельфії і ратифікована в усіх 13 тодішніх американських штатах. Конституція США є найстарішою федеральною конституцією. Оригінал цього історичного документу знаходиться в Вашингтоні (округ Колумбія). Складається з преамбули, 7 статей і 27 поправок — які не увійшли в основний текст норм. Написана від першої особи і починається із слів "Ми, народ Сполучених Штатів...". Конституційний контроль здійснюється Верховним судом. Поправки приймаються конгресом — 2/3 голосів або спеціально скликаним конституційним конвентом, після чого повинні дістати схвалення 3/4 законодавчих зборів або конвентів штатів. Всього пропонувалося кілька тисяч поправок, переважна більшість яких були відхилені. Перші десять прийнятих поправок, що вступили в силу в 1791 році, відомі як Білль про права. Серед інших відомих — поправка XIII про відміну рабства, поправки про введення і відміну сухого закону (VIII і XXI). Найбільш багатостраждальною стала поправка XXVII про обмеження права конгресменів підвищувати собі зарплату, запропонована в 1789 році і ратифікована 203 роки опісля — 7 травня 1992 року. Конституція США — одна з перших писаних конституцій і одна з "найстаріших", що вироблялися на національному рівні, і діють донині. Вона була розроблена і прийнята Конституційним конвентом у Філадельфії в травні-вересні 1787 року.

Конституції 1787 року передувало ухвалення Декларації незалежності від 4 липня 1776 року. Вона була проголошена під час боротьби з Великобританією представниками тринадцяти британських колоній — Віргінії, Массачусетсу, Північної Кароліни, Південної Кароліни, Меріленда, Род-Айленда, Коннектікуту, Нью-Джерсі, Нью-Гемпшира, Нью-Йорка, Делавера, Пенсільванії і Джорджії. Війна за незалежність примусила штати укласти в 1777 році конфедеративний союз. У 1783 році війна була завершена укладенням Версальського договору, що визнав незалежність колоній.

13. Законодавча влада сша за Конституцією 1787 р. Структура Конгресу, порядок утворення палат та їхня компетенція

Органом законодавчої влади є Конгрес США,який складається з двох палат-палати представників і сенату.Палата представників своєю чергою складається з делегатів,що їх обирає населення штатів по виборчих округах на 2 роки.Делегатом може бути особа яка досягла 25 років,є впрожовж останніх 7 років громадянином США і на момент виборів мешканцем штату де його обирають. Палата представників обирала голову-спікера й інших посадових осіб і лише їй належало право починати і проводити процедуру імпічменту. Сенат США складався з делегатів від кожного штату-по 2 незалежно від кількості населення.Сенаторів обирали законодавчі збори штатів на 6 років,кожен сенатор мав 1 голос. Сенатором могла бути особа яка досягла віку 30 років,впродовж останніх 9 років була громадянином США і на момент виборів_мешканцем штату.Головою сенату за посадою був віце президент Сполучених Штатів.Сенат вибирав і заступника голови-на випадок,коли віце президент відсутній на засіданні. У розділі 8 конституції встановлено компетенцію конгресу,Конгрес мав право: -видавати,відміняти та доповнювати закони й інші нормативні акти; -запроваджувати і стягувати податки,мита,данини -робити позики від імені Сполучених Штатів -регулювати торгівлю з іноземними державами,між окремими штатами -карбувати гроші,регулювати їх вартість -створювати підлеглі Верховному суду судові органи -формувати поштові служби та шляхи -оголошувати війну -набирати й утримувати війська -створювати й утримувати флот

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]