Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
document.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
390.14 Кб
Скачать

24.Австрія: утворення держави, суспільний лад, державний устрій (х – хvііі ст.). Реформи Марії-Терезії та Йосифа іі (хvіі ст.)

Землі Австріїу давнину були заселені іллірійським населенням,потім – кельтами. У процесі так званого Великого переселення народів, на територію Австрії вторглися різні племена. Більшу частину земель Авсирії наприкінці 8 століття імператор франків Карл Великий приєднав до складу Франкської держави. Була створена так звана Східна марка. З розпадом Франкської держави(843р.) територія Австрії опинилась у складі Східно – франкського королівства(згодом Німеччини). У першій половині 10 століття ці землі захопили угорці,згодом ці землі відвоював німецький імператор Оттон I ,утворивши баварську Східну марку,за якою згодом закріпилась назва – Маркграфство Австрія.

Суспільний лад:

Панівним і привілейов. станом були феодали: світські та духовні.

Світські феодали – не були однорідними. Верхівку становили шляхетні люди(князівські або графські роди). Духовенство – становило другу велику групу феодалів. Чітка організація церкви,її централізований характер,великі матеріальні багатства – сприяли зростанню його впливу й авторитету.

Щодо міського населення,то існували:1)багатша,патриціанська верхівка; 2)середня верства(купці,торговці,багатші ремісники); 3)міське плебейство – біднота,низи. Селянство – було найбезправнішою верствою населення. Були три категорії селян: 1)селяни – чиншовики(отримували свою колишню землю у користування сплачуючи за це повний чинш)

25. Утворення Візантійської держави та її суспільний лад .

У 330 р. імператор Констянтин переніс столицю римської імперії у місто Візантій, древню Мегарську колонію на Босфорі. Нову столицю назвали на честь імператора – Константинополем. Тут були родючі землі, що лежали у добре сприятливій природничій зоні. Було багато корисних копалин, джерел нафти. Завдяки вдалому місцезнаходженню Константинополь швидко вийшов на провідні ролі в Європі. Високий рівень економіки сприяв зміцненню могутності Візантії і тому, що вона стала одним з найбільших центрів торгівлі у світі. За правління Юстиніана було проведено адміністративну і законодавчу реформи, зміцнено централізацію держави, створено міцну армію. Однак вже наприкінці VI ст. імперія вступає в період кризи і вже до середини VIIІ ст. територія зменшується майже в двічі. Льву ІІІ вдалось зупинити наступ арабів і стабілізувати ситуацію в імперії.

Суспільний лад: Верхівку стано­вили сенатори,привілейована знать. Це переважно зем. та фін. магнати, високі д-ні й придворні сановники. Сенатори користувались низкою пільг і привілеїв. Сенатори звільнялися від усіх місц. поборів і повинностей,але не заг.д-них. Куріали становили другий привілейований стан. Це стан міських земельних власників, муніципальна аристократія. Вони входили до складу міських курій ,звідси і назва. Духовенство — 3-ій привілейований стан. Церква володіла численними маєтками, великими ділянками землі, різними правами і привілеями. Ремісники (Професії ремісників були спадковими, за залишення своїх занять їм загрожувало покарання.) Селянство под. на три основні групи: вільних дрібних землевласників, вільних колонів, які орендували землю у земле­власників, приписних колонів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]