Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
document.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
390.14 Кб
Скачать

4. Реставрація монархії у Англії в хvіі ст. Утворення і суть партій торі і вігів у Англії. Спроби реставрації абсолютизму. „Habeas corpus act” 1679 р.

Парламентський конвент прийняв рішення про відновлення монархії, запрошення Карла ІІ і про пожалування йому прибутків замість конфіскованих в революцію володінь. У травні 1660р. Карл ІІ висадився в Англії і в‘їхав у столицю. Монархія була відновлена.

Ще до відновлення монархії Карл ІІ підписав своєрідні гарантії своєї майбутньої політики у вигляді Бредської декларації 1660р. Юридично декларація поклала початок конституції нової монархії, в якій корона вже, визнавала верховенство парламенту і право на політичні прерогативи. Незважаючи на гарантії прощення, був проведений суд над уцілівшими учасниками процесу над Карлом І який виніс 29 смертних вироків. Тіла головних антироялістів – Кромвеля, Айртона та ін. – були викопані із могил і підвішені. Були відновлені основи англіканської церкви.

«Габес корпу акт» 1679р. :

1)Арештованому має бути наданий письмовий акт про арешт, інакше його мають звільнити,або терміново передати справу до найблищого суду. Саме суд має вирішити питання про запобіжні заходи. Суд повинен також відпустити підсудного на свободу,якщо не виявить достатньої підстави для арешту. Порушення- штраф у розмірі 100 ф.ст.,повторне-штраф у 200 фунтів. Відпущеного за рішенням суду не можна удруге заарештувати за тим же звинуваченням. Винного у повторному арешті - штраф у 500 ф.ст.

2)Арештований може вимагати, щоб його передали для вирішення питання про законність затримання. Відмова у цьому проханні - штраф. 100ф.ст.,повторне порушення - усунення з посади.

3)Те ж право звернення до суду з вимогою дотримання «Габес корпу акту» надавалося родичам арештованого та іншим за інтерес. особам. Судді не могли відмовити їм під загрозою штрафу.

Громадяни Великобританіїдуже пишаються цим документом, вважаючи що саме він став наріжним каменем усіх закріплених у подальшому національних і міжнародних прав людини.

5.„Славна революція” 1688 р. У Англії, її суть та оцінка. „Білль про права” 1689 р.„Акт про престолоспадкування” 1701 р., «Акт про посади» 1707 р. І ін.

Падіння ЯковаІІ, було прискорене народженням його сина. Після появи спадкоємця Стюартів стало зрозуміти,що перервати цю династію на троні можна лише радикальним шляхом. Марія,старша дочка ЯковаІІ,вийшла заміж за Вільгельма Оранського, штатгальтера Голландії. В особі Вільгельма намічався в перспективі новий англійський король,але для цього вимагалося усунення Якова ІІ.

Коли король поч. позбавляти міста їх давнього права само-у-ління, союз торі з вігами,спрямований проти Якова ІІ,сформув. остаточно.

З Лондона Вільгельма пороінформували про тяжку хворобу Якова2, і не можливість виконання ним ф-цій монарха. У листопаді 1688р флот Вільгельма Оранського відплив до Англії.

Англійський король був змушений втікати з власної столиці.

В січні 1689р.в Лондоні зібрався парламент названий «Конвентом». Було оголошено,що Яків ІІ, добровільно зрікся престолу, а королівську владу буде передано Вільгельму Оранському - «Славна революція».

Біль про права 1689 року,встановлював,що:

1) монархія не має права без згоди парламенту припинити дію законів і робити витяги з них;2) стягувати податки можна було тільки при схвалені цієї акції парламентом;3)на утримання постійного війська в мирний час у межах королівства потрібне було схвалення парламенту.

Біль про права 1689 р. закріпив 2 принципи: регулярне проведення парламентських виборів і заборону монарху приймати важливі державні рішення. По суті Білль про права -став 1-ю конституцією буржуазної д-ви. 1701р-Акт про престолоспадкування- старша лінія Стюартів позбавляється права престолоспадкування, це право переходить до молодшої лінії стюартів, король повинен бути англіканського віросповідання, не може виїжджати з англії без дозволу парламенту, заборонялося обіймати посаду у королів. адміністрації і одночасно бути членом парламенту, король не мав права милувати тих міністрів, які були засуджені в порядку імпічменту. 1707р-акт про посади, особи народжені поза англією не можуть бути членами парламенту, члени парламенту не можуть приймати від корони посад, зміни: кабінет формує король, при втраті довіри парламенту повинні подати у відставку, король підтримує уряд всупереч парламенту, тоді може розпустити парламент, уряд несе перед парламентом відповідальність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]