Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
document.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
390.14 Кб
Скачать

2. Перший етап революції в Англії, соціально-політичні реформи, „ Велика ремонстрація” і „Трьохрічний акт „ 1641 р.

11 років без парламентського правління ознаменувалися новим утиском проти протестантів-пуритан.Соціальною базою цієї релігійної течії була міська буржуазія,нове дворянство,та дрібнобуржуазні села.Одночасно вводилися нові податки,що збільшувало невдоволення в усіх верствах населення.Шотландія в 1603 р. об’єдналася з Англією,але зберіг. повну автономію.В 1639 р. шотландці вдерлися на територію англії.Після нетривалого замирення війна знову відновилась в 1640р.

13 квітня 1640 р. Карл І,був змушений скликати парламент,який відразу проявив свою непокірність і був розігнаний королем 5 травня 1640р.Цей парламент отримав назву «Короткий». Розгін парламенту викликав виступи населення Лондона. Тим часом шотландці відновили свій наступ.3 листопада 1640 р. був скликаний новий парламент, вибори до якого проходили в умовах неймовірного збудження мас. Більшість членів «Довгого» парламенту були колишніми членами «Короткого».

1-ми кроками стали арешти фаворитів короля Стаффорда і Лода. Парламент вимагав у короля нових поступок. У травні 1641 р. Яків вимушено підписав акт,згідно з яким парламент не міг бути розпущений,інакше як за його власною згодою. Була проголошена незмінність судів,та їх незалежність від короля.Наприкінці жовтня 1641р. відбулося нове масштабне повстання в Ірландії.

Довгий парламент в листопаді 1641р.виробив важливий документ-«Велика Ремонстрація».Складався з 204 статтей.В ньому містилося всі зловживання численних королівських фаворитів та містилася вимога не призначати нових чиновників без згоди парламенту.

В 1641р-«Трьохрічний акт»-король забов’язувався не рідше як раз на рік 3 роки скликати парламент.

3.Проголошення республіки у Англії в 1649 р. Зміни в державно-політичній системі. „ „Навігаційний акт” 1651 р., „Знаряддя управління” 1653 р.

Страта короля стала заключним, формально – юридичним завершенням встановлення в Англії республіки. Слідом за процесом Палата общин 19 березня 1649р. прийняла постанову про ліквідацію палати лордів – верхньої палати парламенту члени якої не підтримали ідею суду над королем.Акт від 17 березня 1649р. скасував королівську владу. 19 травня 1649р. Англія була проголошена республікою, яка повинна управлятися “вищою владою нації, представниками народу, в парламенті при цьому не повинно бути ні короля, ні лордів”.

В 1651 р. було опубліковано Навігаційний акт (Акт про збільшення англійського торгового флоту і заохочення мореплавців англійської національності), котрий мав захистити економічні інтереси Англії. Згідно з цим законом, товари з Азії, Америки і Африки могли ввозитись в Англію лише англійськими торговими суднами.Це ж стосувалось і зворотнього вивезення товарів. Найбільше від Навігаційного акту постраждав флот Нідерландів, що через рік привело до війни між цими державами. 

Цей акт заборонив каботажне плавання іноземних кораблів між англійськими портами, дав змогу іноземцям постачати в Англію лише товари своєї країни і підтверджував монополію англійських комерсантів на торгівлю з колоніями Англії. Цей акт забезпечив панування Англії на світовому і ринку. Він відіграв велику роль в економічному зростанні Англії.

Знаряддя управліннння – це конституція англ.республіки.

Це основний закон республіки. Він повинен був за задумом тогочасних правлячих політ кіл ,поєднувавти 3 принципи управління: державою-монархічний (одноособовий протекторат), аристократично-олігархічний(Державна рада ), демократичний (виборний парламент). Була прийнята 13 грудня 1653 року, запропонована Державною Радою ,а затверджена Радою армії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]