Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-96).docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

55.Особливості становлення ринкових відносин в Україні.

56. Підприємництво і його форми.

Підприємництво – це тип господарської поведінки підприємців щодо організації, розробки, виробництва і реалізації благ для отримання прибутку та соціального ефекту.

Підприємництво за формами власності та організації поділяють на:

Індивідуальне – засноване на приватній власності фізичної особи та її праці(фермери ремісники) без постійного застосування найманої праці.

Сімейне – ґрунтується на приватній власності громадян – членів однієї сім’ї з можливим використанням найманої робочої сили.

Приватне(партнерське) - юридичні особи з обмеженою відповідальністю(малі підприємства,кооперативи, товариства) зазвичай використовують найману працю.

Акціонерне – засноване на власності акціонерів – власників цінних паперів (фізичні та юридичні особи).

Орендне – власність береться у користування на певний час за відповідну плату, що дає орендарю право бути власником у результаті праці, доходів та розпоряджатися майном.

Колективне (народне)- передбачає власність трудового колективу на майно, продукцію і доходи.

Інноваційне – ґрунтується на інтелектуальній власності.

Спільне –створюється об’єднанням майна різних власників.

57. Підприємство та його форми.

Підприємство - це самостійний господарюючий суб’єкт, наділений правами юридичної особи, що здійснює виробничу, науково-дослідну, комерційну чи будь-яку іншу не заборонену законодавством діяльність з метою одержання прибутку.

Вид підприємств за формою власності:

  • Одноосібне володіння-підприємство, майно якого належить одному суб’єкту, що самостійно веде справу, одержує весь доход і несе відповідальність за ризик від бізнесу.

  • Партнерство, або товариство – форма організації підприємницької діяльності, що ґрунтується на об’єднанні майна різних власників.

  • Корпорація(акціонерне товариство) – це юридична особа, що утворюється внаслідок об’єднання на пайових засадах капіталу своїх членів і належить до товариств з обмеженою відповідальністю, оскільки відповідає за свої забов’язання лише власним капіталом.

  • Державне підприємство – це підприємство, що ґрунтуються на державній власності.

Види підприємств за розміром:

  • Малі(не більше ніж 50 працюючих)

  • Середні

  • Великі

Види підприємств за :

  • За сферою діяльності: промислові, сільськогосподарські, будівельні, транспортна, фінансові, торгові, наукові, обслуговуючі.

  • За видом господарської діяльності: виробничі, фінансові, посередницькі, страхові.

58. Поділ праці.

59. Поняття ринку. Функції ринку.

Ринок – це сфера обміну, що здійснюється за законами товарного виробництва та обігу. Ринок виконує роль механізму, за допомогою якого досягається рівновага попиту та пропозиції, координується діяльність суб’єктів економіки через систему цін.

Функції ринку:

  • Регулювальна функція ринку передбачає постійність зв’язків між різними галузями виробництва, попитом і споживанням, встановлення пропорцій в економіці та безперервність процесу відтворення.

  • Стимулююча функція ринку полягає в сприянні заохоченню тих, хто найбільш раціонально використовує чинники виробництва та обміну для отримання найкращих кінцевих результатів

  • Розподільча функція

  • Інтегруюча функція - ринок робить економіку одним цілим, розвиваючи систему горизонтальних и вертикальних зв’язків, зокрема зовнішньоекономічних. У цьому виявляється його інтегруюча функція.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]