Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-96).docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

52.Основні форми власності та їх взаємодія.

КонституцієюУкраїнивизначеноприватну, державну та кому­нальнуформивласності.Для України, на сьогоднішній день, визначальноюдоситьстає приватна форма власності, але при цьомуажніяк не зменшується роль державної та колективноїформивласності, хочаостаннязазнаєрадикальнихзмін.

53.Особливості аграрної та індустріальної цивілізації.

Аграрна цивілізація за своєю тривалістю охоплює найбільший період, початок якого поклала неолітична (аграрна) революція (4-3 тис. До нашоїери), щоонаменувалаперехідвідпривласнюючого до вирбляючого (відтворюючого) господарства.Теретичневідображення вона знайшла у вченніфізіократівтамеркантелистів. У цей час аграрнаекономіка становила ядро цивілізації. У сільскомугосподарствібулозайнятемайже все населення як античних (приклад: вилечезнілатифундіїРимськоїімперії), так і середньовічних держав.  Ремісництво та торгівлязаймаливідносноневеликемісце у “ВВП” країнаграрноїцивілізації. Характернимиознакамиаграрноїцивілізації є :

  • Земля –провідний тип власності

  • Нерозвиненістьзасобіввиробництва,

  • Здебільшогонаявністьручноїпраці,

  • Низькамобільністьробочоїсили (намагання будь-якими заходами закріпитиробітників на землі, на якій вони працювали – рабство, кріпатство, феодальнавлада),

  • Особливо в раннічаси - невеликий процент найманоїпраці( працівники разом іззасобамивиробництва належать володарюземлі).

  • Натуральний тип господарства.

Індустріальна цивілізація(60-90ті роки ХVІІІ ст. - 60-70ті роки ХХ ст.) визначається як цивілізація, що склалася в новий час. Соціальний прогрес еволюціонує від аграрного суспільства до передового промислово-розвинутого суспільства.  Саме тоді стали складатися ринкові відносини, політична і соціальна рівність, правова держава,  прогрес, толерантність, фундаментальні права людини, універсальні цінності. Західні країни, де почалася модернізація, поширять цей процес на всі континенти, екстраполюючи не тільки свої технології, але і свої ціннісні орієнтації. 

Індустріальна цивілізація є одним з типів всесвітньої цивілізації за класифікації за економічними ознаками. Домінуючим видом виробництва виступає промислове виробництво, інтенсивно використовується машинна праця, за типом власності переважає промислова власність.

Становлення індустріальної цивілізації економічною теорією пов’язується з:

Ø      промисловим переворотом (перехід від мануфактури до великого машинного виробництва)

Ø      процесом індустріалізації на основі суспільства і суспільного життя

Ø      процесом нагромадження капіталу

54.Особливості розвитку інфляційного процесу в Україні.

Інфляція в Україні характеризується такою динамікою: 1992р. ціни зросли у 21 раз, у 1993р - у 102, у 1994р.- у 5, у 1995 – 2,8 рази. У продовж наступних років темпи інфляції значно зменшились. У 1996 році вони становили 39,7 , а в 1997 році - 10,1%. У 2000 – 2006 рр. зафіксовано відносно повільні темпи інфляції, винятком став 2000 рік.

Така динаміка роздрібних цін, що визначає темпи інфляції була зумовлена кількома чинниками: 1) лібералізація цінового механізму(роздержавлення цін, надання їм природної основи); 2) перехід до світових цін( внутр. Ціни приводяться у відповідність до цін світового ринку); 3) критичним станом державного бюджету, його високою дефіцитністю (будучи банкрутом держава вдавалася до друкування грошей, які не були забезпечені відповідною товарною масою, а це завжди призводить до інфляції); 4)високий рівень монополізації укр. Економіки (за умов відсутності ринкової конкуренції монополії нав’язують покупцеві високі ціни на свої товари).

Починаючи з 1994 року в Україні почала провадитись жорстка антиінфляційна політика. Важливу роль в її реалізації було відокремлено проведеній у 1996 році грошовій реформі. Укр. карбованець, що повністю знецінився замінила гривня.

Стабілізація грошей стала важливою передумовою виходу економіки України з кризи, пожвавлення господарської діяльності, поглиблення ринкових реформ. Світова фінансова криза 1997-1998 рр. дещо пожвавила інфляційні процеси в Україні. В 1998 р. індекс цін зріс майже у 2 рази і досяг 20% порівняно з 10,1% у 1997р. у 1999р. інфляція становила 19,2%, а у 2000р. – 25,8%. У 2001р. інфляційні процеси знову істотно сповільнилися.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]