Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-96).docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать
  1. Фондова біржа. Основні види операцій, здійснюваних на фондовій біржі.

Фондова біржа - це організаційно оформлений, постійно діючий ринок, на якому здійснюється торгівля цінними паперами. Фондова біржа - це передусім місце, де знаходять один одного продавець і покупець цінних паперів, де ціни на ці папери визначаються попитом і пропозицією на них, а сам процес купівлі-продажу регламентується правилами і нормами, тобто це певним чином організований ринок цінних паперів. Основними видами цінних паперів є векселі, акції, облігації тощо. Членами біржі можуть бути індивідуальні торговці паперами та кредитно-фінансові інститути.

Фондова біржа виконує такі функції: забезпечує мобілізацію тимчасово вільних грошових засобів; встановлює ринкову ціну (курс) цінних паперів; здійснює переміщення капіталу між галузями. Операції на фондовій біржі, в залежності від терміну, на який укладається угода, поділяють на касові і строкові. Касові операції розраховані на оплату угод безпосередньо після їх укладення (від 2-х до 14 днів, в залежності від біржі). Строкові операції здійснюються у випадку, коли угода купівлі-продажу акцій укладається в даний момент, а її оплата відстрочена на заздалегідь встановлений період. Строкові операції дозволяють здійснювати спекулятивні операції і одержувати спекулятивний прибуток.

88.Форми підприємств залежно від їх розмірів.

Розрізняють підприємства малі, середні та великі.

Малі підприємства у різних країнах світу класифікують за різними критеріями. Згідно з діючим законодавством до малих віднесено підприємства з к-стю зайнятих 15-200 чол. Залежно від галузі або виду діяльності. Малі підприємства є провідним сектором економіки, основою дрібнуватого виробництва; характеризуються високою мобільністю; формують основу середнього класу; стримують монополізм. МП визначають темпи економ. Розвитку; структуру та якісну характеристику створеного суспільного продукту. МП забезпечують структурну перебудову економіки; швидку окупність витрат; свободу ринкового вибору; додаткові робочі місця; реалізацію інновацій.

Середні підприємства – здійснюють виробництво невеликої, але стійкої номенклатури виробів у значних кількостях. Це надає їм певних переваг як перед малими , так і перед великими підприємствам.

Великі підприємства – виготовляють масову продукцію стабільного асортименту. Це значно зменшує витрати на вироб. Такої продукції, дає змогу знижувати ціни на неї та робити її доступною для масового споживача.

89.Форми підприємств залежно від форм власності.

Залежно від осн. Форм власності (приватна, колективна, державна) розрізняють такі організаційні види підприємств – одноосібне володіння, партнерство, або товариство, корпорація (акціонерне товариство), державне підприємство.

Одноосібне володіння - підприємство, в якому майно належить одному суб’єкту, що самостійно веде справу, отримує весь доход і несе відповідальність за ризик від бізнесу.

Партнерство, або товариство – форма організації бізнесу, що засновується на об’єднані (пайовому, дольовому) майна різних власників. Розрізняють такі види партнерства: повне товариство(товариство з необмеженою відповідальністю);товариство з обмеженою відповідальністю; змішане (командитне) товариство.

Найпоширенішим є повне товариство, його учасники несуть відповідальність за роботу фірми в розмірах як свого внеску, так і своїх особистих коштів. У товариствах з обмеженою відповідальністю майнова відповідальність партнерів не перевищує суми, яку вони внесли при створені товариства. Змішане товариство об’єднує частину своїх членів за принципом повної (необмеженої) відповідальності (дійсні члени), а частину – за принципом обмеженої відповідальності, майнова відповідальність яких поширюється лише на внесок, зроблений учасником у капітал виробництва.

Корпорація – є юридичною особою, що утворюється об’єднанням на пайових засадах засобів свої членів і належить до товариств з обмеженою відповідальністю, оскільки кожен акціонер відповідає за свої зобов’язання лише власним капіталом.

Державні підприємства – засновані на державній власності, яка має 2 рівні: загальнодержавний і комунальний. Відповідно функціонують і 2види підприємств.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]