Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-96).docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

78. Сутність ціни. Фактори, що впливають на ціни.

Ціна є грошовим вираженням вартості товару лише в тому випадку, коли існує рівновага між попитом і пропозицією. В інших випадках коливання цін спричиняються не вартістю, а іншими причинами. Тому потрібне більш універсальне визначення ціни: ціна — це грошова сума, яку одержують за конкретний товар. Величина ж грошової суми залежить від багатьох факторів.

Система факторів

Для ринкової економіки властива своя система факторів, що зумовлена станом ринкових відносин і має впливати на величину ціни. Вона включає вартісні фактори. Всі фактори, що впливають на величину вартості, одночасно є факторами, що визначають ціну.

Вартісні фактори

Як відомо, величина вартості змінюється прямо пропорційно кількості часу, витраченого на виробництво товару, і обернено пропорційно до продуктивності праці.

Основні фактори зростання продуктивності праці є одночасно факторами зниження ціни. До них слід віднести підвищення технічної оснащеності праці, культурного і технічного рівня, кваліфікації працівників, поліпшення організації виробництва і праці, зростання матеріальної заінтересованості.

Серед цих факторів особливе значення має науково-технічний прогрес. Найбільш сприятливі умови для зниження цін мають ті країни, в яких успішно здійснюються основні його напрями: прискорений розвиток науки, виникнення нових видів знарядь праці, застосування нових технологій, поява нових видів предметів праці.

Психологічні фактори

В умовах ринкової економіки можливі випадки, коли при встановленні ціни крім економічних факторів враховують і психологічні. Встановлено, що деякі споживачі сприймають ціну як показник якості товару або послуги. Тому підвищення ціни іноді, як це не парадоксально, призводить не до зменшення, а до збільшення попиту на товар або послугу.

Для деяких товарів, які мають відому товарну марку, користуються особливим попитом покупців, встановлюють так звані престижні надбавки на ціну. Це стосується деяких вин, сортів пива, парфумів. Надбавка може у кілька разів перевищувати вартість товару.

96. Шляхи переходу до ринку.

Перехід до ринкових відносин передбачає насамперед лібералізацію економіки, здійснення якої пов’язане з: - переходом до вільного ціноутворення; - організацією торгівлі на основі використання принципу свободи торгівлі для всіх суб’єктів господарської діяльності; - підпорядкуванням діяльності виробників вимогам ринку.    Зазначені проблеми охоплюють лише внутрішньоекономічну лібералізацію економіки. Але для повноцінного функціонування ринку цього замало. Необхідно здійснити також лібералізацію зовнішньоекономічних зв’язків.     Основними її формами є: - ліквідація повного одержавлення зовнішньоекономічних зв’язків; - створення умов для припливу зарубіжних інвестицій; - помірна лібералізація експорту та імпорту (відміна невиправданих обмежень і пільг); - забезпечення конвертабельності національної валюти — гривні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]