Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-96).docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

50. Основні компоненти грошей.

51. Основні напрямки, пріоритети, методи економічної політики.

Напрями економічної політики різноманітні за своїм змістом, політичною значимістю. їх можна класифікувати: за сферами економічного .життя (промисловість, сільське господарство, будівництво, транспорт, зв'язок, торгівля тощо,),- за часом дії (довго-, середньо- та короткострокові); за політичною та соціально-економічною значимістю.

Методи економічної політики. Залежно від характеру впливу на діяльність економічних суб'єктів розрізняють пряме і непряме (опосередковане) регулювання. Пряме регулювання ототожнюється з адміністративними, а непряме - з економічним методами. Поділ на пряме (адміністративне) і опосередковане (економічне) регулюванняекономіки в рядіконкретнихвипадків є взначнійміріумовним, а нерідкойого просто важко провести. Проте на практицівідмінностіміж ними проступаютьдостатньочітко і їхзавждислідмати на увазі, оскількирезультатицихметодівпроявляють себе з різним лагом (часовимрозривом) і маютьрізнийпсихологічнийвплив на суб'єктівгосподарювання. Специфіка прямого методу полягає у тому, щовінскладає собою комплекс обов'язкових для виконаннявимог і розпорядженьдержавнихорганівсуб'єктамекономічноїдіяльності. Прямий (адміністративний) метод є безальтернативним, він не залишаєсуб'єктам права вибору, не вимагаєвід них проведенняекономічногоаналізу, порівнянняваріантів і т.н. Прямийметод регулювання часто маєвисокуефективність, оскількивінпочинаєдіятинегайно і охоплюєвсіхсуб'єктів, якідіють у відповідномуекономічномупросторі. Прямий метод включає до себе таківажелі (інструменти) як: податки, ліцензії, квоти, тарифи, штрафи, державнікапіталовкладення, юридичновизначенінормиамортизаційнихвідрахувань, регульованіціни, субсидії, субвенції, пільговікредити. Непрямий метод полягає у впливі на економічніінтересисуб'єктівгосподарювання, створенні таких економічних умов, якізмушуютьїхдіятиувигідному для державинапрямку. Непрямий метод ототожнюється з економічнимсаме тому, щовінвимагаєвідчиннихсуб'єктівпроведенняекономічногоаналізу та порівняння, даєможливістьсамостійноговибору. Непрямий метод не руйнуєринковуситуацію, не обмежуєїї на відмінувід прямого методу.Вінтількивидозмінюєїї. Ценадаєйомубеззаперечнуперевагу перед прямим, адміністративнимрегулюванням. Разом з тим, у опосередкованогорегулювання є і певнийнедолік, якийполягає у значному часовому лагу, щовиникаєміж моментом прийняттядеражвнихзаходів і результатами, яківін приносить. Непрямий (економічний) метод охоплюєтакіінструменти як: бюджетні, податкові, грошово-кредитні, інвестиційні, амортизаційні, інноваційні, індикативнепланування, а такожморально-психологічнийвплив.

Пріоритетнийпідхід до економіки — цезавждиполітичний, стратегічнийпідхід. Пріоритетимаютьвизначатися на основіінтересів і здійснюватися через них. Вони повиннісприятинауковомупередбаченнюмайбутнього стану розвиткуекономіки, йогоструктури, впливу на соціальну сферу, людину, природу. У своючергу, на ційосновіможнапрогнозувативиникненняреальнихсуперечностей і шляхи, способиїхвирішення. Отже, економічнаполітика, побудована на науковійтеорії, перетворюється на чинниксуспільногопрогресу. Пріоритетнийрозвитокекономіки в цілому, певноїїїсферипотребуєвзаємодіїдвохчинників: передовоїматеріально-технічноїбази, високопрофесійнихкадрів, предметівпраці, іншихелементіввиробництва, з одного боку, і матеріального та морального стимулюванняйогорозвитку — з другого. Цезабезпечитьєдністьнауково-технічного і соціальногопідходу до розв'язаннявузловихпитаньекономіки. Отже, змінапріоритетіввекономічнійполітиціможливалише за умовиадекватнихзмінчинників, то розглядаються.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]