Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДП білети.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
723.46 Кб
Скачать

3.Предмет і метод правового регулювання. Складові методу правового регулювання.

Предмет правового регулювання — сукупність якісно однорідних суспільних відносин, урегульованих правовими нормами (відповідає на запитання «що?»). Предмет правового регулювання вказує, на яку групу суспільних відносин спрямований вплив норм права. Кожна галузь права має свою, відносно відокремлену, сферу регулювання.Приміром, предмет адміністративного права — управлінські відносини. Предмет трудового права — трудові відносини і т.д. Відмежування предмета правового регулювання однієї галузі від іншої здійснюється на основі виявлення якісної однорідності складових його елементів:

— суб'єктів, — об'єктів, — змісту, - динамічних чинників.

Предмет правового регулювання зазвичай розглядають як визначальний критерій системи права. Він — головна, об'єктивна підстава для розподілу правових норм за галузями права.

Метод правового регулювання — сукупність прийомів і засобів правового впливу на суспільні відносини (відповідає на запитання «як?»). Він несе основне навантаження в динаміці, «роботі» права, показує, як регулюються суспільні відносини, якими прийомами та у які способи.

Кожна галузь права має свій специфічний метод правового впливу на суспільні відносини. Метод правового регулювання є багато в чому орієнтованим на способи правового регулювання: дозволяння, зобов'язування, заборони.

Загальними є два методи правового регулювання

імперативний (владно-авторитарний, директивний) — суворо обов'язковий, побудований на засадах влади і підпорядкування, на відносинах субординації (метод «вертикалі»). Він припускає заборони, обоє 'язки, покарання.

диспозитивний — автономний, побудований на засадах автономії, юридичної рівності суб'єктів, угоди сторін, їхній неспів-підлеглості між собою (метод «горизонталі»). Він припускає дозволяння.

За допомогою методу правового регулювання можна легше орієнтуватися, до якої галузі права належать ті чи інші поняття й терміни.

Складовими методу правового регулювання є: 1) характер взаємозв’язків суб’єктів (відносини рівності чи підлеглості); 2) способи правового регулювання (заборона, дозвіл, зобов’язання, заохочення); 3) юридичні наслідки – винагорода, юридична відповідальність

Білет 30

1.Поняття правопорядку. Національний, інтегративний та міжнародний правопорядок.

Правопорядок - це частина громадського порядку.

Громадський порядок - стан упорядкованості соціальними нормами (нормами права, моралі, корпоративними нормами, нор­мами-звичаями) системи суспільних відносин та їхнє дотриман­ня. Поняття громадського порядку ширше, ніж поняття правово­го порядку.

Правопорядок - частина системи суспільних відно­син, урегульованих нормами права, що перебувають під захис­том закону й охороною держави.

В умовах стабільного правопорядку зміцнюється виконавча дисципліна всіх органів держави і їхніх посадових осіб, успішно проводиться зовнішньо­політична діяльність.

Правопорядок як державно-правове явище слу­жить стабілізації, підтримці рівноваги між інтересами громадянсь­кого суспільства і держави.

Основні ознаки правопорядку:

  1. формулюється у правових нормах у процесі правотворчості;

  2. базується на принципі верховенства права й панування зако­ну у сфері правових відносин;

  3. встановлюється в результаті реалізації правових норм;

  4. створює сприятливі умови для використання суб'єктивних прав;

  5. вимагає своєчасного і повного виконання всіма суб'єктами юридичних обов'язків;

  6. вимагає невідворотності юридичної відповідальності для кожного, хто вчинив правопорушення;

  7. установлює строгу суспільну дисципліну;

  1. припускає чітку й ефективну роботу всіх державних органіві служб, насамперед правосуддя;

9)забезпечується всіма державними засобами, включаючи примус…

Зміст правопорядку - система правових і неправових елемен­тів, властивостей, ознак, процесів, які сприяють установленню й підтримці правомірної поведінки суб'єктів, тобто такої, яка відповідає вимогам норм права.

Виділяють такі види змісту правопорядку:

  1. Матеріальний - система реальних (економічних, політичних, морально-духовних, юридичних) упорядкованих відносин у громадянському суспільстві.

  2. Юридичний (державно-правовий) - система реалізованих прав, обов'язків, відповідальності громадян, тобто результат установлення законності, упорядкованості та врегульованості правових відносин, правомірної поведінки їхніх учасників, досягнутий за допомогою правових засобів через виражену в них волю держави.

Згідно ст. 19. КУ - Правовий порядок в Україні грунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.Органи державної влади та органи місцевого самоврядування,їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами Укр. МІЖНАРОДНИЙ ПРАВОПОРЯДОК- сукупність відносин, яка має свою структуру і базується на нормах права. Ядром і основою цих правовідносин є заг. правовідносини, що їх породжують осн. принципи міжнар. права та ін. імперативні норми серед суб'єктів співтовариства держав з приводу захисту спільних інтересів і збереження цінностей, які сповідуються всіма.