Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДП білети.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
723.46 Кб
Скачать

1.Правові аксіоми, правові презумпції, правові фікції.

Презумпція — це закріплене в нормативно-правовому акті припущення щодо певного юридичного стану або явища (наприклад, презумпція невинуватості особи, що звинувачується у скоєнні злочину, добропорядності сторін у цивільному праві, знання закону тощо). Презумпції характеризуються тим, що вони не можуть бути індивідуалізовані в актах застосування норм права і використовуються винятково в нормативних актах.

Види презумпцій такі:

1. За фактом правового закріплення: фактичні (загальножиттєві) (в законі не виражені та юридичного значення не мають) і законні (у законі виражені і мають юридичне значення). Законні презумпції бувають двох видів: неспростовні (не потребують доведення, тому що не підлягають сумніву) та спростовні (можуть бути спростовані в результаті встановлення іншого щодо певних фактів).

2. За субординацією в правовому регулюванні: матеріально-правові та процесуально-правові.

Преюдиції — це нормативні приписи, зміст яких набуває свого вираження в проголошенні установки на те, що виключається будь-яке оспорювання існування вже доведеного факту, який дістав оцінку і закріплення в юридичному акті, що набрав чинності. Наприклад, Цивільно-процесуальний кодекс передбачає, що факти, встановлені рішенням суду, яке набуло законної сили, в одній справі не повинні доводитися знову при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи.

Правові аксіоми — це такі ідеї, положен­ня, які сприймаються без доведення. Наприклад, неможливо бути суддею у вирішенні власної справи, люди народжуються вільними і рівними у власних правах.

Частіше за все під фікцією в праві розуміють такий прийом мислення, який допускається чи прямо прописаний правовою нормою і який полягає у визнанні відомого неіснуючого факта існуючим, чи, навпаки,існуючою обставиною неіснуючій.

Юридична фікція ще з часів римського права повністю ввійшла в правову традицію як юридично-технічний прийом. Широко вона застосовується і в нашому законодавстві. Цей метод був відомий ще давньоримським юристам,

які його і напрацювали. Наприклад, днем смерті громадянина, оголошеного померлим, вважається день набрання чинності рішення суду про оголошення його померлим. Оскільки норми-фікції закріплені у відповідних правових актах, то вони загальнообов'язкові.

2.Судова влада і здійснення правосуддя. Піднесення судової влади.

Судова влада — це відокремлена гілка влади, що має винят¬кові повноваження на здійснення правосуддя. Основна функція суд. влади - здійснення право¬суддя.

Для функції правосуддя характерні такі важливі ознаки, як виключність та самостійність. Виключність - ніхто, крім суд. органів, не має права здійснювати правосуддя. Самостійність означає, що суди при здійсненні право¬суддя не залежать від будь-яких органів та осіб, мають керувати¬ся тільки законом.

Судочинство в Україні здійснюється у формах розгляду і вирішення кримінальних, цивільних, а також справ з адміністра¬тивних правопорушень (суди загальної юрисдикції), госпо¬дарських справ (господарські суди), а також прийняття рішень Конституційним Судом України.

Найважливіша особливість здійснення діяльності судових ор¬ганів полягає в суворому додержанні визначеної процесуальним законодавством процедури, яка гарантує демократизм і вива¬женість правосуддя, обґрунтованість і законність судового рішення. До особливих принципів судочинства належать такі: • рівність прав громадян на судовий захист;• гласність;• рівноправність сторін (наприклад, обвинувачення і захисту);• змагальність сторін;• обов'язковість судових рішень;• оскарження судових рішень (наприклад, вирок суду може бу¬ти оскарженим до вищого суду апеляційної або касаційної інстанції).

Суд у правовій державі здійснює також функцію захисту прав і свобод людини і громадянина.

Суд. влада посідає особливе місце в с-мі державно-правових інститутів правової держав¬ності. Саме судовим органам у правовій державі належить остаточний вердикт у вирішенні юри¬дичних спорів та конфліктів, яскравим прикладом чого є рішення •Конституційного Суду України, які вважаються остаточними і не підлягають оскарженню. Важливим для констатації особливої ролі судової влади в правовій державі є й те, що судді є юристами за фахом.