Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДП білети.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
723.46 Кб
Скачать

3.Поняття і стадії правового регулювання. Загально-дозвільний і дозвільний типи правового регулювання.

правове регулювання-здійснюване державою за допомогою права і сукупності правових засобів упорядкування суспільних відносин, їх юридичне закріплення, охорона і розвиток. Правовим регулюванням можна назвати лише такий вплив, за якого ставляться досить чітко визначені цілі, засоби і способи впливу на суб’єктів права. Ознаки правового регулювання:

- Є різновидом соц. регулювання. Тісно пов’язане із державою.

- Є прийнятним тільки для вольових суспільних відносин,

- Не застосовується до тих сфер суспільного буття, що не підлягають зовнішньому контролю .

- За допомогою правового регулювання відносини між субєктами набвають певної правової форми.

- Має цілеспрямований характер – спрямоване на задоволення прав, свобод і законних інтересів субєктів права.

- Здійснюється за допомогою правових засобів, які забезпечують його ефективність.

- Гарантує доведення норм права до їх виконання.

- Не придатне для визначення характеру особистих стосунків людей (кохання, дружба, повага тощо).

Предмет правового регулювання – різні суспільні відносини, на які впливає право.

Метод правового регулювання – прийоми юридичного впливу, їхня сутність, які у концентрованому вигляді виражаються у правовому статусі субєктів.

стадії правового регулювання:

1) стадія загальної дії правових норм. На цій стадії відбуваються визначення змісту і формулювання меж поведінки суб'єкта, умов виникнення прав, обов'язків, повноважень, відповідальності і т.д.

2)це стадія пов'язана з виникненням конкретних суб'єктивних прав і обов'язків, тобто з виникненням правовідносин. Необхідною умовою цієї стадії виступає юридичний факт (система фактів), з яким норми права пов'язують настання юридичних наслідків (вступає в дію механізм реалізації норм права).

3) застосування санкцій правової норми — виникає у випадках неправомірної поведінки суб'єкта. Правовою підставою цієї стадії є правопорушення, а також норми права, що встановлюють санкції за вчинені правопорушення і визначають порядок застосування відповідальності.

Тип правового регулювання — це особливий порядок правового регулювання, що виражається у певному поєднанні способів (дозволянь і заборон) і створює стан більшого чи меншого сприяння для задоволення інтересів суб'єкта права. Тип правового регулювання встановлює тип правового режиму.

Загально дозвільний- тип правового регулювання, що ґрунтується на загальному дозволянні, у рамках якого закон встановлює заборони на здійснення конкретних дій. Сутність загальнодозвільного режиму виражається принципом: «дозволено все, крім прямо забороненого законом».

Дозвільний тип- тип правового регулювання, що ґрунтується на загальній забороні, у рамках якої закон встановлює конкретні дозволи. Сутність спеціально-дозвільного режиму виражається принципом: «заборонено все, крім прямо дозволеного законом». За цим типом регулювання встановлюються правові статуси та функції посадових осіб і т.д.

Білет 29