Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДП білети.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
723.46 Кб
Скачать

2.Законодавча влада та її функції. Делеговане законодавство.

Законодавча влада — це відокремлена в умовах поділу влад гілка влади, яка має виняткові повноваження на прийняття за¬конів.

Органами законодавчої влади є парламенти, які в різних країнах називаються по-різному: в США — Конгрес, в Англії — Парламент, у Росії — Федеральні Збори, в Україні — Верховна Рада. Парламент може бути однопалатним або двопалатним.

Головною функцією законодавчої влади є законодавче регу¬лювання суспільних відносин, тобто прийняття законів. Згідно з КУ ВРУ (парла¬мент) визнається єдиним законодавчим органом України.

Оскільки парламент є безпосереднім виразником народного суверенітету, народної волі та інтересів, то крім законодавчої він виконує ще дві додаткові функції:

1)установчу; 2) контрольну.

Установча функція законодавчої влади полягає в тому, що парламент формує або бере участь у формуванні уряду, обирає або затверджує на посадах керівників уряду, міністерств, відомств, а також інших вищих державних органів.

Парламент здійснює контроль за діяльністю підзвітних йому державних органів — уряду, міністерств, відомств (контрольна функція).

Законодавча влада внаслідок свого представницького манда¬ту є найбільш політизованим інститутом влади на відміну від інших гілок влади — виконавчої і судової, відносно яких існує пряма конституційна заборона створення осередків політичних партій і політичної активності. Тому не є випадковим, що в орга¬нах законодавчої влади — парламентах не виключається, а, на¬впаки, передбачається створення фракцій політичних партій, парламентської більшості, меншості тощо.

Представницький характер законодавчої влади дає підстави визначити її «першою серед рівних» у системі поділу державної влади.

ДЕЛЕГОВАНЕ ЗАКОНОДАВСТВО- сукупність нормативних актів, які приймаються викон. владою за уповноваженням парламенту і мають силу закону. Поширене в Іспанії, Італії, Мексиці, Німеччині, Португалії, США, Франції та ін.

В Україні інститут делегування вперше введено на вимогу Кабінету Міністрів у лист. 1992 шляхом прийняття закону Верх. Радою. А 19.XII 1992 відповідне питання вирішено на конст. рівні. BP України доповнила чинну тоді Конституцію статтею 97', якою було запроваджено делегування Урядові частини законод. повноважень Верх. Ради. Передбачалося, що у виняткових випадках BP двома третинами голосів від заг. кількості нар. депутатів України може законом делегувати Кабінетові Міністрів на певний строк повноваження видавати декрети у сфері законод. регулювання з окр. питань, визначених п. 13 ст. 97 Конституції.

Для реалізації делегованих повноважень КМ за період з 19.XII 1992 по 21.V 1993 видав багато декретів, що мали силу закону. Ними, зокрема, зупинялася дія деяких законод. актів, вносилися зміни і доповнення у чинні закони. Конст. введення Д. з. мало загалом негат. наслідки. Конституція України 1996 відповідно до принципу поділу влади визначає єдиним органом законод. влади в Україні парламент — Верх. Раду (ст. 75). Але Перехідні положення Конституції містять тимчас. норму, за якою Президент України має право протягом трьох років видавати схвалені KM України і скріплені підписом Прем'єр-міністра укази з екон. питань, не врегульованих законами, з одночасним поданням відповідного законопроекту до BP. Указ вступає у дію, якщо протягом ЗО календ, днів від дня подання законопроекту BP України не прийме закон або не відхилить поданий законопроект більшістю її конст. складу, і діє до набуття чинності законом з цих питань, прийнятим BP України.