Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Творчі завдання

.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
21.89 Кб
Скачать

Творчі завдання

1. До якого виду ринкової структури (досконалої чи недосконалої конкуренції) і чому слід віднести ринок праці? Ринок праці – це сукупність виробничих відносин, у результаті яких носії робочої сили отримують з/п для забезпечення для забезпечення життя та відтворення робочої сили. Ринок робочої сили відносять до ринку монополістичної конкуренції. Ознаки: 1. Роботодавців багато. Продавців робочої сили теж багато; 2. Товар – робоча сила – диференційний.

2. На захист чиїх інтересів спрямована антидемпінгова політика? Антидемпінгова політика захищає економічні інтереси національного чи регіонального ринку на основі законодавства міжнародних угод. Вона спрямована проти реалізації п-ції за зниженими цінами. Антидемпінгові заходи включають підвищення ввізного мита на відповідні товари, квотування або недопущення на внутрішній ринок товарів фірм і країн, що практикують демпінг.

3. Оцініть правильність твердження: «витрати домогосподарств на придбання нового житла належать до категорії інвестицій». Так інвестиції в житло як не нерухомість має унікальне особливість: з часом вона стає дорощую, ціни ростуть тому що це ресурс який є дуже обмежений.

4. Оцініть правильність твердження «країна, економічне зростання якої випереджує зростання її головних торгівельних партнерів, може очікувати, що міжнародна вартість її валюти підвищиться». Так. За умови економічного росту зростає експорт країни, збільшується надходження іноземної валюти в країну, збільшується курс вітчизняної валюти.

5. Чому незважаючи на великий досвід з боротьби з безробіттям в країнах Західної Європи зберігається високий рівень безробіття? Країни захід Європи є високий рівень природного безробіття який складається з так званого фрикційного безробіття*структурного безробіття; структурне безробіття в наслідок науково-технічного прогресу.

6. Оцініть правильність твердження: «країна, в якій ціни зростають швидше, ніж в інших країнах, може очікувати що міжнародна вартість її валюти знизиться». Так, підчас інфляція зростає ціна країні експортної п-ції в результаті експорту зменшується, знижується надходження валюти в країну відповідно курс вітчизняної валюти падає.

7. Оцініть правильність твердження «економічний добробут країни при запровадженні імпортного мита вищій, ніж за умов вільної міжнародної торгівлі». Вірно (ні). Запровадження імпортного мита і міжнародній торгівлі на товари національної торгівлі призводить до зниження добробуту країни, через зниження імпорту. І навпаки, якщо впроваджується мито на товари, які виробляються в даній країні з метою захисту ринку – то це підвищує добробут країни.

8. Оцініть правильність твердження: «запровадження імпортного мита покращує економічний добробут країни». Ні, оскільки запровадження імпортного мита не стимулює внутрішнє виробництво, так як скорочення імпорту, зростають ціни на імпортні і вітчизняні товари. Споживачі втрачають більше ніж отримають.

9. Оцініть правильність твердження: внаслідок запровадження зовнішньоторговельних відносин країн може споживати більше, ніж виробляє». Вірно. Таке можливе, якщо країна не контролює свої експортно-імпортні потоки, їх структуру та у випадку, якщо отримує позики під дефіцитний бюджет.

10. Оцініть правильність твердження: «невеликі бідні країни, які не мають жодного надлишкового фактора ви-цтва і не мають «абсолютних» переваг не можуть нічого експортувати». Можна. Багато бідних країн мають можливість експортувати, маючи такі переваги як природно-кліматичні. Звичайно бідним країнам важко ефективне ви-цтво інших товарів.

11. Чому центральний банк як основний інструмент ГКП застосовує операції на відкритому ринку, а не зміну резервних вимог чи облікової ставки? Бо погіршується стан економіки країни, грошово-кредитна політика. Якщо б банк проводив такі операції на внутрішньому ринку то це б підвищувало відсоткові кредити в результаті чого скорочується інвестування, знижуються прибутки і навпаки.

12. Чому центральний банк не може стабілізувати процентні ставки і грошову масу одночасно? Тому що грошова маса залежить від рівня відсоткових ставок, так як саме відсоткова ставка регулює к-сть обігів, а одже і загальну суму грошової маси. Вища ставка – менша к-сть грошової маси, нижча – більша маса грошової маси.

13. Які проблеми виникають при спрямованості фіскальної політики на щорічну збалансованість бюджету? В наслідок циклічності економіки бюджет не повинен бути збалансований щорічно. Підчас спаду в економіці потрібно проводити стимулювання політики – треба зменшити податкові ставки – що призведе до бюджетного дефіциту але це допускає ця в короткому періоді.

14. Оцініть правильність твердження: «ви-цтво суспільних благ забезпечується державою, оскільки властивості цих благ унеможливлюють їх гарантоване ви-цтво приватними фірмами». Так, вірно. Суспільне благо – це товари які мають велике суспільне значення і споживаються всіма громадянами безкоштовно.

15. Оцініть правильність твердження «процентні ставки під час підйому ростуть. Але зростають і реальні інвестиції. Це означає, що ріст відсоткових ставок в економіці сприяє росту інвестицій». Ні не вірно – ріст відсоткових ставок не сприяє інвестиціям. Інвестиції зростають тому що: підчас підйому зростає рентабельність п-в; зростає обсяг ринку; пожвавлюється науково-технічний прогрес.

16. Лауреат Нобелівської премії з економіки американський економіст Пол Семюельсон зауважив: «нація, яка нехтує принципом порівняльних переваг розплатилась б за це високою ціною – зниженням рівня життя та гальмуванням потенційних темпів економічного зростання». Чому ж, незважаючи на очевидні переваги вільної торгівлі і принципи СОТ, країни світу не відмовляються від політики протекціонізму? Тому що світовий ринок не є одноманітним за рівнем розвитку, за наявності ресурсів.

17. Оцініть правильність твердження: «крива Філіпса свідчить, що у довгостроковому періоді в економіці відсутній зв'язок між інфляцією і безробіттям». Так, в довгостроковому періоді відсутній зв'язок між інфляцією і безробіттям.

18. Оцініть правильність твердження: «для того, щоб знизити безробіття, держава часто намагається збільшити сукупний попит». Так, щоб залучення сукупного попиту породжує зростання сукупної пропозиції, а значить і залучення трудового ресурсу – робочої сили.

19. Оцініть правильність твердження: «природній рівень безробіття завжди постійний». Ні, він залежить від демографічної циклу розвитку. Природній рівень це сума фрикційного і структурного. Рівень природного безробіття відповідає стану економічної рівноваги, при якому фактична інфляція дорівнює очікуваній.

20. Обсяг реалізації компанії: «Сіменс» дорівнює 92 млд.дол.США, що приблизно дорівнює ВВП Укр. Чи коректно порівнювати обсяг ви-цтва компанії «Сіменс» і ВВП Укр? Порівнювати не можна тому що показники розрізняються проміжного продукту.

21. Чому за наявності апробованих механізмів боротьби з безробіттям, його рівень у розвинених країнах протягом чотирьох останніх десятиліть неухильно зростає? У зв’язку з міграцією робочої сили, високим соціальним захистом, нерівномірним розвитком держави.

22. Проаналізуйте можливий вплив зменшення грошової маси в невеликій відкритій економіці з плаваючих обмінним курсом на розмір національного доходу, інвестицій та обмінного курсу. Якщо маса грошей зменшується курс гривні зростає, експорт скорочується відповідно нац. Дохід скорочується. Зменшується маса грошей – ріст ставки відсотків, інвестиційний дохід зменшується.

23. Більшим чи меншим буде пропозиція п-ції фірми на ринку при існуванні цінової дискримінації в порівнянні з ситуацією, коли така політика ціноутворення фірми не проводиться? Цінова дискримінація – коли дана нова п-ція продається різним споживачам за різними цінами. Вона можлива за умови монополізації. Застосування такої політики збільшується.

24. Нерідко в економічній теорії підкреслюються неефективність і втрати для суспільства, пов’язані з монополістичною конкуренцією. Чи є у вас аргументи на захист монополістичної конкуренції з позиції споживача? Монополізація не стимулює до розвитку, тому з позиції споживача захист монополії можливий у випадку наявності монополії – один споживач, або олігополії – обмежене число споживачів.

25. Чи доцільно проводити ліквідацію монополії на послуги залізниці, метрополітену, водо-, газ- - і теплопостачання для населення? Недоцільно, оскільки при цьому не забезпечується якість та своєчасність подання послуги, а ціни надто високі.

26. Оцініть правильність твердження: «якщо номінальна відсоткова ставка складає 20% річних, а річна очікувана інфляція – 6%, то очікувана рентабельність інвестиційного проекту повинна бути не меншою за 14%». За найменшої ставки – 20%, інфляція – 6%, реальна складає - 14% (20-6), відповідь очікувана рентабельність проекту має бути не менше 14%.

27. Чому зростання ринкової відсоткової ставки призводить до скорочення реальних інвестицій в економіку? Якщо ставка % то вигідно ставити в банк і на оборот.

28. Який економічний наслідок, згідно теорії «руйнівного зростання» слід очікувати країні, ріст економіки якої відбувається, переважно за рахунок розширення виробітку та експорту сировини? Попит на сировину ненаситний кожна швидко вичерпує свої ресурси, ріст економіки гальмує коли зростає розмір видобутку та споживання сировини.

29. Оцініть правильність твердження: «збільшення фінансування держ витрат призводить до зменшення реальних приватних інвестицій в економіці країни». Правильно. Чим більше фінансує держава витрат тим більше держава збільшує коштів.

30. Оцініть правильність твердження «комерційні банки можуть здійснювати випуск грошей в межах своїх надлишкових резервів». Так правильно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]