Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т 7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
263.68 Кб
Скачать

31

Тема 7. Ресурсне забезпечення менеджменту персоналу. Служби персоналу: організація та функції. Кадрове діловодство (2 год.)

Призначення та роль сучасних служб персоналу в організації. Стан, проблеми і тенденції розвитку кадрових служб.

Різновиди служб персоналу. Основні функції та відповідальність кадрових служб. Статус, організаційна побудова та принципи розподілу повноважень. Взаємозв'язок кадрової служби з іншими підрозділами організації. Реорганізація роботи кадрової служби. Кадрові служби – основні структурні підрозділи в апаратах управління організацій. Основні напрями роботи кадрових служб. Зміна функції кадрових служб в сучасних умовах, основні причини перетворення їх в служби управління. людськими ресурсами. Різновиди служб персоналу. Поняття та зміст кадрового забезпечення. Якісна характеристика персоналу кадрових служб. Службовий статус керівників служб управління персоналом. Кількісний склад служби управління персоналом.

Роль менеджера в роботі з персоналом. Основні напрями діяльності та ролі менеджера в управлінні персоналом організації. Вимоги до ділових, професійних та особистісних рис менеджера кадрової служби.

Інформаційне забезпечення служби персоналу, Автоматизовані програми з управління персоналом. Регламентація правового забезпечення. Організація обліку та звітності по персоналу. Робота з документами по особовому складу. Заходи по охороні та безпеці кадрової інформації.

Історія розвитку кадрових служб

Історія розвитку кадрових служб, тобто підрозділів, які займаються комплектуванням та обліком персоналу, входить у глибину віків. Так, пер­ше згадування про розрядний указ (військовий опис ратних людей із заз­наченням їх посад) з питань комплектування, обліку грошових окладів для особового складу армії Руської держави, датується 1478 роком. На основі особових оглядів, які проводились відповідно до указу, визначалась при­датність призовників до військової служби. Крім воєнних функцій указ ви­конував і адміністративні з питань особового складу державного апарату. Згідно з указом призначались воєводи, посли, судді та інші чиновники.

Промислова революція XIX століття кардинально змінила характер організації праці і роль самих працівників. Зростання масштабів вироб­ництва і поведінка працівників, яких не задовольняють умови праці, при­мусили керівників організації наймати спеціалістів, які б займались вик­лючно працівниками. В Англії їх називали секретарями благополуччя, в США і Франції - громадськими секретарями, основними функціями яких було: слідкувати за умовами праці; протистояти створенню профспілок; влаштовувати хворих працівників у лікарні, а дітей —у дошкільні заклади.

Розвиток машинного виробництва, яке об'єднує велику кількість ро­бітників у межах промислових підприємств, сприяло створенню проф­спілок. Профспілки стали основною силою, здатною організовувати пра­цівників відстоювати свої інтереси різними способами (страйки, бойкоти і т.д.). Це змусило держави і органи створювати національні системи з про­блем соціального страхування, виплат компенсацій з безробіття, встанов­лення мінімальної заробітної плати, скорочення робочого дня. У зв'язку з цими змінами в компаніях з'явилась потреба в спецвідділах, які б були ек­спертами в галузі трудового законодавства, забезпечення контролю за дія­ми адміністрації підприємства. Організації почали створювати спеціальні відділи, що займались даними питаннями.

В 20—30-ті роки XX століття виникли спеціалізовані відділи з питань управління людськими ресурсами, які виконували в основному рутинну роботу, пов'язану з веденням документів, розбором конфліктів, виплатою заробітної плати. Всі питання, зв'язані з управлінням людини, вирішува­лись вищим керівництвом без відділу кадрів.

У роки Другої світової війни перед відділами кадрів промислових підприємств (в США, Великобританії) було поставлено грандіозне завдан­ня—в найкоротший термін прийняти на роботу і навчити сотні тисяч но­вих працівників всіх видів професій, щоб заміняти тих, хто пішов на війну. Це завдання було виконано, і з цього часу питання підбору, навчання, пе­ренавчання стали важливим напрямком роботи відділу управління людь­ми.

В передреволюційній Росії управління персоналом здійснювали керів­ники підприємств, а спеціальні чиновники займались питаннями робочо­го побуту, охорони здоров'я, праці та освіти.

У радянський період відділи кадрів з'явились практично у всіх органі­заціях, але їх функції зводились тільки до підготовки та видачі різних до­відок, анкет, звітів. Вони повинні були забезпечити вищестоящі органі­зації всіма видами інформації про персонал. Три фактори суспільного жит­тя того періоду визначали цю специфіку: централізоване керівництво народним господарством, політизація економіки і тоталітарна ідеологія.

Історія розвитку кадрових служб тісно пов'язана з розвитком служб організованого працевлаштування населення. Виникнення останніх у краї­нах Західної Європи було обумовлено масовим безробіттям. На першому періоді вони являли собою сукупність органів трудового посередництва, яке здійснювалось профспілками і спілками підприємців. Пізніше були створені державні служби працевлаштування — біржі праці, агентства, кон­тори. У Франції перша державна біржа праці була створена в 1897 р., в Англії — в 1909 р., а в Царській Росії— у 1917р.

Організація державного розподілу робочої сили при радянській владі почалась із створення служби працевлаштування, основними ланками якої згідно з декретом Раднаркому, були біржі праці. Вони реєстрували всіх гро­мадян, які шукають роботу, наявність робочих місць, займались соціаль­ним страхуванням і виплатами допомоги по безробіттю. Ці служби ство­рювались у населених пунктах з двадцятитисячною кількістю населення і більше, і найм працівників підприємствами міг здійснюватись тільки че­рез біржі праці.

Відповідно до постанови Наркомату праці СРСР № 377 від 28 грудня 1930р. біржі праці реорганізовуються в управління кадрів, завданням яких було забезпечення народного господарства робочою силою, а також пла­нування та підготовка кадрів робітничих професій. Управління кадрів організовуються у всіх промислових районах, а в непромислових — спе­ціальні органи з питань вербування. Структура управління кадрами вклю­чала такі підрозділи (секції): планування потреб кадрів; міського ринку праці; сезонного ринку праці; підготовка робочої сили; профвідбору; профконсультації і перевірки кваліфікації. При управлінні кадрів створюються ради з ринку праці, які розробляють і затверджують оперативні плани за­безпечення підприємств робочою силою і плани її підготовки та розподі­лу, організованого залучення робочої сили із села. Знову вводиться поря­док обов'язкового найму робітників і службовців через управління кадра­ми за винятком окремих категорій (працівники апарату управління, працівники, які обслуговують грошові та товарні цінності).

В 1933р. відповідно до рішення ЦВК, РНК і ВЦСПС, спеціальні дер­жавні органи управління з питань працевлаштування ліквідовуються. Організованими формами розподілу й перерозподілу робочої сили стали займатися господарські органи всіх підприємств і організацій, де створю­ються бюро найму і звільнення працівників — прототипи сучасних кадро­вих служб, які виконують функції обліку і комплектування кадрів.

В період 1941-1945 рр. питаннями кадрів займалось бюро при Радах народних депутатів.

В 1946-1953 рр. питаннями підготовки працівників, керівництвом організованого набору робочої сили і працевлаштуванням населення зай­мається Міністерство трудових ресурсів. Після його ліквідації в 1953 р. питання перерозподілу робочої сили були розподілені між різними цент­ральними і республіканськими органами державного управління. Такий стан зберігався до 1969 р., і вже в період 1969—1970 рр. в містах були орга­нізовані бюро з працевлаштування та інформації населення. В 1987 р. відповідно до рішення ЦК. КПРС створюється державна служба з праце­влаштування, перенавчання і профорієнтації населення, підрозділи якої (центри в республіках, областях, великих містах і бюро в районах) функ­ціонують за рахунок відрахувань виконкомів місцевих Рад народних депу­татів і засобів згідно з договорами.

Таким чином, органи з працевлаштування населення і кадрові служби підприємств та організацій протягом всієї історії існування, змінюючись і доповнюючи один одного, займались вирішенням одного державного зав­дання — забезпечення галузей народного господарства потрібними кадра­ми, а також реалізації прав людини на працю.

З розвитком ринкової економіки у великих містах, обласних і район­них центрах створені Державні служби зайнятості, біржі праці, які працевлаштовують і організовують перепідготовку персоналу. В останні роки зросла кількість різних служб з проблем персоналу.

Управління людьми має практично таку ж давню історію, як і людство, оскільки воно з'явилось з виникненням перших форм людських органі­зацій — племен, общин, кланів.

По мірі економічного розвитку і появи вищих організацій управління персоналом перетворилось в особливу функцію управління, яка вимагає спеціальних знань і умінь. В організаціях створювались спеціальні підроз­діли, де працюють люди із спеціальними знаннями — відділи людських ресурсів. З розвитком НТП у другій половині XX століття значно розши­рились функції цих відділів і їх значення для підприємств.

Сучасна роль служби управління персоналом

Головна мета діяльності служб управління персоналом в організаціях сучасного типу - приносити прибуток.

У сучасному виробництві роботою з кадрами займається значне число фахівців. Так, у США на початку 1990-х років у службах персоналу було зайнято приблизно 450 тис. чол.

Виділяють наступні характерні риси кадрової служби на сучасному етапі:

• кадрова робота є такою ж професійною діяльністю, як і інші види діяльності в організації;

• у рамках кадрової служби у великих організаціях діють численні підрозділи;

• кадрова служба розвивається паралельно з розвитком соціального законодавства і профспілкових організацій;

• кадрова служба більш активно на перший план висуває індивідуальний підхід до людей замість колективного;

• спеціалізація кадрової служби дозволяє звільнити дирекцію від багатьох кадрових питань.

Служба управління персоналом переслідує наступні цілі:

• забезпечення організації добре підготовленими і зацікавленими працівниками;

• ефективне використання працездатності, кваліфікації, практичного досвіду і майстерності всіх працівників в організації;

• досягнення максимальної чуйності працівників до мети і потреб організації, зближення їх інтересів і очікувань організації стосовно професійної діяльності;

• систематичне доведення до працівників політики організації і політики служб управління персоналом.

Ці ж завдання стоять і перед лінійними менеджерами, але їхня реалізація має свої особливості (табл. 11.3).

Таблиця 11.3.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]