Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т 10.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
217.09 Кб
Скачать

28

Тема 10. Організація набору та відбору персоналу (2 год.)

  1. Добір кадрів Основні джерела інформації про вакансії. Визначення вакантних місць. Формування вимог до претендентів. Професіограма: модель співробітника і модель посади.

  2. Залучення персоналу: створення бази даних кваліфікованих кандидатів для відбору. Характеристика джерел залучення кандидатів. Роль кадрових агентств. Лізинг персоналу.

  3. Професійна орієнтація та профорієнтаційна робота. Методи та форми професійне орієнтації. Профорієнтація: суть, завдання, організація роботи. Методи управління професійною орієнтацією працівників. Зарубіжний досвід.

  4. Моделі та методи відбору працівників. Критерії відбору працівників. Загальні процедури найму персоналу в організаціях.

  5. Професійний відбір персоналу. Етапи відбору кадрів. Первинний відбір. Техніка проведення телефонної розмови з приводу працевлаштування. Анкетування. Правила проведення інтерв'ю представниками різних рівнів управління організації. Види співбесід. Довідки про кандидат Співбесіда з керівником підрозділу. Аналіз та оцінювання індивідуальних відмінностей претендентів, їх співставлення. Випробування. Рішення про найм.

  6. Трудова адаптація: первинна та вторинна. Входження та інтеграція. Керівна і виховна роль керівника та менеджера персоналу. Інструктаж. Наставництво. Швидкість трудової адаптації та фактори, що її зумовлюють.

Добір кадрів. Основні джерела інформації про вакансії. Формування вимог до претендентів. Професіограма: модель співробітника і модель посади. Характеристика джерел залучення кандидатів. Роль кадрових агенств. Лізинг персоналу.

Форми та методи комплектування організації персоналом Організація та джерела залучення персоналу

Управління персоналом — постійний процес вирішення проблем ком­плектування організації персоналом відповідної якості і кількості, що ви­магає виконання певних завдань: набір, добір, управління кар'єрою та мотивацію організації. Набір — система заходів, які здійснює підприєм­ство з метою залучення працівників певної кваліфікації, кількості для до­сягнення своїх цілей. Набір — це одна із складових управління персона­лом, яка виражається сукупністю управлінських рішень, що мають вирі­шальний і довготривалий вплив на діяльність підприємства. Набір—досить дорогий захід, його проведення вимагає тривалого часу і певного досвіду. Набір — це завжди компроміс між бажаним і реальним, він не може бути досягнутий сам по собі. Слід пам'ятати, що при наборі працівників вкла­дається певний капітал, який потрібно ефективно використовувати. Од­ним із важливих завдань організації набору є аналіз фактичної і потрібної кількості працівників відповідно до вимог робочих місць. Організація за­лучення персоналу, його добору та найму передбачає:

— визначення стратегії розвитку організації з метою узгодження форм і методів залучення, добору та найму персоналу;

— вибір варіантів набору (час, ринок праці);

— визначення вимог до майбутніх працівників, сукупності процедур, форм документів та методів роботи з персоналом;

— встановлення рівня оплати, способів мотивації та перспективи роз­витку персоналу;

— здійснення практичних дій з набору персоналу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]