Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора фіз-хім.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

38. Суть процесу об'ємного штампування і його характеристика.

Об'ємне штампування - це вид обробки метаов тиском, при якому формування поковки із заготовки здійснюється з допомогою спеціального інструменту - штампа. . .

Течію металу в сторони під час формування обмежено поверхнями окремих частин штампа. Робоча порожнина штампа при замиканні верхньої і нижньої частини в кінці штампування відповідає формі поковки.

В порівнянні з куванням штампування має ряд переваг. Гарячим об'ємним штампуванням можна одержати без напусків поковки складної конфігурації, які куванням виготовити без напусків неможливо. При цьому допуски на штамповану-поковку в 3-4 рази "менші ніж при куванні. Внаслідок цього значно скорочується об'єм наступної механічної обробки;

Штамповані поковки обробляють тільки в місцях спряження з іншими деталями, і'ця обробка може зводитись тільки до шліфування.

Продуктивність штампування: значмо вище - складає десятки і сотні поковок за годину. _ .

Недоліками об'ємного штампування є те, що штамповочний інструмент -штамп .- дорогоцінний інструмент і є придатним тільки для виготовлення одної конкретної поковки. В зв'язку з цим штампування найбільш ефективне лише для виготовлення достатньо великих партій однакових поновск.

Крім того для об'ємного штампування поковок погрібне набагато більше зусилля деформування ніж для кування таких же поковок. Поковки масою декілька сот кілограмів для штампування рахується великими. В основному штампують поковки масою 20-30 кг. На потужних машина*.в окреми випадках штампують поковки масою до 3 т.

40. Технологічний процес об'ємного штампування.

Технологічний процес гарячого об'ємного штампування складається із таких операцій :

  1. Різки вихідного металу на заготовки необхідної довжини,

  2. Нагріву заготовок,

  3. Штампування заготовок

  4. Обробки поковок.

Основними документами, що регламентують технологічний процес штампування, є креслення поковки і технологічна карта, технологічний процес виготовлення поковок починається з різання заготовки на мірні довжини.

Після цього заготовки нагрівают» в камерних або методичних печах до заданої температури. Перед подачею до молота або пресу, з заготовок видаляють окалину..

Пізніше заготовки піддаються штампуванню в одно або багаторівчакових штампах, в залежності від конфігурації і розмірів поковки, а також обладнання.

41.Обємне штампування на молотах

На молотах штампують поковки різних форм, переважно в багаторівчакових відкритих штампах. Так як хід молота не жорсткий, штамп конструюють так, щоб при останньому ударі його половинки зімкнулися по площині співудару. На молоті переважно штампують за декілька (3-5)

(ударів . Після кожного удару баба молота піднімається вверх, і в процесі деформування наступає перерив. Це приводить до того, що частина поковки, що деформується у верхній частині штампа, охолоджується менш інтенсивно, ніж нижня частина поковки. Тому на молотах верхня порожнина шталта заповнюється металом краще ніж нижня. Розтікання металу полегшується також за рахунок того, що після кожного удару окалина відпадає від поверхні заготовки і видувається стиснутим повітрям зі штампа. Штампи для гарячого штампування на молоті складаються з двох роз'ємних частин, які ' в зібраному вигляді утворюють один рівчак, або декілька рівчаків.

Верхня і нижня частини штампа являють собою монолітні деталі, але бувають і збірні для економії дорогої штамповочної сталі. Розрізняють об'ємне штампування на пологі у відкритих і закритих штампах При штампуванні у відкритому штампі поковки одержують з облоєм по місцю роз'єму штампа. При штампуванні з облоєм порожнина штампа добре заповнюється металом, так як об'єм заготовки береться трохи більше об'єму порожнини штампа. і

На (рис 1.45а) показана найпростіша схема облойної однорівчакової штамповки не складної по формі поковки 1 із циліндричної заготовки 5.

Штамп складається з двох частин: верхньої 6, закріпленої до баби, і нижньої 7, прикріпленої де штампотримача і шабота молота за допомогою спеціальних кріплень і клинів.

Бокові поверхні рівчаків штампа для полегшення виймання поковки І, мають нахили 3-12°.

Нагріту заготовку 5 перед штампуванням вставляють в нижню половину штампа, на торець. При ударах верхнім бойком по заготовці-метал заповнює рівчак формуючи чорнову поковку 4. .

Найбільш важко заповнюється металом кути внутрішньої порожнини штампа. Однак при усадці в штампі тонкий шар облою 2 3 мм що утворюється навколо поковки, перешкоджає по дальшому значному розтіканню металу в облої і. метал вимушений заповняти кути верхньої порожнини штампа. В "подальшому облой відрізають на обрізних штампах.

При штампуванні в закритому штампі утворення облою по місцю роз'єму штампа не передбачається. На (рис Ь45) представлена схема штампування на мол"оті в "закритому штампі. Верхня 6 і нижня 7 половини штампа утворюють закриту порожнину' і поковка 4 формується в цій порожнині, не маючи можливості Виходу за її межі:

1 - поковка; 2- 3- облой; 4- чорнова поковка ; 5- заготовка ;

6- верхня частина штампа ; 7- нижня частина штампа

Рисунок 1 45-ШтаМпй для гарячого об'ємного штампування не

молотах. Це забезпечується замком, що являє собою тільне з'єднання двох конічних поверхонь (конусність І - 2) верхньої і нижньої половини штампа.

Штампування проходить без утворення заусениці, і в цьому випадку розхід металу менший, мікроструктура металу поко:юк при штампуванні в з.ікрнтих штампах найбільш вигідна, так як волокна металу ніде не перетинаються. Штампування в закритих штампах дозволяєлздержати велику ступінь деформації і штампувати малопластичні сплави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]