Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора фіз-хім.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

56. Особливі способи листового штампування.

До особливих способів листового штампування ми відносимо штампування вибухом, електрогідравлічне, електромагнітне.

Вибухом штампують переважно в басейні, наповненому водою (Рис.1.74). Заготовку, затиснуту Між матрицею і притискачем, опускають в басейн. В порожнині матриці під заготовкою створюють вакуум, щоб повітря не перешкоджало щільному приляганню її до матриці. Заряд з детонатором підвішують в воді над заготовкою. Вибух утворює ударну хвилю високого тиску, яка досягаючи заготовки розганяє її. Процес1 штампування триває тисячні долі секунди, а швидкість переміщення заготовки приблизно дорівнює швидкості поширення пластичних деформацій в металі.

"За допомогою вибухового штампування одержують об'ємні деталі, які при штампуванні л металевих штампах виготовляють витяжкою і формуванням.

При' вибуховому" цггампуванні не потрібно дорогого пресового обладнання, а конструкція штампу дуже проста.

Електрогідравлічне штампування здійснюють в басейні з водою. Ударна хвиля, яка розганяє заготовку, виникає при короткочасному електричному розряді у рідині. Потужний іскровий розряд подібний до вибуху. В результаті розряду в рідині виникає ударна хвиля, яка Доходячи до заготовки діє на неї з великою силою і деформує її по матриці: Якщо для повної деформації заготовки недостатньо,- то робочий цикл може бути повторено.

1- заряд; 2- рівень води; 3- заготовка; 4- притискач; Ш- матриця; • ' б- вакуумний насос'. . в |

Рисунок 1.74~Схема штампування вибухом

Електромагнітне штампування по принципу утворення іімпульснодіючих на заготовку сил відрізняється від вищерозглянутого (Рис. 1.76). Електрична енергія перетворюється в механічну за рахунок імпульсного розряджання батарей конденсатора через соленоїд 7, навколо якого при цьому виникає миттєве магнітне, поле високої потужності, викликаючи вихрові струми в трубчатій струмопровіднІй заготовці З Взаємодія магнітних полів вихрових струмів їв. з магнітним полем індуктора утворює механічні сили, які деформукЛь заготовку. Для електромагнітного штампування Трубчатих і плоских заготовок створені спеціальні установки, на яких можна проводити роздачу, обтискання і операції для одержання нероз'ємних деталей. До збиральних операцій", які виконуються шляхом, пластичної деформації одної деталі по контуру другої "відносять з'єднання кінців труб, пресування в трубах кілець і т.д.

1- штамп; 2- система вакуумизації; 3- матриця; б- заряджаючий пристрій; 8- розрядник; 7- конденсатор; 9- розрядник. Рисунок 175-Схвма електрогідравлічного штампування

Волочінням - називають процес протягування металічної заготовки через отвір спеціального інструменту - волоки (філь'єри), розміри якого менші за розміри перерізу вихідної заготовки.

Суть процесу волочіння полягає в тому, що ми. протягуємо прокатану або в іпресовану заготовку крізь отвдр (очко) матриці, переріз якої менший за переріз заготовки.

57. Суть технологічного процесу волочіння

При "волочінні заготовку протягують через отвір, який . поступово звужується в інструменті який називається волокою. Волочіння, як правило, проводять в холодному стані.

Технологічний процес волочіння полягає в наступному: заточується один кінець заготовки (ця частина називається захваткою). Цю' частину вставляють в очко матриці і захоплюють кліщовим захватом, протягують одержуючи проток з меншгім діаметром. ■ .

Процес волочіння здійснюється за рахунок обтискання в результаті здійснення пластичної деформації.- Волочіння може бути здійснене коли напру'ження волочіння після виходу заготовки із матриці не перевищує границі міцності або буде в їх межах, тобто: ,

де Р - тягнуча сила Мн (кг), Р( - площа поперечного перерізу після

волочіння м2 (мм2)

Волочіння в цілому здійснюється в холодйому вигляді. Здійснюється через декілька проходів. Через кожен прохід діаметр заготовки зменшується. Однак в результаті пластичної деформації при кожному, проході через очко матриці заготовка зміцнюється. Тому необхідно після кожного проходу заготовку знеМіцнюваї .і, або усувати наклеп.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]