Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора фіз-хім.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

58. Вихідний матеріал і сортамент волочіння.

Вихідними заготовками для волочіння служать прокатні або пресовані прутки і труби зі сталі, кольоровий метал і в чи сплавів. • При волочінні виготовляється три основних холоднотягнутих вироби і дріт діаметром 0,002- 9 мм, калібрований матеріал діаметром 3-148 мм, труби, зі зовнішнім діаметром 2- ЗоО мм і труба тепщиною стінок 0,1-10 мм.

Волочінням обробляють різні сорти сталі і кольорових металів: мідь і її сплави, алюміній і його сплави та інші.

Сортамент виробів, які виготовляються волочінням, дуже різноманітний: дріт діаметром 0,002- 10 мм, фасонні профілі, призматичні та фасонні направляючі, сегментні, призматичні та фасонні шпонки, шліцеві валики, опорні призми і т. д. Волочінням калібрують стальні труби діаметром від капілярних до 5000 мм, стальні прутки діаметром 3-150 мм.

Волочіння забезпечує високу точність розмірів (стальний дріт !• 1,6 мм має допуск 0,02 мм), особливо тонких профілів. Завдяки наклепу волочінням можна підвищувати міцність і твердість металу.

59. Обладнання і інструменти для волочіння

' Інструментом для волочіння служить волочильна матриця (волока). Волоки можуть бути цілими, складними і роликовими.

волока представляє собою кільце, робчий отвір якого складається із вхідної або мастильної зони І, деформаційної зони II, калібруючого циліндричного пояса III і вихідного конуса IV. Кут робочого конуса залежить від деформуючого матеріалу і складас 6- 12 градусів. Ширина калібруючого пояса близько 2-10мм. Матеріалом для її виготовлення служить інструментальна сталь, металокерамічні сплави і технічні алмази (для волочіння дроту, діаметром менше 0,2 мм.) В останні роки використовуються безвольфрамові тверді сплави на основі карбіду хрому. Волочильні стани поділяють в основному на барабанні та ланцюгові.

.Барабанні стани - служать для волочіння дроту, труб невеликого діаметра, що намотуються в буйти (Риє; 1.78 ). Вихідну заготовку в вигляді буйта вкладають на вертушку І. Попередньо загострений кінець дроту пропускається через отвір волоки 2 і прикріплюється на барабані 3, який приводиться в рух від електричного двигуна через редуктор і зубчату передачу 4. Крім станків для одноразового волочіння існують станки для багаторазового волочіння. Останні мають до 20 барабанів з встановленими перед кожним з них волоками. Швидкість обертання кожного наступного барабану зростає пропорційно видовженню дроту. Швидкість волочіння досягає 10, а для тонкого дроту 40 м/с. Ланцюгові стани з прямолінійним рухом тягнучого пристрою використовуються для волочіння прутків і труб, які не можуть намотуватись а бунти (Рис 1.79.). На цьому стані кінець пругка пропускають через отвір волоки 2 і захоплюють кліщами 5, які закріплені на каретці 6. Каретка через тяговий гак ? переміщується пластинчастим ланцюгом 8, який приводиться а рух від зірочки 9, що обертається від електричного двигуна І через редуктор 10.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]