Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпор (восстановлен).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
139.84 Кб
Скачать

Білет №1

1.Прилад ВМ-6 складається із трьох основних вузлів: кронштейна, фільтраційного стакана і напірного циліндра. Фільтраційний стакан на верхньому кінці має горловину із зовнішньою різьбою і отвором, нижній кінець його має розточку діаметром 53мм, виточку під решітку фільтра і зовнішню різьбу для піддона.В піддон вкладено клапан з резиновою прокладкою.Гвинтом клапан прижимається до решітки і закриває її отвори.Вузол напірного циліндра складається із циліндра з вкрученою в нього на красно мідній прокладці втулкою з напресованою чашкою плунжера притертого по втулці і груза шкали закріпленого на плунжері.На верхньому кінці втулки циліндра нанесена відлікова риска.

ХІД РОБОТ Встановити прилад на столі, вийняти плунжер із циліндра. Відкрутити циліндр перевірити чи закритий отвір голкою. Розібрати стакан, відкрутити піддон, вийняти решітку і клапан і витерти їх насухо. Кружок фільтрувального паперу змочити водою з поверхні паперу. Решітку з фільтрувальним папером вложити у виточку стакана,папером всередину. Наложити на решіткі клапан і накрутити піддон на стакан. Гвинт яким кріпиться клапан повинен бути відгвинченим. Встановити стакан у кронштейн і міцно затягнути руками різьбу, після чого гвинтом закрити клапан. Підготовити секундомір і положити його перед приладом. Випробуваний розчин перемішати і кружкою від віскозиметра налити в стакан на 3-4 мм не доходячи до краю. Різьбу стакана насухо витерти , нагвинтити циліндр на стакан, перевірити перед цим надійність прокладки. Налити на циліндр масло. Потім взяти в ліву руку секундомір, а правою відкрити клапан, підкрутивши гвинт на 1-2 оберти . в момент відкриття клапана пустити секундомір. Через 30 хв визначити величену водовіддачі по показам приладу. Після того як зняли показники з приладу відкрити спускний отвір, випустити масло із циліндра і опустити плунжер з грузом . закрити отвір голкою , зняти циліндр і злити масло із чашки циліндра , закрити отвір циліндра пробкою, старанно перемішують нижню половину розчину і визначають його густину.

2. алмазні долота призначені для буріння вертикальних і похило-спрямованих свердловин при проходженні пісковиків , доломітів, вапняків та інш порід в яких ефективність шарошкових доліт різко знижується. Вони складаються з фасонної алмазної головки( матриці), виконаної з порошкоподібного твердосплавного матеріалу, із стального корпусу з приєднуючою замковою різьбою. Долото виготовляється діаметрами 91,4- 391,3 мм двох модифікацій

– однослойні з розміщенням зерон алмазів в поверхневому слої матриці.

-імпрегновані.

3. робота на фрекційній котушці кл-3 повинна проводитись на найнижчій швидкості лебідки тому що робота на високих швидкостях небезпечна для персоналу при дизельному приводі це складає 800 об хв.дизеля. вага вантажу для котушки кл-3 не повинна перевищувати не допустимої для даної конструкції 1000 кг. Вантаж що переміщується повинен бути у зоні видимості хто керує котушкою, або ж робота повинна виконуватись за сигналами іншого виробника. Висота вантажу не повинна перевищувати висоти стояка.

Б2

  1. Промивання свердловин-циркуляція промивального агенту(газу, піни, води, БР) при бурінні з метою очистки вибою від вибуреної породи і транспортування її на поверхню, передача енергії вибійним двигунам, охолодження і змазки інструменту

Загальні прямі циркуляціі БР подається насосами через шланг, вертлюг, і трубу у бк. Потім він проходить через гідравлічний двигун і насадки долота, очищує вибій і транспортує шлам по кільцевому каналу . на поверхні БР надходить у систему очищення де послідовно проходить через жолоби, вібросита, відстійники, насоси, гідро циклони і центрифуги.

  1. Прилад СНЗ призначений для визначення статичного допустимого напруження зсуву глинистих розчинів, прилад снз призн. Для роботи в умовах промислових лабораторій.

В стакан заливають 120см куб. попередньо добре перемішаного глинистого розчину при цьому потрібно слідити, щоб рівень рідини в стакані співпадав з верхньою основою циліндра, після його занурення врозчин. 0 значення каліброваного розчину встановлюють навпроти позначки. Потім розчин залишають в спокої протягом 1хв, після чого вмикають електродвигун який обертає столик і встан на ньому стакан з глинистим розчином. При обертанні разом з стаканом обертається і циліндрр до певного моменту коли циліндр зупиняється і починає обертатись назад вимірювання закінчено. Підрахунок відбув. По шкалі диску в град. Після цього обережно повертають диск до показника. Через 10хв повторяють дослід(визн. Тиксотропії) отримані показання переводять в Па за допомогою паспорта нитки.

3) УМК-універсальний машиний ключ, застосовується для розкріплення і закріплення замкових з*єднань труб. Ключі повині підвішуватись на металевих канатах що не мають дефектів в горизонтальному положені і урівноважуватись контр вантажами. Робочий і страховий канати повині бути діаметром=17,5мм і надійно закріплюватись до основи вишки кожен окремо. Страховий канат повинен мати довжину на 15-20см більшу від робочого. У неробочому положені машині ключі повині бути відведені у кути вишкиі надійно закріплені спеціальними гаками. При переміщувані ключа до центру свердловини його слід притримувати руками. Відстань від ключа до доцентру вишки повина бути не менше 1,5-2м. при експлуатації УМК:

- використання несправних ключів і таких що не відповідають діаметру труб.

- стояти у радіусі дії ключа і натяжних канатів.

- підтримувати ключ руками під час натяжіння.закріплювати і розкріплювати труби за допомогою БЛ.

- застосовувати ключ якщо сухар нещільно вставлений у гніздо.

- застосовувати непригодні щитки з деформованими зубцями з наплавами.

- використовувати ключі що мають люфт в шаонірних з*єднаннях

- застосовувати ключі з незашплінтованими пальцями, болтовими з*єднаннями

- підкладати під щелипи улюча різні предмети

- працювати без страхового канату

- працювати ключем підвішеним до канату льогості

Встановлення і вибивання сухарів повинно проводитись спец інструментом у захисних окулярах. Необхідно змащувати шарнірні з*єднання ключів а після їх робіт промивати.

Білет №3

  1. Ротор –конічний редуктор встановлений на поверхні, в ньому є профільований отвір, верхня бурильна труба має такий самий профільований переріз (квадратний, шестикутний, хрестоподібний). Ротор обертається, грані отвора ротора натискують на грані верхньої ведучої труби і через колону бурильних труб передають М-крутний на долото

Недоліки: великі витрати потужності на обертання бурильної колони, подолання тертя бурильної колони об стінку свердловини і буровий розчин

Переваги: можливість використовувати любі поєднання: швидкості обертів-n, осьового навантаження-Pд., і витрат промивальної рідини-Q.

2) Долота ИСМ бувають:

- ріжучі долота ИСМ

- зарізні долота ИСМ

- стираючі долота ИСМ

Ріжуче долото ИСМ призначене для буріння м’яких, м’якосередніх, пластичних порід. Маркується: ИСМ 212 РГ-10

Зарізні долота ИСМ призначені для розбурювання орієнтованих свердловин. Також вони служать для ліквідації аварій, а також використовують для буріння свердловин. Маркується: ИСМ 188 А МС-2

А- використовують для проведення аварійних робіт в свердловині

2- номер конструкції долота

Стираючі долота ИСМ призначені для буріння м’яких, середніх, твердих переважно осадових породах.

  1. Перед пуском бурового насоса необхідно перевірити наявність і стан огороджень, справність манометрів встановлених на нагнітальній лінії, відсутність сторонніх предметів і людей біля рухомих частин насоса. На явність робочого агента в пнемо компенсаторах. Пуск насосів слід проводити при повністю відкритих пускових засувках, і засувках на лінії маніфольда і стояка, а також засувки на всмоктуючій лінії. Засувки високого тиску на нагнітальних лініях бурових насосів повинні мати вказівники –відкрито та –закрито. При бурінні з промивкою двома насосами, другий насос пускають тільки після повного пуску першого насоса. Зимою після тривалих зупинок потрібно упевнитись у відсутності льодяних пробок.

Б№4

1.У турбінах робота здійснюється головним чином, за рахунок кількості руху рідини. У турбобурах застосовуються багатоступінчасті осьові турбіни лопатевого типу.

Робота турбіни здійснюється таким чином. Потік промивальної рідини через бурильну колону подається в перший ступінь турбобура. У статорі першого ступеня відбувається формування напрямку потоку рідини. Так послідовно перетікаючи із ступеня в ступінь, рідина передає частину своєї гідравлічної потужності кожному ступеню. В результаті, потужність створювана всіма ступенями шумується на валу турбобура, а значить , на долоті.

У процесі роботи на турбінах статора, закріплених нерухомо в корпусі турбобура, створюється реактивний момент, що дорівнює за величиною, але протилежний за напрямком крутному моменту, який створюється на турбінах ротора. Реактивний момент через корпус турбобура передається на бурильну колону.

2.Для приготування глинистих розчинів використовують глиномішалку або фрезерно-струйний млин. Фрезерно-стуйний млин представляє собою металічну ємність, розділену перегородкою на дві частини: приймальний бункер і метаючи камеру з лопатевим ротором. Комова глина ( бо глино порошок) завантажується в бункер, куди через перфоровану трубу подається вода. Лопатевий ротор захватує лопатями-фрезами глину, подрібнює і викидає її разом із водою на диспергуючу рифлену плиту, де проходить інтенсивне диспергування глини. Готовий розчин переливається через отвір вихідной решітки в жолоб і звіти в циркулюючу систему або запасні ємкості.

Глинистий розчин в глино мішалкі приготовляється періодично або безперервно.

3.Відповідальною особою при прийманні та здачі вахти є бурильник. При прийманні вахти кожен член бригади повинен перевірити закріплення за ним обладнання та інструмент, пристрої, захисні засоби.

Перший помічник бур. Зобов’язаний перевірити:

-Бур. насоси, пнемо компенсатори і тиск робочого агента в них, огородження і обв’язку насосів, запобіжні діафрагми, інструменти і пристрої для обслуговування насосів, слюсарні лещата і захисні окуляри, приймальні ємності і наявність промивальної рідини, стан чистоти підлоги у насосному приміщенні.

-Машинні ключі, канати до них і їх кріплення, стан сухарів, пнемо розкріплювач, підйомні стропи та елеватори.

-Прилади для вимірювання параметрів пром. рідини зворотні клапани, перевідники, ковпачки для доліт, пристрої для відкручування доліт, лов. інструмент.

-Приймальні містки їх стелажі, укладку труб стелажа.

-Підіймальні крани для роботи на стелажах діелектрична приставка біля пускового пристрою.

-Технічний стан запчастин і матеріалів.

Білет №5

  1. Склад бк та призначення її елементів:

БК – це зв’язуючи звіно між долотом що знаходиться на вибої і бур. Обладнанням розташованим на поверхні. БК призн. Для підводу енергії (механічної, гідравлічної, електричної) до долота, забезпечення подачі БР до вибою, створення осьового навантаження на долото, сприйняття реактивного моменту від долота і вибійного двигуна. БК складається з ведучої труби, БТ, ОБТ, замків,перевідників і муфт.

ВБТ - призначена для передачі обертання БК від вибійного двигуна до ротора при одночасній подачі БК та циркуляції БР.

ЛБТ - призначені для полегшення БК.

ОБТ - прзначена для ств. осьового навантаження на долоті і збільшення жорсткості низу БК.

Бурильні замки - у процесі спуску і підйому БК недоцільно згвинчувати всі труби, з яких зібрана колона, набагато швидше здійснювати СПО. Декількох труб у зборі(свічок) З*єднання труб у свічки здійснюється за допомогою бур. замків

Перевідники – призн. Для з*єднання елементів БК з різьбами різних типів і розмірів, а також для приєднання до БК інструментів.

  1. Бурові долота для буріння з відбором керну: (снаряди) скл. З таких елементів:

  1. Бурильної головки

  2. Зовнішнього корпусу

  3. Внутр. Колонкової труби(керноприймача)

  4. Кернотримача(керновідривача)

Бур. Головка, руйнуючи породу по периферії вибою, залишає в центрі свердловини стовпчик породи(керн). Бур. Головки за конструкцією поділяють на лопатеві, шарошкові, алмазні і твердосплавні.

Найпоширеніші шарошкові. Вони можуть бути одно-, три-, чотири а іноді і більше шарошковими.

На даний час найбільше застосовують колонкові снаряди «Надра»

  1. Дії другого пом. бура при прийомі і передачі вахти:

Другий помбур забовязаний

  • Піднятися з тим хто здає вахту на палатті перевірити наявність і справність пояса і всього інструменту необхідного для СПО впевнитись у відсутності

  • Стан крон блочної площадки, палаттів і маршових східців, рухомої люльки талевий блок, канат, гак, вертлюг, бур шланг і його кріплення

Пристрій для правильної намотки талевого канату. Наявність і справність ізоляційної площадки і діалектричних рукавичок, підсвічники,канат обмежувача підйому талевого блоку, кріплення відтяжок вишки. При обслуговуванні БУ з комплектом АСП другий пом бур перевіряє механізми розташовані на балконі, пальці для розтановки свічей і їх кріплення, підсвічник АСП

БІЛЕТ6

1. Буровий інструмент піднімають на висоту , рівній длині ведучої труби , підвішують на роторі, від’єднують ведучу трубу від колони і спускають її з вертлюгом у шурф. Потім піднімають колону труб на висоту рівній длині бурової свічі, підвішують колону на роторі , свічі від’єднують від колони і нижній кінець її встановлюють на спец площадку підсвічник, а верхній ципляють за спец кронштейн , називаємий пальцем. В такій послідовності піднімають із свердловини всі свічі. Після того заміняють долото і начинають спуск інструменту.

2. -Пептезатори(кальцинована сода, каустична сода)

-коагулятори(силікат натрію, кухонна сіль,гашене і негашене вапно, цемент)

-понижувачі водовіддачі: гумати ( влр, тлр, пвлр); крохмальні реагенти(кмц); лігно-сульфанати( кссб); окрилові полімери(гіпан, паа)

- понижувачі в’язкості: лігносульфанати(ссб, кссб); лігніни(суніл,ігетан); поліфіноли(пфлх)

- пари(оп-4,оп-7, сульфанат,сульфазол)

- мастильні добавки( сг,см, смад-1)

- емульсоли(лінол-10, єн-4)

-пінногасники(рс, пс, суапсток)

- інгібітори корозії(котонін, фосфат амонію)

3. 3-й помічник бурильника повинен оглянути глиномішалку, наявність решітки на люці замка на ній, огородження, справність площадок, пирильних огородок, вібросито, гідро циклон, жолобну систему, ланцюгові, гайочні ключі, аптечку першої допомоги.

Б7

1. Обладнання для очистки БР, що виходить зі свердловини має забезпечувати не тільки виділення з нього твердих частинок вибуреної породи, але й газу, мулу і по сторонніх сумішей. Очистка розчину відіграє важливу роль в процесі буріння.

Вібросито: для механічної очистки БР використовують вібруючі сита, ситоконвеєри, само обертаючі сепаратори. Найбільш поширене вібросито ВС-1

Гідро циклони і центрифуги: фракції твердої фази суспензії за допомогою центробіжних сил розподіляються на гідро циклони і центрифуги

Дегазатори БР застосовують у випадках потрапляння в БР газу при проходженні газовмісних порід чи в БУ для розвідуючого буріння при проводці свердловини в недосліджених породах. Вакуумний дегазатор ДВС – ІІІ

2. Використовується два способи захвату ОК і БК: за заплечник чи за попусний виступ замка і за тіло труби. В першому випадку застосовують елеватори зі створлами і труботримачі, в другому випадку – клини, що захватують колону за тіло труби, чи плашкові елеватори.

Елеватори для під вішення БТ і ОТ застосовують при навантаженнях 1250 – 3200 кН

Автоматичний елеватор застосовується в системах АСП (ЕА-320)

3.Правелами безпеки передбачається заміна талевого каната новим, якщо при його огляді буде виявлено хоча б один з наступних дефектів:

- Одна прядка каната обірвана

- На кроці звавання каната діаметр до 20мм, кількість обірваних дротинок складає більш 5% а каната більше 20мм, більше 10% всієї кількості дротинок у канаті.

- Одна із прядок в м’ята через руйнування сердечника.

- Канат розтягнутий або сплюснутий і його найменший діаметр складає 75% від початкового.

Талевий канат повинен мати сертифікат і за його станом повинен бути постійний нагляд.

Б8

1)При бурінні нафтових і газових свердловин необхідно укріпити їх стінки, в результаті досягається інше:

  1. укріпляються стінки свердловини, складені недостатньо стійкими гірськими породами

  2. розділяються нафтові і газові пласти один від одного, а також від водоносних порід

Це дозволяє створити довговічний і герметичний канал, по якому нафта або газ підіймається з вибою до устя свердловини без витрат.

Так як одне кріплення стінок свердловини обсадними трубами не створює розділ пластів, то затрубний простір заповнюють цементним розчином за допомогою спеціального обладнання. Цей процес називається – цементажем.

2)Для регулювання подачі БР буровим насосом, використовують змінні втулки однаковим зовнішнім діаметром, але різним внутрішнім. В комплекті з ними йдуть і поршні відповідного діаметра.

Б 9

  1. До параметрів режиму буріння відносяться:

  1. Осьове навантаження (тиск на долото)

  2. Частота обертання долота

  3. Кількість прокачуваної промивної рідини

  4. Якість промивної рідини (густина, в’язкість, показник фільтрації, СНЗ)

Для контролю параметрів режиму буріння використовують слідуючі прибори:

  • індикатор ваги

  • манометри

  • тахометри

  • а також прибори для вимірювання механічної швидкості і проходки.

  1. ОТ призначені для:

  1. Укріплення стінок свердловини , складених недостатньо стійкими гірськими породами

  2. Розділення нафто- і газоносних пластів один від одного, а також від водоносних пластів

Білет №10

  1. Перед спуском ОК потрібно доставити обсадні труби на бурову. Потрібно перевірити стан вишки і бур.обладнання. до початку спуску колони в свердловині повинні бути завершені всі досліджуванні і вимірювальні роботи. Міста звуження стовбура за даними каверно міра пророблюють. БР доводять до норми.

  2. БН призначені для подачі під тиском БР в свердловину. Для бур. застосовують тільки горизонтальні, приводні і поршневі насоси. Використовують 2 і 3 циліндрові насоси. При обертанні вала з кривошипом шатун створюючи коливаючи рухи, приводить в дію крейцкопф. Поршень створює рух в середині циліндра, в нижній частині якого встановленні нагнітальні клапани. Під атмосферним тиском рідина сприймального чана піднімається по всмоктуючій трубі, відкриваючи всасуючий клапан і поступає в циліндр насоса. Рідина нагнітається в напірну лінію через нагнітальний клапан.

  3. Елеватор повинен відповідати діаметру труб і вантажопід*ємності, мати надійний запірний пристрій. Елеватори бракують якщо наявні дефекти:

  • Тріщина в корпусі

  • Зношені торця елеватора під замком труби більше 2 мм

  • Погнутість нижньої поверхні елеватора

  • Люфт у шарнірних з*єднаннях дверцят елеватора

  • Ручка елеватора деформована, зварні шви порушені

  • Заїдання у шарнірі елеватора

  • Замок самовільно відкривається

Зазор між штропом і провушиною повинен бути не менше 16 мм. Подавати елеватор на стіл ротора і знімати за допомогою «льогості» і в закритому стані. Переміщувати у 2 взявшись за провушини. При СПО бурильник повинен починати підйом після сигналу помічника. Елеватор потрібно спускати плавно і не допускати удар об стіл ротора. При затягуванні і викиданні труб елеватор повинен бути повернений замком вгору.

Б11

  1. Бурову лебідку приміняють для спуску і підйому бурової колони, спуску обсадних труб, утримання у підвішеному стані нерухомої бурової колони чи повільного її спуску ( подачі) в процесу буріння.

Бурова лебідка складається із зварної рами на якій установлені на підшипниках кочення підйомні і трансмісіонні (один чи два) вали, стрічковий і гідравлічний або електричний гальма і пульт управління. Крім того, на деяких лебідках монтуються коробки зміни передач, дозволяючі зменшити кількість валів лебідки.

По числу валів БЛ діляться на одно-, двох- і трьох вальні. Кінематичний зв’язок між валами лебідок виконується за рахунок ланцюгових передач.

  1. При бурінні буровий розчин повинен:

  • утримувати частинки вибуреної породи у підвішеному стані при зупинці циркуляції

  • охолоджувати долото і полегшувати руйнування породи у при вибійній зоні

  • створювати тиски на стінки свердловини для попередження НГВП

  • виконувати фізико-хімічні дії на стінки свердловини, попереджуючи їх обвалювання

  • передавати енергію гідравлічному вибійному двигуну

  • забезпечувати збереження проникності продуктивного пласта при його розкритті.

3. При рубанні сталевого канату за допомогою сікача і кувалди виникає небезпека травмування працюючого(особливо очей) кусками відсіченого канату або кувалди при нанесенні удару. Тому для рубання і різання канату повинні застосовуватися спеціальні пристрої,що дозволяють запобігти такому травмуванню. Наприклад ГПРК-30 конструкції ВНДТІПБ гідравлічні. Канатні ножиці з ручним приводом НГР(до 38 мм) ножиці з гідроприводом НГУ-2(до 40мм).

БІЛЕТ № 12

1)Бурові установки, призначення та основні параметри?

Основними параметрами бурових установок є допустиме навантаження на гак та умовна глибина буріння. Перший параметр характеризує можливість бурової установки сприймати всі види вертикальних навантажень від ваги бурильної, обсадної колон і навантаження, які виникають при ліквідації аварій та ускладнень у свердловині. Другий параметр умовний, оскільки гранична глибина буріння з допомогою даної установки може збільшуватись або зменшуватись у зв’язку з можливою зміною конструкції свердловини, яка визначає вагу бурильних та обсадних колон.

Складається: а)комплект обладнання для СПО;

б)Обладнання для обертання

в)Обладнання для промивки свердловин

г)Силовий привід

д)Допоміжне обладнання

Призначення:Для проведення СПО та для цементування.

2)Визначення умовної в’язкості?

Для визначення умовної в’язкості використовують польовий віскозиметр ПВ-5.Умовна в’язкість це тривалість витікання 500 куб. см ретельно перемішаної промивної рідини через калібровану трубку з внутрішнім діаметром 5 мм. І довжиною 100 мм. Приладу ПВ-5 в який налито 700 куб. см.

3)Вимоги технічної безпеки до спец. одягу?

Робітник зобов’язаний працювати у виданому йому спец . одязі. Носити спец. одяг тільки у застебнутому вигляді. Спец. одяг та спец. взуття повинні мати відповідні розміри. Забороняється носити широкий одяг з звисаючими кінцями. На території бурової знаходитися в захисному шоломі.

Білет № 13

1) Вміст твердої фази в буровому розчині характеризує концентрацію глини (3—15%) і обважнювача (20—60%). Для забезпечення ефективності буріння (залежно від конкретних геолого-технічних умов) властивості бурового розчину регулюють зміною співвідношення вмісту дисперсної фази і дисперсійного середовища та введенням в них спеціальних матеріалів і хімічних реагентів.

2)елеватор слугує для захвата та утримання в підвішеному стані колони бурових труб при СПО та інших робіт на буровій. Застосовують елеватори різних типів, які відрізняються розмірами в залежності від діаметра бурильних та обсадних труб, вантажопід’ємністю, конструкцією та матеріалом для їх виготовлення. Основні деталі елеватора: корпус і створка, які виготовлені зі сталевих наковок, в першій частині корпуса знаходиться защіпка, яка утримує створу в закритому положенні. На створі шарнірно закріплена рукоятка. В верхній частині корпуса елеватора знаходиться розточка під муфту труби, яка виключає можливість вихода труби з елеватора, якщо створка не закрилась. Запобіжники штропів які встановлені в проушинах елеватора, які забезпечують вільне введення штропів в проушини і попереджують випадіння їх в процесі роботи.

3)При роботі з лугами повинні застосовуватися захисні окуляри або маска, гумові рукавиці, гумові чоботи, гумовий фартух. При роботі з твердими лугами забороняється заправляти штани у чоботи і рукави спецодягу у рукавиці. Необхідно щоб штани були зверху, а рукавиці прикривались рукавами при цьому їх необхідно зав’ язувати вірьовками. При відкриванні барабанів з каустичною содою слід користуватись спецінструментом .

БІЛЕТ 14

1. Ротор- конічний редуктор встановлений на поверхні.

Ротори призначені для обертання БК при роторному бурінні, та сприйняття крутного моменту при бурінні вибійними двигунами. Ротори також призначені для підтримання бурильних та обсадних труб, встановлених на столі ротора в клиньях чи на елеваторі. Ротори використовують при відгвинчуванні та згвинчуванні труб під час СПО , та при ловильних чи аварійних роботах.

Стіл містить отвір, в отвір стола встановлені вкладиші та зажими ведучої труби. Конічна зубчата шестерня передає обертання столу ротора, корпус утворює масляну ванну з лабіринт ним ущільненням. Ведучий вал розташований горизонтально на підшипниках. Вал приводиться в обертання ланцюговою передачею чи карданним валом.

2. БК складається з ведучої труби,бурильних труб, ОБТ, замків, перевідників і з’єднуючих муфт. БК це з’єднуюча ланка між буровим обладнанням, розміщеним на поверхні,і породоруйнуючим інструментом.

3. Забороняється: при знятих загородженнях та захисних пристроях на електродвигуні або механізмі що проводиться в рух. При відсутності або пошкодженні заземлення, при проведенні ремонтних робіт і вивішеному попереджувальному плакаті, при знаходженні людей поблизу механізма, після повторного автоматичного вимкнення, при забрудненні двигуна БР , снігом, дощем, при наявності завнішніх ознак не справності.

Білет №15

1) До обладнення, необхідного для цементування свердловини, відносяться: цементуючі агрегати, цементно – змішувальні машини, цементуюча головка, заливочні пробки та інше дрібне обладнення (крани високого тиску, пристрої для розподілення розчину, гнучкі металеві шланги і т. і.)

2) ПВО у свердловинах – блок пристроїв, призначений для герметизації гирла свердловини. Входить до складу бурового устаткування. Використовується для запобігання відкритим викидам і фонтанам нафти і газу, що виникають при бурінні, випробуванні і освоєнні свердловини за наявності аномального пластового тиску. Противикидне обладнання включає превентори, що герметизують гирло свердловини; маніфольди, призначені для обв’зки превенторів з метою впливу на свердловину; системи дистанційного управління превенторами і засувками.

3) Заведення ведучої труби в шурф повинно здійснюватись за допомогою спеціального пристрою – затягувала ведучої труби, при цьому не можна знаходитись по близу труби що рухається, для успішного заведення труби необхідно правильно розрахувати висоту закріплення ролика а нозі вишки. Нога вишки, шурф, та центр свердловини – повинні знаходитись на одній лінії. Верхня частина труби шурфа повинна знаходитись на висоті 50-60см. Від рівня підлоги бурової.

Б16

При ГНВП бурова бригада повинна негайно прийняти потрібні міри

1.В процесі буріння чи промивці свердловини:

А)Не зупиняючи промивку бурильник піднімає колону до виходу ведучої труби і муфти верхньої бурильної труби і з ротора складає її на весу,надійно закріпив тормоз лебідки,після чого керує роботою остальних членів бурової вахти по закриттю верхнього плашкового превентора і нагляд за тиском на його викиді:при рості тиску до максимальних рамок бурильник перемикає вихідний із свердловини потік рідини на відвод зі штуцером великого розміру

Б)Після підйому колони труб помбур за допомогою превентора перекриває гирло свердловини, після гермитизації гирла рідина із свердловини через вихідні лінії проти викидного обладнання направляється в церкуляційну систему.

В)після закриття превентора не преривно вимірюється густина БР і ведеться нагляд за вимірами рівня рідини в приємних ємкостях бур насосів,при необхідності виконується обваження розчину

Г)При промивці з противо тиском у випадку збільшення рівня рідини приємних ємкостях бур насосів слідує зменшити діаметр штуцера для збільшення противно тиску на відкриті пласти з тим щоб зупинити збільшення рівня рідини приємних ємкостях

Д)При збільшенні тиску на гирлі до над допустимих величин закачка рідини зупиняється викидні задвижки закриваються і ведеться нагляд за тиском у свердловині при наступному збільшенні тиску необхідно знижати його, при відкриває засувку і одночасно підкачує розчин в бур труби

Е)Якщо зниження тиску викликає необхідність повністю відкрити засувку для фонтанування свердловини через відводи превентора,потік газу слідує направити по викидним лініям в бік від свердловини і прийняти міри по попередженню загорання газу чи нафти.

Ж)Наступні роботи по ліквідації фонтанування проводяться по спец плану.

2)При повністю витягнутої із свердловини колони бурова вахта закриває превентор з глухими плашками і встановлює гермитизуючий пристрій для спуска труб під тиском.Одгночасно ведеться контроль за тиском на гирлі свердловини. ГНВП ліквідую по спец плану.

3)При підйомі чи спуску бур колони.

А)Якщо ГНВП виникає раптово

- верхній робочий негайно спускається з вишки

- бурильник спускає бур колону так щоб елеватор доходив до ротора залишає її на весу

- бур бригада герметизує гирло свердловини в превенторі після чого у верхню замкову муфту вгвинчують шаровий або обратний клапан

Г)Бур бригада приєднує ведучу трубу до бур колони

- запускають бур насоси і направляють потік рідини в колону одночасно бурильник за допомогою при відкритої засувки на лінії превентора в циркуляційну систему,ця операція проводиться з поступовим збільшенням подачі насосів до максимуму з таким розрахунком щоб кількість рідини випускаємої із свердловини відповідала подачей її насосами конроль виконується по зміні рівня рідини приємних ємкостях насосів при чому тиск під превентором не повинний перевищувати допустимих величин.

2) Під час приготування глинистого розчину глиномішалкою, щоб запобігти нещасному випадку неможна проштовхувати через отвір решітки глину або обважнювач у воронку глиномішалки ломом або лопатою,в глині підготовленої для приготування розчину не повинно бути комків, їх треба розмелювати.

При обробці глинистих розчинів хімічними реагентами особливо складающихся з лугів і кислот, робітники повинні робити в резинових печатках, очках, фартухах, сапогах, щоб бризги лугів і кислот не пошкодили лице, руки і одяг.

3)Переміщувати елеватор на столі ротора у двох(1-й,3-й помбури)взявши за провушени.

При заведенні штропів і виведенні їх слід братися за штропи вище корпуса елеватора і виконувати цю операцію погоджено з 3-м помічником бурильника при СПО бурильник повинен починати підйом тільки після сигналу помічника. Слід опускати не допускаючи ударів об стіл ротора при викиданні труб на мостки.

Б17 1)Одноступінчатий цемент аж

Таким способом всі кондуктори всі перші технічні колони всі верхні секції других технічних і експлуатаційних колон. При цьому способі:

  1. Закачують буферну рідину (200м трубного простору)

  2. Пускають нижній розділюючий корок з латунною мембраною

  3. Закачують необхідний об’єм цементного розчину

  4. Пускають верхній суцільний розділюючий корок. Інколи використовують верхній корок

  5. Закачують другу порцію верхньої рідини

  6. Закачують необхідну кількість продав очної рідини (буровий розчин)

Ступінчате цементування

При даному способі заданий інтервал цементування розділяють на дві частини, а в обсадній колоні на глибині розділу встановлюють спеціальну цементувальну муфту. Місце встановлення муфти визначають так,щоб тиск в кінці протискування першої порції тампонажного розчину приблизно = тиску в кінці протискуваня другої порції тампонажного розчину.

Існує два різновиди ступінчатого цементування

а) з розривом в часі

б) без розриву в часі(послідовне

)№17(2)

Ключ АКБ розташований між лебідкою та ротором . Ключ кріпиться болтами до вишково лебідкового блоку

Складається з:

  1. Блок ключа

  2. Привід

  3. Каретка з плевмоциліндром

  4. Стійка

  5. Пульт керування

Призначення :

Для згвинчування і розгвинчування труб

№17(3)

Барабан з лен точним гальмом змонтований на підйомном валу і керується гальмівним важелем,установлений на підшибниках кочення на кронштейнах рами. В лівій частині вала знаходиться подвійна шино пневматична муфта для вмикання «тихої» швидкості лебідки,а з права – шино пневматична муфта для вмикання «швидкої» швидкості барабана лебідки. Допоміжне гальмо вмикається кулачковую муфтою при спусках колон. Ця муфта вмикається і вимикається плевмоприводною важельною системою. З правої сторони на валу допоміжного гальма змонтовані пристрої для підводу води з метою охолодження гальмівних шківів і вертлюжок для підводу повітря до шоно-плевматичної муфти.

Б18(1) 1)Причина НГВП це порушення рівноваги гідравлічного тиску в свердловині і пластового тиску «Рс < Рпл.»

Прояви,їхні види:

  • Газопрояви,нафтопрояви, водо прояви, змішані флюїдо прояви.

Причини:

  • Прояви виникають або при зниженні тиску або без його зниженні

  • Причини із-за зниження тиску залежить від технічних і геологічних факторів

НГВП виникає в наслідок:

  1. Невірного визначення густини бурового розчину

  2. Зменшення його рівня в свердловині при підйомі бурової колони і при поглинаннях

  3. Якщо разом з вибуренною породою поступає в свердловину газ

  4. Газ поступає по тріщинам і за рахунок дифузії проходить через стінки свердловини

Попередження та ліквідація НГВП

  1. Регулювати якість промивальної рідини,яка виходить з свердловини

  2. Перед розкриттям горизонтів з підвищеним коефіцієнтом аномальності необхідно своєчасно довести густину промивальної рідини до норми

  3. Провести повну дегазацію промивальної рідини при необхідності зупинити буріння,провести її заміну на свіжу рідину

  4. Кількість рідини повинно бути 2-3 об’єму свердловини

Керування станом свердловини при припливі пластового флюїда і запобігти нерегульованих викидів промивальної рідини дозволяє герметизації гирла проти викидних приладів. В комплект обладнання входить 2-3 плашкові превентори і універсальний превентор, апаратура для керування превенторами,система трубопроводів обв’язки із засувками високого тиску дистанційним керуванням, система регулювання і не регулювання штуцерів.

№18(2)

Один з важливих параметрів бурової промивної рідини є густина,тобто маса речовини в одиниці об’єму. позначають густину латинською буквою ƿ і вимірюється у кг:м3 або г;см3.

Із збільшенням густини розчину зростають гідростатичний тиск на вибій і стінки свердловини та гідравлічні втрати в циркуляційній системі.

Густину бурової промивної рідини вимірюють за допомогою ареометра гідравлічного (АГ-3ПП)

Ареометр (АГ-3ПП) складається з каліброваного тягарця,мірної чашки, поплавка з пустотілим циліндричним стержнем.

3)робота на фрекційній котушці кл-3 повинна проводитись на найнижчій швидкості лебідки тому що робота на високих швидкостях небезпечна для персоналу при дизельному приводі це складає 800 об хв.дизеля. вага вантажу для котушки кл-3 не повинна перевищувати не допустимої для даної конструкції 1000 кг. Вантаж що переміщується повинен бути у зоні видимості хто керує котушкою, або ж робота повинна виконуватись за сигналами іншого виробника. Висота вантажу не повинна перевищувати висоти стояка.

Б 19

  1. Підготовчі роботи до цементування.

Перед початком цементування свердловини необхідно раціонально розтавити цементувальні агрегати, цементозмішувальні машини.

  • Під’їзний шлях до цементо-змішувальних машин повинен бути без постороніх предметів.

  • Ємності з водой або гідранти повинні знаходитись поблизу з машинами.

  • Між машинами повинен бути прохід для робітників.

Для зниження тиску на початку операції включають по черзі цементо зміш.машини.

  1. Освоєння свердловини

Після завершення бурових робіт свердловину готують до проведення виклику припливу і випробування. На верхній кінець ЕК встановлюють фонтану арматуру,а поряд встановлюють ємності для збору і зберігання рідини. Також обв*язують з устям свердловини і насоси та компресори для промивки і виклику припливу.

Робочий тиск фонтаної арматури повинен бути не менше найбільшого очікуваного тиску на усті. Перед встановленням фонтану арматуру опресовують по паспорту. Блок управління знаходиться на відстані 10м. і огороджується щитом і навісом.

В основі освоєння лежить: зменшення тиску стовпа рідини і створення депресії. Потрібно зменшити густину БР або замінити його на легший (керований).

  1. Робота на фрикційній котушці лебідки повинна проводитись на найнижчій швидкості. Особливу увагу слід звертати регулюванню гальмівної системі, по мірі зношення фрикційних стрічок необхідно їх регулювати, зношення стрічок не повинно перевищувати 3 мм. Гальмування котушки повинно здійснюватись при прикладенні малих навантажень, гальмівна рукоятка повинна переміщатись без заїдань і самовільного вимикання. Висота підставки для роботи з катушкою повинна бути такою щоб вісь катушки знаходилась на рівні плеча того, хто керує нею. Для роботи застосовують стальний-якірний канат діаметром 12,5 мм без дефектів. Його кінець надійно закріплюють у вирізах кінцевого ребра так що при найбільшому віддалені залишалось 3 витка. При підйомі труби з приймального містка елеватор повинен бути закритий і звернутий дверцею вгору. На катушці повинен працювати бурильник або його 1 помічник. Вантаж, що переміщується повинен бути в зоні того хто керує, або робота повинна виконуватись за сигналом іншого працівника. Висота підйому не повинна перевищувати висоту стояка. Максимальна швидкість руху вантажу 0,4 м/хв.

Білет №20

  1. СНЗ визначає здатність БР:

  • Вдержувати в собі частинки зруйнованої породи і пузирьки газу;

  • Проникати в тріщини і пори г/п

Склад:

Циліндр підвішений на пружній проволці, на конічній пробці, кронштейн, стакан, шків, електро двигун, лімб на 360 гр.

Включають секундомір і через 1 хв. – двигун. Стакан починає обертатись і тягне за собою циліндр. Момент коли обертання циліндра закінчується знімають показники по шкалі лімбу. Все це повторюється через 10 хв. Вимірюється в (Па)

  1. Прихвати поділяють:

  • Через перепад тиску

  • Заклинювання стороннім предметом

  • Прихоплення через осипи, обвали, повзучість

Для попередження прихвату під дією перепаду тиску потрібно бурити з БР малої густини. Необхідно обмежити час знаходження колони без руху. Регулювати БР і не допускати падіння постороніх предметів в свердловину.

  1. УМК-універсальний машиний ключ, застосовується для розкріплення і закріплення замкових з*єднань труб. Ключі повині підвішуватись на металевих канатах що не мають дефектів в горизонтальному положені і урівноважуватись контр вантажами. Робочий і страховий канати повині бути діаметром=17,5мм і надійно закріплюватись до основи вишки кожен окремо. Страховий канат повинен мати довжину на 15-20см більшу від робочого. У неробочому положені машині ключі повині бути відведені у кути вишкиі надійно закріплені спеціальними гаками. При переміщувані ключа до центру свердловини його слід притримувати руками. Відстань від ключа до доцентру вишки повина бути не менше 1,5-2м. при експлуатації УМК:

- використання несправних ключів і таких що не відповідають діаметру труб.

- стояти у радіусі дії ключа і натяжних канатів.

- підтримувати ключ руками під час натяжіння.закріплювати і розкріплювати труби за допомогою БЛ.

- застосовувати ключ якщо сухар нещільно вставлений у гніздо.

- застосовувати непригодні щитки з деформованими зубцями з наплавами.

- використовувати ключі що мають люфт в шаонірних з*єднаннях

- застосовувати ключі з незашплінтованими пальцями, болтовими з*єднаннями

- підкладати під щелипи улюча різні предмети

- працювати без страхового канату

- працювати ключем підвішеним до канату льогості

Встановлення і вибивання сухарів повинно проводитись спец інструментом у захисних окулярах. Необхідно змащувати шарнірні з*єднання ключів а після їх робіт промивати.

Б №21

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]