Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпор (восстановлен).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
139.84 Кб
Скачать

3. Елеватор повинен відповідати діаметру труб і вантажопід*ємності, мати надійний запірний пристрій. Елеватори бракують якщо наявні дефекти:

- Тріщина в корпусі

- Зношені торця елеватора під замком труби більше 2 мм

- Погнутість нижньої поверхні елеватора

- Люфт у шарнірних з*єднаннях дверцят елеватора

- Ручка елеватора деформована, зварні шви порушені

- Заїдання у шарнірі елеватора- Замок самовільно відкривається.Зазор між штропом і провушиною повинен бути не менше 16 мм. Подавати елеватор на стіл ротора і знімати за допомогою «льогості» і в закритому стані. Переміщувати у 2 взявшись за провушини. При СПО бурильник повинен починати підйом після сигналу помічника. Елеватор потрібно спускати плавно і не допускати удар об стіл ротора. При затягуванні і викиданні труб елеватор повинен бути повернений замком вгору.

Б29

    1. Башмачна пробка ( бетонна, алюмінієва) – захищає нижню ОТ від забиття її глинистою плівкою, і направлення по стовбуру свердловини. Башмачний патрубок нагвинчується на пробку, довжина 1,5-2м. Виготовляється з труби, розрахованої групи міцності, але з най товщою стінкою. Підвищує жорсткість низу колони. Зворотні клапани встановлюються над башмаком, бувають тарільчаті (2шт.), ЦКОД. Переваги ЦКОД: не втрачає працездатності при потраплянні інорідного матеріалу, не потребує зупинок для доливу колони.

    2. Цеметуванням називають процес заповнення заданого інтервалу свердловини суспензією, здатною загуснути у стані спокою і перетворитися у тверде, практично непроникне тіло. Мета:

  1. ізоляція проникних горизонтів один від одного після первинного розкриття і попередження перетоків пластових флюїдів по заколонному просторі.

  2. утримання ОК у підвішеному стані

  3. захисту ОК від дії агресивних пластових флюїдів.

  4. ліквідації дефектів і кріпленні свердловини

  5. створення розмежованих екранів, які перешкоджають обводненню свердловини

  6. ізоляцію поглинаючих горизонтів

  7. герметизація устя у випадку ліквідації свердловини

Способи цементування

  1. первинне

  2. вторинне (ремонтно-виправне)

  3. установка цементних мостів

3. При рубанні сталевого канату за допомогою сікача і кувалди виникає небезпека травмування працюючого(особливо очей) кусками відсіченого канату або кувалди при нанесенні удару. Тому для рубання і різання канату повинні застосовуватися спеціальні пристрої,що дозволяють запобігти такому травмуванню. Наприклад ГПРК-30 конструкції ВНДТІПБ гідравлічні. Канатні ножиці з ручним приводом НГР(до 38 мм) ножиці з гідроприводом НГУ-2(до 40мм).

Б30

1. ИСМ ефективно приміняється при бурінні дозевонських і девонських відкладів. В порівнянні з лопатевими, ИСМ мають більш високу зносостійкість,а в порівнянні з алмазними – меншою вартістю, кращою проходкою по стволу свердловини. ИСМ - оснащенні ріжучими елементами з надтвердого матеріалу – славутичем. Елементи з славутича кріпляться до корпуса чи до лопатей методом пайки.

2. Обважнювачі – для попередження НГВП, обвалювання стінок свердловини та інших ускладнень необхідно регулювати величину гідростатичного тиску ствола БР у свердловині. Максимальна густина БР яку можна отримати з допомогою бентонітових глинопорошків,залежно від сорту порошку та застосуванням, коливається від 1100 кг\см3 до 1200 кг\см3. Феритні, баритові, свинцеві.

Б31

    1. Під ловильними роботами розуміють сукупність операцій необхідних для звільнення ствола свердловини від по сторонніх предметів до відновлення в ньому буріння. Для ловильних робіт використовують спеціальні ( ловильні) інструменти різних типів і призначення:

  • колоколи служать для вилову бурильних чи обсадних труб, коли злом утворився в тілі труби, а також при зриві різьбових з’єднань труби, за виключенням випадків, коли зрив різьби утворився зі сторони ніпеля замка. Колоколи виготовляють з кованих заготовок у верхній частині яких для приєднання до бурильних труб, нарізають різьбу замкової муфти.

  • Вудочку (йорш) використовують для вилучення залишеного в свердловині стального канату чи каротажного кабеля. Вудку виготовляють наваркою крючків на стержень чи метчик в шахматному порядку. Забороняється спускати в свердловину вудку (йорш) без спеціального хомута, який обмежує пропуск цього інструмента в зону надходження залишеного канату.

  • Фрезер використовують для часткового чи повного видалення металічних виступаючих частин чи деталей. Робота фрезером складається в руйнуванні металевого об’єкта і перетворенні його в стружку.

    1. Плашковий превентор складається з стального литого корпуса, до якого на шпильках кріпляться кришки чотирьох гідравлічних циліндрів. В порожнині циліндра розміщений головний поршень, укріплений на штокі. Всередині поршня розміщений допоміжний поршень призначений для фіксації плашок в закритому стані отвору ствола свердловини. Для закриття отвору плашками рідина, керуюча їх роботою, надходить в порожнину, під дією тиску який поршень переміщається зліва на право.

Б33

1)Під режимом буріння розуміють сукупність тих факторів які впливають на ефективність руйнування породи та інтенсивності зношування долота і якими можна оперативно управляти в період роботи долота на вибої. Режими буріння: звичайні і спеціальні. Звичайні: Оптимальний – який забезпечує найвищу продуктивність праці при мінімальних затратах, і якісне виконання поставленої задачі. Критерієм оптимізації є мінімальна вартість 1 м проходки і макс. рейсової швидкості. Раціональний – режим буріння який забезпечує найкраще значення 1 чи декількох показників буріння при даному технічному оснащенні. Спеціальний: режим буріння який забезпечує найкраще виконання тієї чи іншої задачі(відбір керна, забурювання нового стовбура та ін.). До режиму буріння належить: осьове навантаження на долото, частота обертання долота, секунд. втрата промивн. рідини, параметри пром. рідини , Т, В, рН, % та ін.

№ 33 \ 2

Механічний: перемішування бур. розчину в елементах цирк. системи і руйнування пухирців газу. Легко дегазувати маловязкі, важче більш важкі (до 25%). Малоефективний коли в бур. розчину є хім. речовини які його спінюють.

Фізико-хімічний: зменшення сил поверхневого натягу на межі газ-розчин у результаті пухирці газу з’єднанні між собою і збільшуються в об’ємі спливають на поверхню. Піногасники МАС-200, ПЕС, ПМС, МЧК, водять у вигляді суспензії 1-2 циклів циркуляції. Спосіб простий, економічний, не потребує спец. пристроїв. Застосовують найчастіше коли бур. р. обробляють хім. реагент. розріджувачами: ССБ, окзіл, КССБ, ВЛР, ФХЛС. Ефективний суч. піногасник – поліметилсілоксан.

Вакуумний: вихід вільного газу з бур. р. шляхом створення над поверхнею вакууму. За допомогою камери у яку періодично потрапляє речовина, і за допомогою вакуумного насоса ств. зона розрідження під дією якого виділяється газ з рідини. № 33 /3

3)Пуск електродвигунів та генераторів забороняється в таких випадках: при знятих огородженнях та захисних пристроях на електродвигунах або механізми що проводяться в рух; при відсутності або пошкодження заземлення; при проведені ремонтних робіт і вивішеному попереджувальному плакаті; при знаходження людей поблизу механізму; після повторного автоматичного вимкнення; при забруднення електродвигуна або генератора бур. розчином, снігом, дощем та ін. при наявності зовнішніх ознак несправності.

Б34

Осн. елемент силового приводу – двигун. силові приводи: індивідуальні – приводяться в дію 1им механізмом; групові – 2 або більше механізмів. Вони бувають електричний, дизельний, дизельно-гідравлічний, дизель-електричний. Електричний – відносно простота в монтажі і експлуатації, висока надійність, економічність. Використовувати їх можна тільки в електрознабжаючих районах. Дизельний – високий ККД, невеликий розхід палива і води і невелика маса на 1 кВт потужності. Не достаток відсутність реверса. Потребує спец. пристрій для цього. Дизель-гідравлічний - дизель і турбопередача – промежуточний механізм, в строєний між дизелем і трансмісією. Забезпечує плавний підйом груза на крюці, при перегрузці буде робити при понижених але устойчивих частот обертання. Дизель-електричний – скл. з електродвигуна связаний з генератором питаючий цей електродвигун і дизеля який приводить до обертання генератора.

№ 34 \ 2

Бурова промивна рідина – це багатокомпонентна колоїдно-суспензійна система, яка забезпечує не тільки винесення вибуреної породи із вибою св. на поверхню, але одночасно виконують ряд інших важливих функцій. Переніс енергії від насосів до вибійних двигунів; розмив породи на вибою(гідромоніторний ефект); охолодження долота; при зупинці циркуляції утримання вибуреної породи в змуленому стані; створення гідростатичного тиску; зменшення навантаження на талеву систему; кірко утворення; зменшення тертя бур. і обсадних труб об стінки св.

№ 34 \ 3

Заведення ведучої труби в шурф повинно здійснюватися за допомогою спец. пристрою – затягувала ведучої труби; при цьому не можна знаходитися поблизу труби що рухається. Для успішного заведення труби необхідно правильно розрахувати висоту закріплення ролика на нозі вишки. Нога вишки, шурф та центр св. повинні знаходитися на одній лінії. Верхня частина труби шурфа повинна знаходитися на висоті 50-60 м від рівня підлоги бурової

Б35

1.Бурильник перевіряє наповненість доливної ємкості, потім підриває долот над забоєм і проводить промивку. Верховий (2 помбур) піднімається на гору удіває пояс, перевіряє крючки. Нижні (1і 3 помбур) виключають насоси, перекривають засувки, готовляться до спуску квадрата в шурф. Труби перш ніж відкручувать удівають на них юбку.

2. ОБТ призначине для установлення нижньої частини бурової колони з метою збільшення її жорстокості, великої стійкості і передачі навантаження на долото. Комплект обважувальних труб складається із однієї наддолотної труби, яка має на обох кінцях внутрішню замкову різьбу і проміжних труб, а на нижньому-зовнішня. ОБТ виготовляють 2 типів:

-Гладкі на всій довжині

-Конусной проточкой для надійного захвата і утримання їх в клиновом захваті.

Недоліки ОБТ велика поверхність дотику положені і зв’язана з цим повишена небезпека затяжок і прихватів інструмента, велика потужність на терті при обертовуванні.

3.Гальмівна система бур. лебідки не повинна допускати проковзування барабана у загальмованому стані. Катигорично забороняється залишати гальмівний важель лебідки не зафіксованим. При повному гальмуванні лебідки рукоятка гальмівного важеля повинна знаходитись від підлоги бурової на відстані 80-90см. На бур. лебідка де немає фіксатора і гальмівного важеля(У2-5-5) повинен бути закріплений до підлоги ланцюг для утримання важеля в певному положенні або м’який канат з кінцем пропущений через підлогу з підвішеним до нього контр вантажем.

Підвішувати на гальмівний важель різні вантажні(щелепи машинних ключів, клинців….) категорично забороняється. Під гальмівним важелем не повинно знаходитись ніяких стороніх предметів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]