Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпор (восстановлен).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
139.84 Кб
Скачать

1. Осьове навантаження на долото в кожний момент визначається за допомогою індикатора ваги. Цим приладом визначається також навантаження, діючи на крюк талевої системи.

Комплект індекатра ваги складається з трансформатора тиску, одного вказуючого манометра і одного самопишучого манометра з круглою діаграмою, обертаючою годинниковим механізмом зі швидкістю 1/добу. Вказівний манометр з умовною шкалою, градуйований на 100 поділок, встановлють на щиті у пульта бурильника. Дуже часто в комплект індикатора ваги входить верньєр, являющий собою зовнішній манометр із стрілкою, з замкнутою шкалою, розділеною на 40 поділок без цефрових позначень. Кожній подільці верньєра відповідає половина поділки вказуючого манометра. Завдяки цьому верньєром зручно користуватись для визначення навантаження на долото, так як при цьому підрахунок проводиться з більшою точністю. Верньєр розрахований на тиск до 60 поділок манометра. Якщо вага бурильної колони перевищую 60 поділок, верньєр потрібно вимкнути.

2)БПР — складається з двох вертикальних металевих ємностей, які закінчуються конічним дном. Обидві ємності поєднані в один блок, з’єднуючою ланкою і змотовані на основі з допомогою шарнірів. У верхній частині обидві ємності з’єднані з атмосферою черз фільтр. У комплект блоку входять 2 виносних гідрозмішувачів ежекторного типу, які з’єднані з ємностями гафрованими рукавами. Глинопорошок або обважувач з допомогою автоцементовоза завантажується в ємність через трубу. ДО нижньої частини на ємності з допомогою фланців прикріплений розвантажувальний пристрій, яким змонтована система аерування порошкоподібного матеріалу. Кожнв ємність обладнана датчиками маси з покажчиком маси порошкоподібного матеріалу.Одним з основних вузлів БПР є гідроежекторний змішувч, який складається з приймальної і змішувальної камер, змінного штуцера, завантажувальної воронки з клапаном. Гідрозмішувач монтують на приймальні ємності так, щоб за рівнем він знаходися нижче розвантажувально-пневматичного пистрою і на відстані 8-10 м. від ємностей БПР.Основні недоліки БПР:— величина розрідження, яка утворюється в системі насадки — дифузор, недостатньо для переміщення великої кількості порошкоподібного матеріалу з ємності в камеру змішування гідроежекторного пристрою;

— порошкоподібний матеріал, особливо в дощовий та зимовий періоди при довготривалому зберіганні стає грудкуватим і розбити його в порошок до початкового стану дуже важко.Через це в останні роки БПР на буровій застосовують рідко. Через кожні 6 місяців індекатор ваги незалежно від його стану неохідно демонтувати для огляду і поточного ремонту. Ремонт індикатра ваги на буровій, пов'язаний з частковою розборкою трансформатора тиску, вказуючого і самопишучого манометрів, забороняється. Не дозволяється також заміна окремих приладів комплекта.

Вся гідравлічнв система заповняється водою, а в зимній період сумішю води зі спиртом або гліцерином. Рідина, заповнюча систему, повинна бути нейтральною по відношенню до кислоти і лужності, а також володіти малим коефіцієнтом розширення, не повинно розчиняти резину і замерзати.

До кожного індекатора ваги додається паспорт, в якому вказана ціна поділок для різних показників приладу. Ціна поділок в початку шкали манометра менше ціни поділок в кінці шкали. Це пояснюється зміною кута прогину каната в бік зменшення по мірі збільшення навантаження на гаку.

Основий недолік ГІВ — залежність показників від діамтеру канату, від температури оточуючого середовища, від витіку рідини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]