Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпор (восстановлен).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
139.84 Кб
Скачать
  1. Глинопорошки і обважнювачі

Глинопорошки це виссушена ті тонкоподрібнена глина з домішками хім. Реагентів а бо без них. Залежно від мін. Складу глинистої сировини, присутності модифікаційних реагентів всі глинопорошки поділяються на 3 групи: бентонітові, полігарскітові, каолініт-гідрослюдисті.

Бентонітові викор. Для приготування майже всіх типі БР на водній основі. К-ція глинопорошку в рідині залежить від якості глини, густини

Полігарскітові використовують для приготування соленасичиних розчинів.

Каолініт-гідрослюдисті рідко застосовуються для приг. БР.

Переваги глинопорошків:

  • Транспортні витрати менші ніж для комових глин

  • Час приготування менший

  • Процес приготування можна повністю механізувати

  • При виготовленні глинопорошків можна обробити різними хім. Реагентами

Обважувачі призн. Для попередження ГНВП, обвалів, та інших ускладнень необхідно регулювати велечину гідрост. Тиску. Одним із способів є зміна густини БР. При необхідності застосування БР з більшою густиною використовують тонкорозмелиний порошок важких мінералів – обважнювачів. Осн. Критерієм якості обважувала є обважнюючи здатність. За мін скл. Обваж. Поділяються: карбонатні, барієві, феритні та свинцеві.

  1. У процесі буріння розчин насичується шламом. Зі збільшенням твердої фази змінюються його властивості, підвищується витрати доліт, і час мех.. буріння, зростає час на ремонтні роботи. Для очистки БР викор. Комплекс механічних і гідравлічних пристроїв: шламоуловлювач, вібросита, піско- муловідділювачі, сепаратори(блок гідро циклонів у комбін. З віброситом); центрифуги. У найбільш несприятливих умовах коли БР інтенсивно збагачується тонко дисперсним шламом, її обробляють реагентами флокулянтами(ПАА, метасом, тощо). Для не обваженого розч. Викор. 4 або 5 ступеневу(шламоул. Вібросито, пісковіід. Муловідд. Центрифуга). Для очистки обв. Бр викор 2 або 3 ступеневу.

  2. Перед пуском Бн необхідно перевірити наявність і стан, справність манометрів встан. На нагнітальній лінії відсутність сторонніх предметів і людей біля рухомих частин. Наявність робочого агента у пневмокомпенсаторах. Пуск насосів слід проводити при повністю відкритих пускових заслонках і засувках на на лініях маніфольда і стояка, а також засувки на всмоктуючи лініях. Засувки високого тиску на нагнітальних лініях БН повинні мати вказівники закрита та відкрито. При бурінні з промивкою двома насосамми другий пускають тільки після повного пуску першого насосу. Зимою після тривалих зупинок упевнитись у відсутності льодових пробок.

№23

1)Вертлюг складається з 2 вузлів системи рухомих і не рухомих деталей ,нерухома частина підвішується до підйомного крюка а до рухомої частини вертлюга бурильну колону . Вертлюг приміняють для з’єднання талевої системи з бурильною колоною . Він забезпечує по-перше обертання бурильной колони підвішеної на крюці і по-друге подачу через нього промивальної рідини

2Прилад ВМ-6 фільтрувальний папір діаметром 53мм ,бачок для масла місткістю 0,4л,бланки з логарифмічною сіткою ,голка віка,секундомір проби глинистого розчину ,машинне масло Водовіддача промивної рідини це здатність її фільтрувати (віддавати) рідку фазу рідини впливом надлишкового тиску. Водовіддача розчину являеться найбільшим важливим параметром при бурінні в рихлих ,слабозцементованих ,пористих і порушених породах. Глинистий розчин з великою водовіддачею звужує стовбур свердловини і визиває затяжки та прихвати бур інструменту при підйомі. Проникання води в породу може викликати набухання і осипи цих порід, водовіддачею можна ліквідувати ці ускладнення. водовіддача вимірюється при t20°C з кількістю відфільтрованої рідини із розчину (см\3) за 30хв при надлишковому тиску 0,1 мПа з площі фільтрата 44 см\3 і позначається буквою В. Товщина фільтраційної кірки вимірюеться і позначається буквою К.

3.1-ий помічник бур зобов’язаний перевірити : бурові насоси ,пнемо компенсатори і тиск робочого агента в них огородження и обв’язка насосів засувки манометри запобіжні діафрагми інструмент та пристрої для обслуговування насосів ,слюсарні лещата та захисні окуляри ,приймальні ємкості і наявність в них пром. рідини ,стан чистоту підлоги у насосному приміщені, пневмо ключі ,пневмо клинці ,пульт управління ними повітро провід, машинні ключі ,канати до них та їх кріплення ,стан сухарів ,пневмо розкріплював ,підйомні штропи та елеватори. Прилади для вимірювання параметрів пром. рідині ,зворотні клапани, перевідники ковпачки для доліт ,пристрої для відгвинчування доліт ,ловильний інструмент. Приймальні містки стелажі їх чистоту .укладку труб у стелажах ,підйомні крани для роботи на стелажах .Діелектричні підставки і рукавиці біля пускового пристрою . Світильники і електропровід на першому поясі і обшивці .Первинні засоби пожежогасіння , льогость якорь до неї технічний склад запчастин і матеріали

№24

1)У процесі буріння розчин насичується шламом. Зі збільшенням твердої фази змінюються його властивості, підвищується витрати доліт, і час мех.. буріння, зростає час на ремонтні роботи. Для очистки БР викор. Комплекс механічних і гідравлічних пристроїв: шламоуловлювач, вібросита, піско- муловідділювачі, сепаратори(блок гідро циклонів у комбін. З віброситом); центрифуги. У найбільш несприятливих умовах коли БР інтенсивно збагачується тонко дисперсним шламом, її обробляють реагентами флокулянтами(ПАА, метасом, тощо). Для не обваженого розч. Викор. 4 або 5 ступеневу(шламоул. Вібросито, пісковіід. Муловідд. Центрифуга). Для очистки обв. Бр викор 2 або 3 ступеневу.

2. ЛБТ Використовують з метою буріння свердловин понад 5000м бурильними установками, використання ЛБТ дає можливість застосування менших оснасток що призводить до швидшого СПО. Дае можливість проведення деяких Геофізичних досліджень без вилучення БК на поверхню Використовують із внутрішнім кінцевим стовщеням і накрученими сталевими замками по конічній різьбі трикутного профілю ТБ. Із внутрішнім кільцевим стовщеням протекторними накрученими сталевими замками по конічній різьбі трикутного профілю їх використовують при t 150 при pH 7-10 ,Діаметр 73 і 90,103, 114 ,129,147,170

  1. 3-ий пом бур перевіряє :глиномішалку ,наявність решітки на люці і замка на них ,огородження і кріплення ,справність площадок і огороджень біля неї ,механічний завантажувач глиномішалки , глиномішалку ї її обв’язку ,автозатаскувач ведучої труби в шурф. Вібросита, гідро циклон ,жолобну систему і ізолюючі підставки ,діелектричні рукавиці біля пускових пристроїв ,їх чистоту .Юбку проти розбризкування розчину, ручний інструменту буровій(ланцюговий та гаечний ключі ,молотки зубила ломи лопати і гачки) Пристрій для рубання каната. Візок для візок для викидання труб. Культ будку ,аптечку ,санітарні ноші, засоби зв’язку ,сушилу ,наявність в них всіх пристроїв та чистоту

\

Б25

1.Хімічні реагенти застосовують для приготування і обробки бурових промивних рідин з метою отримання проектних параметрів(густина, в’язкість, фільтрація тощо).

Хімічна обробка – основний спосіб регулювання параметрів промивної рідини в процесі буріння. Оскільки хімічні реагенти дорогі, то їх слід використовувати розумно і ефективно. Окрім цього, деякі хімічні реагенти небезпечні для обслуговуючого персонажу.

Тому важливо, щоб інженерно - технічні працівники та бурова бригада були ознайомлені з призначенням, хімічно-технологічними властивостями, умовами застосування, методами контролю якості та правилами безпеки при роботі з хім. реагентами.

2.Перед спуском обсадні труби повинні бути оприсовані. Краще це проводити на базі. Якщо випробування проводять в умовах бурової, необхідно прийняти всі міри безпеки. Передбачають резерв труб максимальний для даної колони міцності, зрозрахунку на 50м на кожну 1000м комплекту. На кожній трубі світлою фарбою наносять її довжину, товщину стінки, група міцності, порядковий номер. З пуску, ці дані, заносять в спеціальну відомість. З найміцніших труб комплекту необхідно виготовити допускні патрубки, довжиною 1,3,5м. Це дасть можливість росташувати верхню трубу не вище 1-1,2м від ротора.

3.Правелами безпеки передбачається заміна талевого каната новим, якщо при його огляді буде виявлено хоча б один з наступних дефектів:

- Одна прядка каната обірвана

- На кроці звавання каната діаметр до 20мм, кількість обірваних дротинок складає більш 5% а каната більше 20мм, більше 10% всієї кількості дротинок у канаті.

- Одна із прядок в м’ята через руйнування сердечника.

- Канат розтягнутий або сплюснутий і його найменший діаметр складає 75% від початкового.

Талевий канат повинен мати сертифікат і за його станом повинен бути постійний нагляд.

Білет № 26

1) Стабільність розчину – це здатність його зберігати рівномірне розподілення частинок твердої фази по всьому об’єму . Визначається приладом ЦС-2. Циліндр ЦС-2 миють водою і витирають насухо ззовні і всередині закривають отвір гумовою пробкою. Старанно перемішують пробу розчину заповнюють повністю ним циліндр, закривають скляною кришкою і засікають час. Через 24 години відкривають пробку і зливають верхню частину розчину разом з відстояною водою в кружку, старанно перемішують злитий розчин і визначають його густину ареометром. Після того як промили стакан від масла потрібно поставити його на ліву руку і легкими ударами вибити кірку в решітці, якщо кірка міцно прилипла до стінок стакану то її потрібно видути. Заміряємо товщину кірки голкою Віка або металічною лінійкою в декількох місцях і взяти середнє значення!

2) Обладнання для очистки бурового розчину який виходить зі свердловини, повинно забезпечувати не тільки видалення з нього твердих частин вибуреної породи але ще газ та інших домішок. Очистка свердловини відіграє важливу роль в процесі буріння. Чим менше в розчині твердої фази тим ефективніше буріння. Для очистки бурового розчину від вибуреної породи приміняють пристрої двох типів: для механічної очистки за допомогою сит, в яких розмір видаляємих частин залежить від величини ячеєк та для розділу твердих частин і рідини за рахунок відцентрових сил. Розчин з вибуреною породою, виходячи зі свердловини потрапляє на вібросито де відбувається видалення частин породи більших за 0,16 мм. Далі розчин потрапляє в пісковідділювач де видаляються породи більше 0.08 мм. Потім він проходить через гідроциклічний шламовідділювач де очищується від частинок розміром більше 0.02 мм. І проходячи послідовно через сепаратори- центрифуги від 0,003 мм. Все це обладнання монтується на резервуарах і становить єдиний блок, який закритий каркасом з накриттям і являє собою єдиной транспортуючою одиницею.

3) Нагвинчене долото повинне кріпитися машинними ключами при застопореному роторі. Розкріплення доліт за допомогою ротора забороняється. Для переміщення доліт у її конструкції передбаченні вушка у які вставляються штропи. Переміщення здійснюється за допомогою якоря льогості. При закріпленні і розкріпленні доліт необхідно виконувати міри безпеки як при розкріпленні і закріпленні БТ.

Б27

1.Спуск колони необхідно починати після проведення геофізичних досліджень, підготовчих робіт і при наявності наступних документів:

-затвердження плану на кріплення свердловини;

-акту на готовність бур. установки і обладнання;

-акту про опресовку і розкладку обсадних труб;

-висновку лаболаторії про відповідність параметрів бур. розчину вимогам ГТН.

Перевірку і підготовку елементів обсадної колони необхідно проводити перш за все на трубній базі. Після візуального огляду труби піддається інструментальному контролю з допомогою дефектоскопічних установок, калібрів. З допомогою калібрів перевіряють конусність і крок різьби, підбирають муфти до труб. Після цього труби опресовують водою і завозять на бурову за кілька днів до спуску в свердловину. Загальна довжина привезених труб повинні на 5% перевищувати довжину обсадної колони, резерв складається із найміцніших по розрахунку труб. Разом з трубами на бурову доставлять елементи технологічної оснастки обсадної колони: башмак, башачний патрубок, центратори, зворотній деференціальні клапани, цементувальну головку. Зворотні клапани опресовують на стиск в 1.5 раза більший за найбільшу різниця тисків стовпів рідини в заколонному просторі і в колоні після цементування.

Перед спуском обсадної колони в свердловину промивають на протязі 2-3 циклів. Підйом обсадних труб на бурову проводиться при наявності захисних кілець для різьб. Кожна труба повинна бути прономерована, виміряна і перевірена зовнішнім оглядом.

2. Реагенти стабілізатори представляють собою складні вискомолекулярні речовини, високогідрофільні, добре розчині у воді з утворенням в’язких розчинів. Механізм дії полягая в адсорбції на поверхні колоїдних частинок.

Чим більша молекулярна маса, тим ефективніший реагент.

Крохмальний реагент — отримують шляхом гідролізу, в лужному середовищі. Він є знижувачем фільтрації соленасичених бур. розчинів.

Лігнопол — полімерний реагент, продкт термічної кополімеризації акрилового полімера з лігносульфанату (ССБ). Застосовують як знижувач фільтрації прісних і соленасичених бур. розчинів.

3_робота на фрекційній котушці кл-3 повинна проводитись на найнижчій швидкості лебідки тому що робота на високих швидкостях небезпечна для персоналу при дизельному приводі це складає 800 об хв.дизеля. вага вантажу для котушки кл-3 не повинна перевищувати не допустимої для даної конструкції 1000 кг. Вантаж що переміщується повинен бути у зоні видимості хто керує котушкою, або ж робота повинна виконуватись за сигналами іншого виробника. Висота вантажу не повинна перевищувати висоти стояка.

Білет №28

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]