Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора фіз-хім.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

4.Сортамент прокату.

Сортамент прокату визначається сукупністю профілів і розмірів прокатаного металу. Профілем прокатаного виробу називається форма його поперечного перерізу. (Рис. 1.16)

По сортаменту продукцію прокатного виробництва можна розділити на наступні групи: 1) сортовий прокат ; 2) листовий прокат ; 3) труби ; 4) спеціальний та періодичний прокат.

Сортова сталь ділиться на профілі загального призначення - кругла, полосова, квадратна, кутова, швелера, двутаврові балки та ін. (рис. 1.16а) і профілі спеціального призначення рельси, і профілі для автотракторобудування, суднобудування, транспортного машинобудування і інших галузей промисловості, (рисунок. 1. 166).

Листова сталь ділиться на тонколистову (товщиною менше 4мм) і товстолистову. Деякі сорти листової сталі призначені для конкретних галузей промисловості, серед них виділяють сталь: котельну, автотракторну, електротехнічну та ін.

Труби розділяють на дві групи: безшовні і зварні. Крім того, випускають труби фасонні і перемінного перерізу

До спеціальних видів прокату відносяться вагонні колеса (рис. І.ібв), зубчаті колеса, кулі, періодичний прокат (рис.1.16г), а також гнутий профіль (рисунок. 1.16 д).

Заготовками для сортового прокату являються блюми (перерізом від 150x150 до 450x450мм), а для листового прокату - сляби (товсті плити товщиною до 350 мм).

5.Прокатні валки і стани

Прокатні валки - основний робочий інструмент для прокатування. Вони можуть бути гладкими (рис. 1.17а), каліброваними (рис. 1.176), спеціальними (рис 1.17в).

Гладкі валки використовують при прокатуванні листів, полос і т. п. На каліброваних валках прокатують всі види сортового прокату.

На робочій поверхні каліброваних валків знаходяться рівчаки. Сукупність рівчаків пари валків називається калібром. На кожній парі валків розташовується декілька калібрів. Калібри можуть бути відкритими і закритими.

Валки мають робочу частину (бочку 1), дві шийки для встановлення в підшипниках (2), хрестоподібні кінці (трефи 3), для з'єднання валка з приводом (рис. 1.17).

6.Калібрування валків - це розробка схеми прокатування і розміщення калібрів, забезпечення одержання заданого профілю прокату при мінімальному числі проходів. Одне з основних завдань калібрування с розрахунок режиму обтискування при прокатуванні. За призначенням

калібри прокатних станів розділяють на обтискувапьні (або витяжні"), чорнові, (або підготовчі) і чистові.

Обтискувальні калібри призначені тільки для зменшення перерізу металу, який прокатується. Переважно вони мають прямокутну, квадратну, ромбоподібну і овальну форми.

Рисунок. 1.1 Основні види прокату .

В чорнових калібрах зменшується площа, змінюється форма поперечного перерізу металу, який прокатується, з постійним наближенням до готового виробу. Чистові калібри відрізняються від профілю, який прокатується тим, що в них враховані коефіцієнт-лінійного розширення і допуски на розміри

профілю.

Для прокатування одного і того ж профілю, виходячи з техніко-економічних показників, можна використовувати різні схеми калібруванню

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]