Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора фіз-хім.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

11.Операції і види виробництва зварних труб

Зварні труби, діаметр яких досягає 2500 *мм значно дешевші безшовних, але менш міцні. Заготовкою зварних труб служить стрічка (стриж), або лист шириною, рівною довжині кола труби.

Технологічний процес виробництва зварних труб складається з наступних операцій: •

  1. формування плоскої заготовки в трубу; • '

  2. зварювання труби; „•

  3. обробка і оправка. ! . -і.

Формування труб малого діаметру виконують в валках неперервного «ану, а діаметром більше 300 мм на пресі або листозгинаючих валкових станах. Після формування використовують зварювання наступних видів:

1) неперервне пічне встик;

2)контактно-елекгричне;

3) електродугове під шаром флюсу.

12. Неперервне пічне зварювання - високопродуктивний спосіб отримання Дешевих труб діаметром 10-114 мм і товщиною стінок 1,8-5 мм (водогазопровідні). Поступаючи в рулоні, стрічка з рулону розмотується, правиться обрізається І зварюється, електрозваркою з даним кінцем другого рулону і поступає на нагрівання в газовотунельну шч, де нагрівається до 1300-1500°С. Потім заготовка -.послідовно проходить через 6-12 клітей неперервного стану, де відбувається її формування і зварювання затиснутих в калібрі одна до одної в стик кромок труби (рис. 1.24). Трубу, яка виходить із стану, розрізають спеціальними пилами на відрізки належної довжини і калібрують на калібровочних станах. Цим методом виготовляють труби найнижчої собівартості з низьковуглецевих сталей діаметром 120-114мм.

13. При контактному електрозварюванні можна одержувати труби діаметром 6-600 мм з товщиною стінок 0.4-5мм з легованих сталей (для виготовлення елементів конструкцій і нафтогазопроводів). Заготовка формується аналогічно трубам пічного зварювання, тільки в холодному вигляді. Потім заготовка поступає в трубоелекрозВарювальний стан, в якому кромки труби 4 (рис. 1.25) розігріваються при подачі за допомогою щіток 2 струму напругою 5-10В через обертаючі, зварювальні ролики 3 контактними мідними кільцями в стик під тиском Обтискних роликів 1, ролики 5 служать для переміщення труби. Після зварювання труби піддають травленню, калібровці Та іншим операціям.

14. Електродуговим зварюванням під шаром флюсу виготовляють труби З прямими і спеціальними швами, з діаметром 400-1800 мм з товщиною стінок 6-15 мм. В першому випадку підготовлені листи формують на листозгинаючих листових валкових станах або на пресах, потім зварюють, причому шви накладають ззовні і зсередини труби.'При одержанні труб з спіральним швом стрічка розмотується з рулона, звертається в спіральну трубу, а потім зварюється по кромках.

15. Суть процесу пресування.

Пресування -- технічно досконалий і рентабельний спосіб обробки кольорових металів і їх сплавів. Пресування відбувається в умовах всебічного нерівномірного стискання при відсутності розтягуючих напружень. Тому пресуванням можна о0робля*ги як пластичні, так і малопластичні сплави: мідь, мідно-цинкові сплави, алюмінієві бронзи, .олов'яні бронзи, алюміній і Його сплави, '

Рідше пресуванням обробляють сталі, хоч останнім часом почали використовувати пресування для обробки сталей. Пресування характеризується гнучкістю процесу. Замінюючи матрицю можна легко перейти від пресування одного профілю до іншого, А тому малі серії профілів економніше виготовляти пресуванням, ніж прокатуванням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]