Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВИБОРЧІ СИСТЕМИ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
91.89 Кб
Скачать

43. Вибори президента 1994 р . Нормативно-правове регулювання , виборча кампанія

Другі Вибори Президента України відбулись у 1994 році. Були призначені достроково. Використовувалася система абсолютної більшості. У разі відсутності кандидата, що набрав абсолютну більшість від числа тих, що взяли участь у виборах, передбачався 2-й тур, у якому змагалися двоє, що набрали найбільше голосів. У 2-му турі для перемоги теж була потрібна абсолютна більшість; у разі її відсутності (що було цілком можливо, завдяки голосам проти обох) виборча кампанія мала б починатися з початку, але такої проблеми не виникло.

аконодавче регулювання президентських виборів зазнало багатьох змін. Перший закон про вибори президента України було прийнято 5 липня 1991 року. У 1994 році закон було викладено в новій редакції від 24 лютого 1994 року, яку в свою чергу скасував Закон України «Про вибори президента України»

Політична ситуація в Україні 1994 року з проголошенням незалежності була складною. На вимогу страйкарів - шахтарів Донбасу Верховна Рада 17 червня 1993 року прийняла постанову про Всеукраїнський референдум. Однак він не відбувся через цілу низку обставин: лишалися не сформульованими запитання, які мали виноситися на референдум; президентська адміністрація відмовила надати потрібні кошти, оскільки в Конституції УРСР не передбачалося проведення референдумів за рішенням парламенту; вересневий термін референдуму збігся з парламентськими канікулами. Тому Верховна Рада України скасувала свою попередню постанову і призначила дострокові президентські вибори (без референдуму) на 26 червня 1994 року. Вони були чи не єдиною формою зворотного зв'язку мiж суспiльством та владою. У виборчих перегонах 1994 року вирішили позмагатися 7 кандидатів на пост Президента України, які й узяли участь у першому турі виборів. Це - Леонід Кучма, Леонід Кравчук, Валерій Бабич, Іван Плющ, Петро Таланчук, Володимир Лановий. Олександр Мороз ішов на вибори від Соціалістичної партії. Важливо зазначити, що Володимир Лановий, хоч і йшов, як незалежний кандидат, та все ж мав підтримку Народного Руху України. У другому турі виборів брали участь лише два кандидати - чинний Президент України Леонiд Кравчук та Прем'єр-міністр Леонід Кучма. Усi правi партiї й рухи одностайно пiдтримали Леоніда Кравчука, з яким мали досвід домовлятися, та активно агітували проти "промосковського" Кучми, залякуючи електорат усілякими бiдами та негараздами, що зваляться на незалежну Україну в разi обрання його Президентом. Все ж вирiшальну роль у виборах відiграли не пiдтримка партiй чи передвиборчi програми, а iмiдж кандидатів, що складався протягом тривалого перiоду. Леонiд Кучма на той час мав iмiдж прихильника реформ i одночасно тiсних зв'язкiв із Росiєю та СНД. Полiтична лiнiя Леоніда Кучми декларувалася як зміщення центру тяжiння з питань iдеологiчних на економiчнi, чим вiдрiзнялася вiд полiтики Леоніда Кравчука. Перемогу у другому турі, що відбувся 10 липня того ж року отримав Леонід Кучма з перевагою 52% проти 45%. Новообраного Президента України Леоніда Кучму з перемогою привітав екс-Президент України Леонід Кравчук під час церемонії на честь обрання на посаду Президента України 19 липня 1994 року.