Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoria_kultury.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
315.92 Кб
Скачать

35. Львівський університет (1661) та його роль у розвитку освіти і науки в Галичині.

У першій половині XIX ст. вища освіта на західноукраїнських землях зосереджувалася у Львівському університеті, реальній і технічній академіях Львова та Чернівецькому ліцеї. В університеті діяло чотири факультети: філософський, юридичний, теологічний і медичний. Викладання велося латинською, польською і німецькою мовами. Вступ українців до університету всіляко обмежувався.

Під тиском поляків 1813 року в Галичині було відмінено обов’язкову освіту. Парафіяльні школи майже занепали. Це було викликано, передусім, тим, що батьки-українці не бажали віддавати своїх дітей до школи, оскільки до війська забирали, перш за все, грамотних людей. Важливою причиною була також відсутність вчителів, які могли б навчати українською мовою.

Все це привело до активізації боротьби за українську школу, мову й літературу, за її національний характер. Початок такої боротьби поклали молоді представники української інтелігенції, вихованці духовних греко-католицьких семінарій та богословського факультету Львівського університету. Ця боротьба почалася з Перемишля.

1816 року канонік Іван Могильницький під заступництвом митрополита Михайла Левицького заснував у Перемишлі "Товариство галицьких греко-католицьких священиків для поширення письма, просвіти і культури серед вірних". Метою товариства було поширення віри і моральності шляхом видання шкільних книг народною українською мовою. Історія створення Львівського університету бере свій початок у ХVІІ столітті, а передісторія - у глибині віків. У ХVІ-ХVІІ століттях центрами культурного життя на українських землях були церковні братства. Найдавнішим в Україні було Успенське ставропігійське братство у Львові, засноване львівськими міщанами - купцями і ремісниками-та духовенством при церкві Успіння Пресвятої Богородиці у Львові , яке стало визначним українським культурним центром. З 1586 року у Львові діяла братська школа, від якої і беруть початки навчальні заклади міста. З ХVІ століття для проповідування ідей християнства і виховання своїх прихильників створювались єзуїтські школи, які відзначались високим рівнем викладання. У ХVІІ ст. єзуїти розуміли можливість створення на основі братської школи у Львові університету, тому після неодноразових клопотань король Ян ІІ Казимир 20 січня 1661 року підписав диплом, який надавав єзуїтській колегії у Львові "гідність академії і титул університету" з правом викладання усіх тодішніх університетських дисциплін, присудження вчених ступенів бакалавра, ліценціата, магістра і доктора. У 1758 році польський король Август ІІІ затвердив диплом від 20 січня 1661 року, виданий Яном ІІ Казимиром. Від часу заснування і до 1773 року Львівський університет повністю перебував під контролем єзуїтського ордену і підпорядковувався генералові єзуїтів у Римі. На чолі університету стояв ректор. Приміщення університету було поблизу Краківської вулиці в центрі Львова. Навчальний заклад мав свою бібліотеку, найбільшу у Львові друкарню, купував і будував нові приміщення. Університет складався з двох відділів (факультетів) - філософського і богословського (теологічного). На сьогодні Львівський національний університет імені Івана Франка став одним із найпрестижніших закладів нашої держави, здобув високий міжнародний авторитет.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]