Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoria_kultury.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
315.92 Кб
Скачать

84.Розквіт музично-естрадного мистецтва (в. Івасюк, н. Яремчук, с. Ротару, в. Зінкевич та ін.).

Володи́мир Миха́йлович Івасю́к (*4 березня 1949, Кіцмань, Чернівецька область — †24/27 квітня[1] 1979, Брюховицький ліс під Львовом) — український композитор і поет. Герой України (2009, посмертно).

Один із основоположників української естрадної музики (поп-музики). Автор 107 пісень, 53 інструментальних творів, музики до кількох спектаклів. Професійний медик, скрипаль, чудово грав на фортепіано, віолончелі, гітарі, майстерно виконував свої пісні. Неординарний живописець.

18 травня 1979 року його тіло було знайдене повішеним у Брюховицькому лісі під Львовом. Офіційна версія — самогубство — підлягала сумніву громадськості як 1979 року, так і тепер. Відповідно до неофіційної версії смерть Івасюка була вбивством, виконаним КДБ за наказом із Москви[2]. Похорон Володимира Івасюка 22 травня 1979 у Львові перетворився на масову акцію протесту проти радянської влади.Архіви цієї справи, що знаходяться в Москві, дотепер ані родичам, ані працівникам музею Івасюка не відкривають, посилаючись на гриф «секретно», а можливо тому, що ще живі багато учасників тих драматичних подій. Самі ж родичі Івасюка вважають, що Володимира вбили

Наза́рій Яремчу́к (* 30 листопада 1951, Рівня — † 30 червня 1995, Чернівці) — український естрадний співак (тенор). Народний артист УРСР (1987).

Перше мистецьке визнання принесла пісня «Горянка» Левка Дутківського. За її виконання ансамбль «Смерічка» та її солісти Назарій Яремчук та Василь Зінкевич були удостоєні звання лауреатів Всесоюзного конкурсу «Алло, ми шукаємо таланти».

У 1971 році після зйомок фільму «Червона рута» у Назарія помирає матір – Марія Даріївна.

У 1972 році співак разом із «Смерічкою» виборов обласну комсомольську премію імені Кузьми Галкіна.

У 1973 році ансамбль «Смерічка» перейшов працювати до Чернівецької обласної філармонії, у якій Назарій пропрацював до самої смерті.

1975 року закінчив географічний факультет Чернівецького університету.

Після аварії на Чорнобильській атомній електростанції Назарій тричі приїжджав у зону відчуження (причому в найжахливіший час) і виступав там перед ліквідаторами катастрофи.

У 1988 році закінчив факультет сценічної режисури Київського державного інституту культури імені Карпенка-Карого. Знявся у музичних стрічках «Червона рута», «Співає «Смерічка», «Стартує пісня», «Ти плюс я – весна» та «Через 10 років».

Софі́я Миха́йлівна Рота́ру (справжнє ім'я Софія Михайлівна Євдокименко-Ротару; *7 серпня 1947, Маршинці, Новоселицький район Чернівецької області) — співачка, Народна артистка України, МРСР.

З «Червоною рутою» Ротару починає свої виступи по всій країні. Вона створює свій унікальний стиль, що характеризується тонким і гармонічним змішанням народного мелосу і сучасних естрадних ритмів. Її відкрита, експресивна, піднята манера виконання, оптимізм і ліричність (не позбавлені і драматичні ноти), хвилюючий голос, яскрава зовнішність скоряють слухачів усіх віків і національностей.

Музично-акторське дарування Ротару вшановане чисельними нагородами і преміями: У 1973 році в Болгарії на конкурсі «Золотий Орфей» Ротару одержала Першу премію за виконання пісень «Моє місто» Є. Доги і «Птах» Т. Русєва та Д. Дем'янова, у 1974 році в Сопоті завоювала Другу премію за виконання польської пісні з репертуару Халіни Фронцковяк «Хтось» (російський текст А. Дементьєва).

Окрім фільму «Червона рута», Софія Ротару знялася в картинах «Пісня буде поміж нас», «Монолог про любов», у головних ролях художніх фільмів «Де ти, любов?», автобіографічному фільмі «Душа», брала участь у декількох музично-документальних стрічках.

Васи́ль Іва́нович Зінке́вич (*1 травня 1945, Васьківці Ізяславського району Хмельницької області) — український співак, відомий з гурту «Смерічка».

Та виявилося, що без пісні вже не прожити. В 1977 році він повертається на велику естраду вже як соліст волинського ВІА "Світязь" під керівництвом Валерія Громцева. Проживає у Луцьку.

Пісні «Ти — моя весна», «Тільки раз цвіте любов», «Світ без тебе» дуже швидко роблять Зінкевича знову найпопулярнішим співаком в Україні, а «Світязь» переживає свої найкращі часи.

На хвилі популярності Василю Зінкевичу у 1980 році присуджують звання Заслуженого артиста України, а 1985 — вже Народного. На той час артист вніс в скарбничку української музики чимало популярних пісень: «Ясні зорі», «Кличу тебе», «Забудь печаль», «Сонце в небі», «Скрипка грає», «Хай щастить», «Тече вода», «Музика», «Ніби вчора», «Крізь літа».

У 2002 році занесений на Алею зірок у Києві, яка була відкрита під час святкування Дня Києва[1].

У 2009 році Василя Зінкевича удостоєно звання «Герой України».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]