Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoria_kultury.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
315.92 Кб
Скачать

90.Театральне мистецтво в сучасній Україні.

Тетральне мистецтво, що прийшло до нас з глибокої старовини, має прекрасний родовід, протягом віків було єдиним видом громадського видовища. Тепер же з ним є сусідами технічні гіганти століття - кіно і телебачення, радіо і масове мистецтво естради, балет на льоду і спортивні змагання - свята, що назавжди позбавили театр монополії єдиного виду публічного видовища. За рахунок чого вижив старий театр, встояв в естетичній конкуренції зі своїми могутніми молодими побратимами? Саме про це і не тільки піде мова в статті. Метою статті є дослідження тенденцій розвитку сучасного театрального мистецтва в Україні. У цій області працювали такі діячі як Жолдак, Богомазов, Відянський та багато інших. Як казав В. Бєлінський: «… публіка буде найголовнішим питанням нашого міркування» [1, 191], тобто спробуємо розібратися на які саме радикальні зміни йде театр заради глядача.

Сучасна епоха ознаменувалась значними змінами цивілізаційного характеру, поєднуючи в собі динамізм та глобальність масштабів. Ці зміни не тільки вплинули на всі соціальні процеси сучасного суспільства, а й сприяли сутнісним трансформаціям у сфері театрального мистецтва. Бо з винекненням і розвитком кінематографа інтерес до театру пропадає і режисерам треба шукати нові шляхи за допомогою яких можна б було зацікавити сучасного глядача. Звісно, що не можливо у театрі добитися такої точності відтворення предмета, пейзажу, обстановки, які дає кіно, хіба мислимо в театрі показати так близько обличчя людини, що будуть помітні зморшки і вії.

Отже, у погоні за глядачем сьогоднішній театр розвивається в напрямку пошуку підкреслено видовищної форми. Це досягається яскравою сценографією, епатажною грою акторів, театр стає більш експериментальним.

Відбулися зміни у взаємодії драматургії і театру. Деякі сучасні автори орієнтовані на певну категорію споживачів. На це вплинула нова економічна ситуація, докорінно змінивши характер системи художнього споживання. Драматургія сьогодні існує як відповідь на нове соціальне замовлення та, в певній мірі, змушена обслуговувати попит масової культури. З'явились театральні проекти, які заздалегідь розраховані на масову свідомість. Являючись комерційно вигідним та одночасно, в більшості своїй, інтелектуально насиченим продуктом, такі проекти дозволяють репертуарним театрам підвищити збори та, разом з тим, не втратити аудиторію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]