Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры_Глушкова.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
523.78 Кб
Скачать

11. Системи безпеки автомобіля. Принцип роботи, тенденції розвитку

Безпека залежить від трьох важливих характеристик автомобіля: розмір і вага, засоби пасивної безпеки, які допомагають вижити в аварії і уникнути травм, і засоби активної безпеки, які допомагають уникати дорожніх подій. Активна безпека автомобіля - комплекс його властивостей, що знижують можливість виникнення дорожньо-транспортних пригод. Її рівень визначається: 1. Безвідмовність вузлів, агрегатів і систем автомобіля є визначальним ф-ром активної безпеки. Особливо високі вимоги пред'явл гальмівної системи, рульового керування, підвіски, двигуна, трансмісії і т.д. 2. Компонування автомобіля буває трьох видів: передньомоторного - компоновка автомобіля, при якій двигун розташований перед пасажирським салоном, що має два варіанти: задньопривідний (класичний) і передньоприводний. Компонування з центральним розташуванням двигуна - двигун знаходиться між передньою і задньою осями. Задньомоторний - двигун розташований за пасажирським салоном. 3. Гальмівні властивості, які повинні забезпечувати його ефективне уповільнення в будь-яких дорожніх ситуаціях. 4. Тягові властивості (тягова динаміка) автомобіля визначають його здатність інтенсивно збільшувати швидкість руху. 5. Стійкість автомобіля- здатність автомобіля зберігати рух по заданій траекторії, протидіючи силам, визивоючих його занесення і перекидання в різних дорожніх умовах при високих швидкостях. 6. Керованість автомобіля - здатність автомобіля рухатися в напряму, заданому водієм.7. Інформативність- властивість автомобіля забезпечувати необхідною інформацією водія та інших учасників руху, поділяють на внутрішню, зовнішню і додаткову. 8. Комфортабельність автомобіля визначає час, протягом якого водій здатний керувати автомобілем без стомлення.

Пасивна безпека - конструктивні заходи, спрямовані на зведення до мінімуму ймовірності поранень людини при ДТП. Вона підрозділяється на зовнішню і внутрішню. Зовнішня досягається виключенням на зовнішній поверхні кузова гострих кутів, що виступають, ручок і т.д. Для підвищення рівня внутрішньої безпеки використовують: 1.Конструкцію кузова, що забезпечує прийнятні навантаження на тіло людини від різкого уповільнення при ДТП і збереження простору пасажирського салону після деформації кузова. 2. Ремені безпеки. 3. Надувні подушки безпеки (airbag). Вони розміщуються не тільки перед водієм, але й перед переднім пасажиром, а також з боків (у дверях, стійках кузова і т.д.). 4. Сидіння з активними підголівниками, що вибирають "зазор" між головою людини і підголівником, якщо автомобіль отримав удар ззаду. 5. Передній бампер, який поглинає частину кінетичної енергії при зіткненні. 6. Травмобезпечні деталі інтер'єру пасажирського салону.

12.Класифікація нафтопродуктів. Відповідність національних стандартів європейським нормам.

Нафтопр отримують шляхом переробки сирої нафти, гзоконденсатної і хім. сировини. Класиф хім. і нафтопрод: F-палива, S-розчинники та сировина для хім. Пром., L-змащувальні мат., індустріальні масла і подібні прод., W-парафіни, B-бітуми.

Наф. палива –це рідкі нафт. прод. Застосування яких повязане з перетв. хім. енергії вуглеводнів у теплову(дистилятні і залишкові). За призн.палив: бензин-авіаційний(Б), автомобільний(А).Газотурбінні-реактивне(Р), судове(Г).Дизельні-дистилятне(Д),суміш(ДТ)Мазути-флотський(Ф),топочний(М),мартеніфський(МП)Побутові-пічне(П),керасин(К)

Класиф нафт палив: G –газоподL-зріджені газопод D-дистилятні R –залишковіC-нафтові кокси.

Бензини за признач:-для автом(карбюраторні, інжекторні двигуни)-авіац-го(поршневі двигуни)

Реактивні палива признач для вик у повітряно-реактив і турбо-реактив-х авіаційних двигунах

Дизельне признач для швидкісних дизелів газотурбінних двигунів наземного та водного транспорту та стаціонарних.

Мазути(котельне пал( признач для вик в мобільному, стаціонарному, котельному і технолог-у устаткуванню: За вязкістю(легкі, сер, важкі) за вуглеводневим складом(з низьк вмістом парафіну, з вмістом параф)за зольністю(малозольні, зольні) за вмістом сірки(з низьким, малим і високим вмістом)

Газотурб палива признач для вик в стаціон та паротурб і парогазових енергетичних установках.

Пічне признач для побут потреб населення і заст в опалювальних установках невел потужності

Змащувальні мастила призначені для ств прошарку між тертьовими частинами двигунів, вузлів і агрегатів, який зменш тертя між деталями і запобіг їхньому передч зносу. Поділяють на 18 груп. Залежно від призн поділ на групи: моторні, турбінні, трансмісійні, індустр, масла різного признач. За хім складом: нафтові, гідрокрекінговані, напівсинтетичні, синтетичні.

Трансмісійні масла признач для змащування тертьових деталей в коробках передач, коробках розподілу навантаження, механізмах рулювого керув.

Пластичничні змащувальні мат (змазки(- колоїдні с-ми, що скл з дисперсійного сер (масло(, згусника, присадок і наповнювача. Залежно від типу загусника: мильні, неорг, орг, вуглеводні.

Техн рідини заст у таких функц с-ах авт , як охолодж та гальмівна. Охолоджувальні-рідини з низькою темп замерзання. Гальмівні признач переважно для передачі енергії від гол циліндра до робочих, колісних.