Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры_Глушкова.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
523.78 Кб
Скачать

1.Класиф і заг будова автотранс засобів.Вимоги до безпеки експлуатац.

Автомобільні транспортні засоби (АТС) :вантажні, пасажирські, спеціальні, а також - дорожні, призначені для роботи на автомобільних дорогах загальної мережі і на позадорожні - для використання поза дорогами загальної мережі.

До вантажних транспортних засобів відносяться вантажні автомобілі, тягачі, причепи, напівпричепи і причепи-розпуски.До пасажирських транспортних засобів - автобуси, легкові автомобілі пасажирські причепи і напівпричепиДо спеціальних - транспортні засоби для виробництва певного виду робіт пожежні автомобілі, автокрани, прибиральні автомобілі, автолавки, сміттєвози, автомобілі, обладнані різними установками і тому подібнеАТС за способом пересування:колісні,гусеничні,комбіновані,на повітрян. подушці.За кільк коліс:2,3,4 і більше.За галуззю використ:для цивільних потреб,для військ використ.За признач:для перевез людей,вантажів,подвійного признач,спеціальні.Показники якості:вантажопід’ємність,безпека руху,навантаження по осям. Будова:двигун,трансмісія,ходова част,механізм керув,електрообладн,додатк обладн,кузов.

2.Класиф і заг будова залізничн транспорту.Сист забезпеч безпеки руху

Залізн транспорт(ЗТ) - перевезення пасажирів і вантажів в колісних екіпажах, що рух залізницею. ЗТ за наявн силової установки:моторні,безмоторні.Вагони за признач:далеког сполуч,місцевого сполуч,приміські,вагон-ресторан,поштові,багажні,поштово-багажн,спец ризнач.Класиф озн вантажн вагонів:максим завантаж(об’єм),довжина,маса порожн вагону,припустиме навантаж на осі вагонів а також вагона на 1 м колії,місткість.Для відкрит вагонів:висота плотів,вантажопідємн,за кільк осей,здатн перевез певних видів вантажів.В залежн від виду вантажів:криті,на піввагони,цистерни,ізотерм,спц признач. Матеріальна частина - залізн колія і штучні споруди, тяговий и нетяговий рухомий склад, пристрої сигналізації, централізації і блокування (СЦБ), контактна мережа і т. д.

Експлуатаційна частина, що в свою чергу ділится на: техічну експлуатацію - диспетчерське керування, розробка оптимальних прийомів керування процесом перевезень;комерційну експлуатацію - відносини з вантажовідправниками / вантажоотримувачами / вантажовласниками і пасажирами.

Безпека руху поїздів - комплекс організаційних і технічних заходів, спрямованих на забезпечення безаварійної роботи та утримання в постійній справності залізничних споруд, колій, рухомого складу, обладнання, механізмів і пристроїв. Розміщення об'єктів, пов'язаних з виробництвом, зберіганням, навантаженням, транспортув і розвантаж вибухових, легкозайм, радіоакт реч і матер, отруйних та сильнодіючих хім реч, визнач відповідними буд та саніт нормами і правилами стосовно об'єктів, розташ на землях залізн трансп заг користування.

3.Класиф за реєстром (річк і морським) і аг будова водн трансп.

За регістром водн трансп:морський,річковий.За наявн силової устан:моторні,безмоторні.Судна поділ за класом:1,2,3

Річковий транспорт -- один з найстарших у країні; він має особливе значення для місцевості, де низка щільність залізних і автомобільних доріг або ж вони взагалі відсутні Річкові шляхи підрозділяються в залежності від глибини і пропускної здатності на 7 класів і 4 основні групи: надмагістралі (1-й клас), магістралі (2-й клас), шляхи місцевого значення (4-й, 5-й класи), малі річки (6-й, 7-й класи). На річковому транспорті існують різні технічні споруди, що забезпечують ефективність та безпеку роботи. Це, насамперед шлюзи для переходу кораблів із одного рівня води на інший, бакени - знаки для позначення небезпеки на шляху або огородження фарватеру, створи - знаки у вигляді баштових споруд або стовпів, які встановлюють на лінії фарватеру для позначення напрямку, місць поворотів і т.д., семафори -мачти на березі, які посилають сигнали, що дозволяють або забороняють прохід кораблів. Морський транспорт -- вид транспорту, що здійснює перевезення вантажів і пасажирів морськими кораблями на міжнародних і внутрішніх (малий -- це плавання в акваторії одного моря; великий -- плавання в межах акваторії декількох морів)лініях. Морський транспорт використовується, в основному, як міжконтинентальний для міжнародних перевезень масових накидних (насипних) і наливних вантажів і контейнерів.за признач:круїзні,для перевез сипучих вантаж,для перевез рідких реч.