Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры_Глушкова.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
523.78 Кб
Скачать

9. Системи керування автомобіля. Будова, призначення вузлів і механізмів.

До систем керування транспортними засобами відносять систему рульового управління і гальмові системи.

Система рульового управління. Призначення рульового управління - забезпечити водію повний контроль над напрямком руху транспортного засобу. Дана система включає в себе рульовий механізм: рейковий рульовий механізм, який складається з рульового валу, шестерні, зубчатої рейки і картера рульового механізму; і черв'ячний рульовий механізм, що складається з картера рульового механізму, черв’яка, ролика, сошки, гвинта регулювання зачеплення «черв’як-ролик» і пробки масло наливного отвору,а також рульовий привід, який передає зусилля від рульового механізму до керованих коліс.

Гальмові системи. Гальмові системи призначені для ефективного зниження швидкості руху транспортних засобів аж до їх повної зупинки, а також для запобігання обертання несанкціонованого переміщення стоячого транспортного засобу. Сучасні автомобілі обладнують робочим, запасним та зупиночним гальмом. Робоча гальмівна система призначена для зниження швидкості і зупинки транспортного засобу. Зупиночна гальмівна система призначена для утримування зупиненого транспортного засобу в нерухомому стані. Запасна гальмова система призначена для зниження швидкості і зупинки автомобіля при відмові робочої гальмівної системи. Зазвичай вона є частиною робочої гальмової системи, але має меншу ефективність.

10. Електрообладнання автомобілів. Складові, їх призначення.

Електрообладнання забезпечує роботу більшості систем автомобіля і забезпечує струмом споживачів електроенергії. До споживачів електричної енергії відносяться: - Система пуску двигуна (стартер), що призначена для провертання колінчастого вала двигуна з частотою, достатньою для освіти, стиснення і запалення суміші, а також нормальної роботи інших систем двигуна; - Система запалювання (у бензинових і газових двигунах );- Система освітлення (зовні машини - фари і ліхтарі, лампи освітлення номерного знака, всередині - плафони, лампи, що висвітлюють приладовий щиток, підкапотне освітлення і т.д.); - Система світлової сигналізації (показники повороту, стоп-сигнали, ліхтарі заднього ходу); - Система звукової сигналізації; - Контрольно-вимірювальні прилади (амперметр, показник температури охолоджуючої рідини, сигналізатор включення зупиночного гальма і т.д.); - Додаткове обладнання (вентилятор, склоочищувач, магнітола, прикурювач, система обогріву заднього скла, електросклопідйомники і багато інших приладів, які ви можете підключити через гніздо прикурювача). Роботу всіх перерахованих споживачів струму забезпечує всього два джерела електричної енергії: генератор і акумуляторна батарея. Головне джерело електроенергії - генератор, що призводиться в дію двигуном транспортного засобу. Він перетворює механічну енергію двигуна в електричну. Генератор складається з корпусу, обмотки статора, ротора, шківу приводу генератора, ременя, кронштейна кріплення, контактних кілець, щіток, регулятора напруги, виводу для підключення споживачів, виводу для живлення ланцюга амперметра і контрольних ламп на щитку приладів; і випрямляча. Акумуляторна батарея - джерело постійного струму, призначене для пуску двигуна стартером, для живлення інших споживачів при непрацюючому (або працюючому на малих обертах) двигуні. Акумуляторна батарея перетворює хімічну енергію в електрику, будучи джерелом електроенергії автомобіля. Вона складається з кришки, корпусу, між елементного з’єднання, заливної горловини, сепаратора, негативного виводу, позитивної пластини і горизонтальної пластини.