Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры_Глушкова.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
523.78 Кб
Скачать

30. Споживні властивості телевізорів. Класифікація телевізорів.

Споживні властивості телевізорів поділяються на функціональні, ергономічні і естетичні.Ф-ціональні: розмір зображення - повністю визначає тип кінескопа і виражається розміром діагоналі його екрана, який зазаначається в маркуванні кінескопа. Чим більше зображення, тим крупніші його деталі. У сучасних типів кінескопів діагональ екрана 72 см. і більше; роздільна здатність - або чіткість зображення характеризує можливість розрізняти на екрані дрібні деталі зображення, що прийнято; кількість каналів (програм що приймається ) традиційно у більшості телевізорів була від 12 до 31 програм. Необхідність збільшеня кількості каналів виникла внаслідок розширення телевізійної мережі; чутливість це здатність телевізора приймати сигнали мінімальної величини напруги на вході телевізора та відтворювати нормальне зображення і звук. Чим вища чутливість, тим на більшу відстань від телецентра можливий прийом передач; яскравість світіння екрану - визначає яскравість кінескопа і величину анодної напруги, яку подають на кінескоп, вимірюється у кд/м.; контрастність зображення це відношення яскравості найсвітлішої до яскравості найтемнішої частин зображення. Від контрасту залежить природне зображення, тому важливий не тільки перепад яскравостей але й кількість переходів від світлих частин до темних. Чим їх більше, тим ближче зображення до природної передачі кольорів. Відношення світлих частин до темних повинно становити у чорно-білих телевізорах від 110:1 до 150:1, у кольорових 80:1. КЛАСИФІКАЦІЯ: осн. ознаками класифікації є колір зображення, спосіб живлення, характер звукового супроводження, формат зображення, ф-ціональні можливості, тощо. За кольором зображення - є кольорові і чорно-білі. За способом живлення - телевізори з живленням від мережі змінного струму, від автономних джерел і та з універсальним живленням. За типом оформлення та умовами експлуатації - под. на стаціонарні, малогабаритні, переносні, автомобільні, домашні, для кінотеатрів. За ф-ціональними можливостями - под. на однофункціональні і багатоф-ціональні (з радіоприймачем, магнітофоном, відеомагнітофоном. За системою відтворення кольорів - односистемні ( приймають і відтворюють кольорові зображення однієї системи) та мультисистемні (приймають і відтворюють кольорові зображення декількох систем - PAL+SEKAM; PAL+SEKAM+NTSC). За характером звукового супроводження- монофонічні, стереофонічні,та об’ємного звучання. За способом передачі зображення - под. на телевізори з екраном у вигляді електронно-променевої трубки - кінескопа; у вигл. панелі рідиннокристалічного індикатора РКІ; у вигл. світодіодної матриці, яка використ. як телевізійне пано для перегляду передачна значній відстані й для великої аудиторії.

31. Класифікація і хар-ка техн. Параметрів апаратури для відтворення запису записаним механічним та оптичним способом.

До апаратури для відтворення механічного запису звуку відносяться електрофони і електропрогравачі.Електрофони і електропрогравачі – це радіоелектронні пристрої, які використовують для відтворення механічного звукового запису з вінілових дисків – грамплатівок.Електропрогрававчі використовують тільки з іншими побутовимим радіоелектронними апаратами, які мають повний низькочастотний підсилювач та акустичний пристрій. Запис інф-ції мех. способом здійсн. шляхом вирізання спіральної канавки на звуконосії, який має форму диска, за допомогою рекордера – перетворювача електричних коливань звукової частоти в механічні коливання різця. Коливний різець вирізає на диску хвилясту канавку, вид якої визначається направленням коливань різця – поперечним (при монофонічному записі) і поперечно-глибоким (при стереофонічному). Осн. недоліком мех. запису є порівняльно швидка зношуваність звукових канавок та голки.

Найб. перспективним способом звукозапису є оптичний спосіб (за допомогою лазерного променя. До апаратури для відтворення оптичного запису звуку відн. програвачі звкуових компакт-дисків. Це пристрої, які використовуються для відтворення звукової інформації, записаної в цифровій формі на оптичних (дискових) носіях інформації – компакт-дисках (CD). Інформація з компакт-диска зчитується оптичним способом з використанням когерентного випромінювання напівпровідникового лазера. Вибір такого джерела є невипадковим,оскільки при обробці оптичного пучка важливе значення має не тільки яскравість променя, але частота і фаза випромінювання.Стандартна довжина хвилі лазерного випромінювання становить 780 нм,тобто відповідає інфрачервоному інтервалу, і тому прмінь не видно людським оком. Класифікують програвачі звукових компакт-дисків залежно від типу оформлення та умов експлуатації на стаціонарні (що входять до складу музичних центрів і Hi-Fi, Hi-Ehd апаратури), переносні (що вх. до скл. магнітол), носильні (аудіоплейери CD); залежно від кількості та розміщення дисків програвачі под. на однодискові і багатодискові з планарним розташуванням дисків (чейнджери) та багатодискові програвачі-автомати. Осн. параметри: робочий діапазон частот – це полоса частот звукового спектра, яка ефективно відтворюється програвачем; відносний рівень шумів та перешкод (шипіннння, фон) х-зує рівень шуму і перешкод у каналі відтворення, під час якого може здійснюватись досить якісне відтворення.