Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikro.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
355.33 Кб
Скачать

17.Надлишок споживача.

Рішення про кіль-ть, в якій варто споживати б-я благо – це рез-тат зіставлення споживачем вигод і витрат. Виражаючи корисність блага в грошових одиницях, отримуємо цінність блага. Витрати споживання або вартість даної кіль-ті блага – це грошові кошти або ринкова ціна блага, помножена на кіль-ть одиниць блага. Вигоди або цінність перевищують витрати або вартість, оскільки споживач готовий заплатити за попередні одиниці блага більш високу ціну, ніж ту, яку він реально платить при купівлі. Різниця між цінністю і вартістю блага назив.споживчим надлишком, або надлишком споживача. Надлишок споживача можна розглядати як різницю між максимальною ціною, яку споживач заплатив би за кожну кіль-ть блага і ринковою вартістю цієї кіль-ті.

18. Попит і закон попиту.

Обсяг (величина) попиту є саме такою кількістю товару, яку бажає і може придбати споживач (споживачі) в певний проміжок часу за деякою ціною (з діапазону можливих цін) за інших незмінних умов.

Закон попиту – зростання ціни за інших незмінних умов призводить до зменшення обсягу попиту, і навпаки. Графічно така залежність має вигляд лінії з від’ємним нахилом .

Якщо змінюється ціна товару, то спостерігається зміщення вздовж лінії попиту (а–>в), а якщо змінюється якась з нецінових детермінант – зміщення самої лінії попиту (D1–> D2). Ці зміни діагностуються по-різному і називаються, відповідно, змінами обсягу попиту та змінами умов попиту (або попиту в цілому).

Умови, в яких форм-ся попит, хар-ть середовище, в якому здійснюють свій вибір споживачі. Основними чинниками (детермінантами) попиту, окрім ціни даного товару (QD=f(P)), вважаються:

  • Ціни товарів-замінників;

  • Ціни доповнюючих товарів;

  • Дохід споживачів (І);

  • Уподобання споживачів (М);

  • Очікування споживачів щодо змін на ринку (О);

  • Природні (зовнішні) умови споживання (Z).

Зазначені чинники, що їх називають неціновими детермінантами попиту, визначають умови, в яких форм-ся попит.

Крива попиту показує, яку кіл-сть товару готові придбати покупці за різними цінами в даний час.

Ринковий попит – це попит, який визначається як загальна сума всіх індивідуальних попитів при кожному значенні ціни. Крива ринкового попиту характеризує сукупність обсягів товару, на який пред”являється попит, при умові, що ціна задовольняє всіх покупців товару. Ця крива визначається сумою індивідуальних попитів при кожній ціні.

Крива попиту має від’ємний нахил. Це означає, що чим нижча ціна товару, тим більша його кіл-сть може бути куплена покупцями і навпаки.

19. Аналіз зміни попиту в цілому та величини попиту. Існує принципова різниця між зміною величини попиту, тобто обсягу попиту і зміною попиту (попиту в цілому). Величина попиту є ф-цією сукупності чинників на даний товар. Поділ чинників попиту на цінові та нецінові дає можливість узагальнити їх дію на величину попиту. Якщо діє ціновий фактор, зміна величини попиту відбувається переміщенням впродовж кривої попиту. Якщо діє 1 з нецінових факторів, то відбувається зміщення самої кривої попиту. Переміщення кривої попиту вправо означає збільшення попиту Д, а переміщення кривої попиту вліво – зниження попиту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]