Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikro.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
355.33 Кб
Скачать

52.Монопольний похідний попит.

Монопльна влада на ринках готової прод-ції може вплинути на попит на фактори вир-ва. Виробники, які володіють ринковою владою прагнуть виробляти менше ніж конкурентні під-вам. Граничний виторг від додаткового випуску для монополістів менший від його ціни. Це призводить до того, що виторг від гран. продуктів виробн. ресурсів нижчий від вартості їх граничного продукту. Хар-ною є для цього висновку така стр-ра, як монопсонія. Вона виникає тоді, коли невеликій кіл-сті не організованих працівників, що пропонують працю протистоїть єдиний покупець тобто під-во або спілка підприємців. В цьому випадку під-во може володіти ситуацією навіть конкуруючи з іншими покупцями. Важливим є також те, що під-во може чинити вплив на ринкову ціну ресурсу, змінюючи обсяг цого купівлі.

53.Похідний попит та принцип оплати факторів.

Крива попиту на ресурс з боку виробника показує як змінюється потрібних виробнику послуг ресурсу за зміни цін на ці послуги і незмінних заданих чинниках, що впливають на попит. Виробник, що максимізує прибуток і купує трудові послуги за кожною можливою ставкою з/п на конкурентному ринку корегує обсяг своєї потреби в них доти поки для кожної можливої ставки з/п не буде виконана певна умова. Для виявлення одиниць праці, якої потребує виробник за б-я кіл-сті рівня з/п, ставку вибраної з/п слід співвіднести з кіл-стю одиниць праці за допомогою лінії MRPL. Між з/п і кіл-стю найманих працівників існує обернений зв’язок-це наслідок зниження граничного продукту праці в міру викор-ня все більшого обсягу ресурсу. Крива попиту на ресурс має вниз східний х-р.

Чутливість виробників до зміни ціни на ресурс аналізується за допомогою коеф. Еластичності, що обчислюється як відношення процентної зміни попиту на ресурс до процентної зміни його ціни. Наприклад, еласт. попиту за з/п становить: т.я.

L-кіл-сть праці

W-галузева ринкова ставка з/п

Осн.чинниками еласт. попиту на ресурс є:

-цінова пряма еластичність попиту на продукт (чим еластичнішим є попит на продукт, тим еластичнішим є попит на ресурс).

-тех. можливості заміни ресурсу іншим (чим вони більші, тич еластичнішим є попит на ресурс).

-еласт. пропозиції інших ресурсів, що викор-ся в галузі (чим еластичнішою є пропозиція на ресурс-замінник, тим не еластичнішим є попит на ресурс ціна якого змінюється).

-час (у довгостроковому періоді в порівнянні з короткостроковим, попит на ресурс еластичніший).

54. Загальна характеристика ринку факторів вир-ва.

Єдиного ринку ресурсів немає. Але існує сукупність загальновідомих і взаємопов’язаних ринків, тобто ринку праці, капіталу, землі. Серед усіх екон.ресурсів, які викор-ся у вир-ві товарів і послуг, найважливішим є праця. Це обумовлено такими обставинами: 1. суб’єктом ринку праці є практично кожен працездатний член сусп-ва. 2. винагорода є основною складовою доходу переважної більшості сімей б-я країни. 3. проблеми зайнятості, безробіття, рівня зайнятості і з/п стають об’єктом політичної та екон.боротьби, а також держ.політики. Для ринку праці характерним є саме вплив на мобільність цього ресурсу неекон.факторів. єдиним чинником, що впливає на попит і пропозицію праці, залишається з/плата, рівень якої, в свою чергу, встановлюється в рез-ті взаємодії попиту і пропозиції праці. Особливістю ринку праці є те, що на ньому виступають не фірми. Що максимізують прибуток, а д/г і окремі індивіди, що максимізують корисність. Кожен власник робочої сили вирішує для себе такі питання: скільки працювати, де і в якій сфері працювати. Відповіді на ці запитання дозволяють визначити заг.обсяг пропозиції на ринку праці та кіль-ть пропозиції праці певної кваліфікації у різних галузях. Рішення людини про необхідність і тривалість своєї праці залежить від багатьох факторів, але головним є фактор оплати праці, причому обсяг роботи, що бажає виконувати індивід, буде залежати від реальної з/п. Номінальне значення з/п, поділене на рівень цін визначає кіль-ть товарів і послуг, які можна придбати на свою з/п. Кожен робітник робить вибір між працею і дозвіллям. Графік показує рівновагу в розподілі часу між працею і дозвіллям пересічного робітника. Лінія АБ – лінія бюджетного обмеження, що показує всі комбінації “дохід-дозвілля”, коли погодинна з/п = W: I=W (24-H). При підвищенні з/п можливі різні реакції робітників. Крива індивідуальної пропозиції робочої сили направлена вгору. Чим вища реальна з/п, тим більше часу захоче працювати робітник. А час додаткового відпочинку означає втрачену можливість одержати доход. При цьому мають місце ефект заміщення і ефект доходу. Ефект заміщення – це зміна годин дозвілля робочим часом для збільшення можливості споживання, разом з тим, існує і зворотний ефект. При підвищенні ставки з/п зростає і ціна дозвілля. При більш високому доході робітник може купити більшу кіль-ть товарів, одним з яких є дозвілля.

55. Попит на працю в умовах досконало конкурентного ринку ресурсів. З/п (ставка з/п) – оплата праці за конкретний проміжок часу як величина, що залежить від ставки з/п і кіль-ті відпрацьованого часу. Під ставкою з/п розуміють її реальну, а не номінальну величину, що відображає рівень цін на ринку товарів і послуг. За умов доск.конкуренції, ціна праці формується як ціна всякого товару. Це означає, що всі працівники отримують однакову з/п, яка не залежить від того, на якому під-ві вони працюють. Тому для окремого під-ва пропозиція праці є абс.еластичною. Саме рівень з/п є максимальним і працівник отримує повний продукт праці: MRC=W. Тому граничні витрати під-ва на працю = з/п. Під-во наймає працівників доти, поки збільшення виторгу перевищує збільшення витрат. MRP=MRC=W.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]