Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikro.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
355.33 Кб
Скачать

49.Кфективність монополістичної конкуренції.

Ек. прибуток як наслідок витрат на реалізацію почне притягувати нові фірми в галузь. Нові та існуючі у гаузі фірми активізують маркетингову компанію і в наслідок цього середні витрати на реалізацію збільшуються. В одночас зростаюча конкуренція зменшить попит на товари фірми галузі. Обидва ці процеси діють у такому напрямку, який призводить до ліквідації ек. прибутку у довгостроковому періоді. В умовах довгострокової рівноваги максимізуючий прибуток, коли випуск дорівнює Q1, а ціна , що встановлена фірмою (Р1) буде дорівнювати:

Тобто у довгостроковому періоді фірма одержує нульовий ек. прибуток. Рівноважний випуск Q2>Q1, який існував би при відсутності витрат на реалізацію.

Внаслідок рекламної компанії кожна фірма галузі в умовах монополістичної конкуренції збільшує вир-во товарів. Це сприяє зниженню середніх витрат вир-ва АС, тому що фірми збільшують потужність вир-ва до рівня, який відповідає AC->min, але це не приносить вигоди споживачам, оскільки ціна товару не знижується слідом за більш низькими середніми витратами вир-ва.. але якщо фірма буде проводити рекламну компанію і не досягне своєї мети, тобто збільшення попиту на її прод-цію вона може понести дуже великі збитки. Щоб відшкодувати рекламні витрати фірмі при даному обсязі вир-ва Q1 необхідно продати прод-ції по ціні Р2, що неможливо в умовах монополістичної конкуренції.

Фактори, що впливають на рекламний бюджет:

- обсяг і розміри ринку;

- місце реклами в маркетинговій стратегії;

- етапи життєвого циклу товару;

- диференціація товару;

- обсяг прибутку і обсяг збуту;

- витрати конкурентів;

- фін. ресурси.

50.Похідний попит.

Підприємство, виявляючи попит на фактори виробництва, прагне максимізувати корисність від їх використання, що виявлятиметься у прирості прибутку. Така цільова функція реалізується на ринку благ і тому попит на ресурси є похідним попитом, залежним від попиту на кінцевий продукт підприємства.

Виторгом від граничного продукту називають додаткову кількість виробленого продукту в результаті використання додаткової одиниці додаткового фактора. Він обчислюється як добуток граничного продукту фактора виробництва і граничного виторгу від продажу додаткової одиниці продукту.

MRPL=(MPL)*(MR)

MRPL-граничний виторг від граничного продукту праці в грош. од.

MPL-гран.продукт праці(нат.од.)

MR-граничний виторг від продажу продукту в грош.од.

За умов досконалої конкуренції, оскільки ціна продажу дорівнює гран. виторгу цей виторг спрощується:

MRPL=(MPL)*Р

Р-ціна продукту(грош.од)

Граничними факторними витратами називається зміна витрат, викликана залученням додаткової одиниці фактора виробництва. Вони обчислюються як добуток граничного продукту фактора виробництва і граничних витрат виробництва продукту із залученням додаткової одиниці і-го фактора.

MRCL=(MPL)*(MC)

MRCL-граничні факторні витрати (грош.од)

MC-гран. витрати вир-ва продукту із залученням додаткової одиниці і-го фактора (грош.од).

51.Похідний попит за досконалої конкуренції на ринку товару.

На досконало конкурентному ринку велини MRC будуть однаковими для всіх одиниць фактора вир-ва, що залучаються і дорівнюватимуть ціні одиниці фактора вир-ва PL. Умовою максимізації прибутку товаровиробником є залучення такої кіл-сті фактора вир-ва за якої виконується рівність:MRCL=MRPL

У такому випадку умовою максимізації прибутку виробника стає виконання рівності: PL=MRPL

З азначені умови можна сформулювати так, щоб вони відповідали правилу найменших витрат для вибору факторів вир-ва, а саме прибутки максимізуються у тому випадку, коли граничний продукт на грош. од. витрат фактора вир-ва зрівнюються для кожного фактора:

Правило залучення факторів вир-ва безпосередньо веде до фун-ції похідного попиту виробника на кожен з факторів. Визначення функціональної залежності між кіл-стю одиниць фактора та його ціною за інших однакових умов здійснюється знаходженням відповідності між ціною ресурсу PL та його виторгом від граничного продукту, т.ч. лінія MRPL-є лінією виробника на ресурси.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]